Hlavní navigace

Seamonkey? To opravdu existuje?

24. 4. 2008 16:00 (aktualizováno) Martin Hassman

Opakovaně se setkávám s lidmi, kteří si mi stěžují, proč se Mozilla Suite již nevyvíjí a jak je to škoda, jelikož jim vyhovovala. Vždy se ptám, proč nepoužívají Seamonkey? Problém je, že o Seamonkey neslyšeli.

Mozilla.com převedla uživatele Mozilla Suite na Firefox a Thunderbird. Převod se povedl skvěle a většině uživatelů skutečně vyhovoval. Přesto vidím jako škodu, že při něm téměř zanikly informace o alternativních cestách. Mám na mysli právě Seamonkey.

Možná pro to byl důvod, Seamonkey byla v plenkách, žádná stabilní verze. To už dnes ale neplatí, máme tu verzi 1.1 a další vývoj pokračuje.

Stále tu ale je řada uživatelů staré a dnes již děravé Mozilla Suite, kteří čekají na novou verzi. Seamonkey neznají a nová verze Suite již nepříjde. Robert Kairo jim chtěl pomoci (viz nedávný bug) a upravit výchozí domovskou stránku původní Mozilla Suite, která má stále hojnou návštěvnost, aby uživatele upozornila na potřebu upgradu, ať již na Firefox nebo Seamonkey. Se zlou se potázal, Asa Dotzler z Mozilla.com takovou možnost hned zamítl, více najdete v diskusi onoho bugu.

Gervase Markham z Mozilla Foundation se snažil situaci urovnat, uvidíme, jak mu to podaří a jak bude homepage Mozilla Suite za pár týdnů vypadat.

Relevantní odkazy:

Které aplikace by měly být nabízeny uživatelům staré Mozilla Suite?

Sdílet

  • 22. 3. 2007 10:50

    Pavel "JasnaPaka" Cvrček (neregistrovaný)

    Informace o alternativách nezanikla. Podívej, jak je dnes třeba známý Flock a jakmile se objeví náznak vytváření nějakého dalšího prohlížeče, má okamžitě slušnou publicitu. Je to prostě atraktivní téma pro novináře.

    Primární problém SeaMonkey spočívá v tom, že má naprosto tragický marketing. Co dělají pro to, aby se o nich vědělo? Kde mají nějaké kvalitní stránky určené pro koncové uživatele? Nic. Před časem se o tom mluvilo, ale skutek utek.

    Startování stránka Mozilla Suite má sice velkou návštěvnost, ale jen pokud se podíváme na výsledné číslo. V nejvytíženější den je počet přístupů 244 471, což na první pohled vypadá hodně, ale je potřeba brát v potaz, že to není počet uživatelů, ale počet návštěv. Řada uživatelů ji navštíví x-krát denně. Pokud bych si odhadl celkový počet uživatelů Mozilla Suite dnes, nejspíš zjistím, že na uvedenou stránku přistupuje procentuálně velmi malé číslo. Pokud budu velký optimista, řeknu 20%. Co zbylých 80%? Zde asi viz můj předchozí odstavec.

    Co se týče toho bugu, tak děláš z Asy bubáka. Asa pouze řekl to, co bylo kdysi dohodnuto v Mozilla Corporation a to, že jako aktualizace Mozilla Suite bude uživatelům nabízen Firefox a Thunderbird. V tom bugu se toho drží.

    Co se týče samotného SeaMonkey, nejsem takový optimista ohledně budoucích verzí. Skok z 1.0 na 1.1 nebyl tak velký a přesto byly porodní bolesti velké. Jen se podívej na to, co se plánovalo a co se nakonec udělalo. Skok z 1.1 na 1.5 je pro ně ještě horší. Tam jsou velké technologické změny a na jejich provedení je potřeba hodně lidí. V lednu ostatně Robert Kairo prohlásil, že při stávajícím postupu prací jim to bude trvat tak dva roky.

  • 22. 3. 2007 11:25

    mm (neregistrovaný)

    Budme radi za Seamonkey. Tedy alespon pro me je kombinace Firefox + Thunderbird velmi nepohodlna a vpodstate neprijatelna.
    Na pripadu FF je videt, ze stadni principy funguji i u relativne inteligentnejsich uzivatelu alternativ. Firefox nenabizi temer nic navic - spis jde o osekanou Mozillu, ke ktere musite mit jeste napr. externiho postovniho klienta - ale presto na nej behem kratke doby presli temer vsichni - A TO PREDEVSIM NA ZAKLADE KAMPANE V MEDIICH.

  • 22. 3. 2007 14:54

    Martin Hassman (neregistrovaný)

    [1] Asu uz par let nemam rad, je mozne ze muj smysl pro realitu je tim zastreny, necht si kazdy udela svuj nazor sam. Jeho pristup mi rozhodne nepripada ferovy.

  • 22. 3. 2007 14:56

    Martin Hassman (neregistrovaný)

    [2] Pro mnohe lidi je kombinace FF+TB skutecne prijatelnejsi. Problem je, ze o alternativach se obecne nevi, jak se bohuzel cim dal vic presvecuju.

  • 23. 3. 2007 0:50

    Roger (neregistrovaný)

    [3] Priznavam, ze jsem ten bug necetl, ale pokud si pamatuji jmeno dobre, dela tenhle clovek vsude jen zlou krev. Mozna ma "spinavou praci" jako napln zamestnani, ale pokud mi pamet slouzi, nedela Gervase "hodneho poldu" poprve.
    Seamonkey podle me aktualne dost trpi neexistenci rozsireni, ktera jsou pro Firefox (a nedostatkem vyvojaru a propagace).

  • 25. 3. 2007 15:12

    Let_Me_Be (neregistrovaný)

    Pouzivam FF+TB, duvodu je mnoho. Uz nekolikrat jsem chtel prejit na Seamonkey, bohuzel to stale neni ono. Porad je to priserne pozadu.

    Porad nemaji spravce rozsireni (i kdyz uz mel byt v 1.0 a pak v 1.1). Spousta rozsireni pod Seamonkey proste nefunguje.

    Vzhledem k tomu ze rozsireni je ten jediny duvod pro jsou FF a TB dobri, tak bohuzel. I kdyz by mi to usetrilo tak 50MB pameti, tak proste nemuzu prejit.

  • 1. 4. 2007 1:37

    brozkeff (neregistrovaný)

    [6] To je taková Hlava 22: Není marketingová podpora, není zájem -- ergo není motivace pro vývoj.
    Není dostatečný vývoj -- ergo i když o Seamonkey někdo ví, nemůže přejít, protože nedokáže nahradit FF+TB (i můj případ) ...

    Jakmile by Seamonkey dohnal funkčně kombinaci FF+TB (tedy rozšíření by fungovala ap.) a byla by k tomu udělána nějaká kampaň, bylo by po problému. Podaří se to...?