Hlavní navigace

Podíly prohlížečů nejen u nás aneb rozhlédněme se okolo

29. 10. 2009 22:17 (aktualizováno) Martin Hassman

Rád monitoruji vývoj podílů webových prohlížečů. Opravdu zajímavé by bylo, kdybych mohl srovnávat vývoj v jednotlivých zemích nebo kontinentech mezi sebou. To bohužel dost dobře nejde.  Ačkoliv některé měřicí systémy taková čísla nabízí, jejich srovnávací statistiky napříč zeměmi nemají hodnotu vhodnou možná ani hrubého odhadu (navzdory tomu, jak často tato čísla přebírají média). Jsou tak prakticky irelevantní (viz třeba XiTi, Firefox a otazníky). Proto stále hledám způsob, jak aspoň nějaké rozumné srovnání najít.

Jistou nadějí by pro mě mohl být gemiusRanking. Je to tedy takový jednooký mezi slepými, ale budu ho chvíli sledovat a uvidíme. Obsahuje sice jen 7 zemí (včetně ČR), ovšem v našem okolí. Jako detektor toho, že se u nás nebo v některé z měřených zemí děje na poli prohlížečů něco zvláštního, co stojí za pozornost, by mohl stačit.

Přikládám aktuální podíly prohlížečů v jednotlivých zemích. Bez komentáře. Sám se nad nimi teď budu ještě pořádně zamýšlet. Podívejte se zatím sami, jak moc jsou si vývojové křivky v jednotlivých zemích podobné a kde se liší. Ty základní rozdíly poznáte na první pohled. Pro detailní údaje použijte odkazy vedoucí z obrázků.

Česká republika

Estonsko

Maďarsko

Litva

Lotyšsko

Polsko

Ukrajina

A na závěr malá prosba. Neznáte službu dávající rozumné výsledky pro podíly prohlížečů ve Slovenské republice? Pokud ano, dejte mi vědět. (Neposílejte mi prosím XiTi, Hitlinks, StatCounter ani podobné globální služby. Zajímají mě čísla, která mohou mít podobnou relevantní hodnotu, jakou má u nás třeba Rankings.) Děkuji.

Sdílet