Hlavní navigace

Eliot Pattison: The Skull Mantra

24. 4. 2008 15:25 (aktualizováno) Martin Hassman

Opravdu málokdy narazím na dobrou knihu sám. Většinou čtu, co čtou ostatní nebo co mi přátelé doporučí. A právě před měsícem se stal opak. Procházím anglickou sekci nedalekého knihkupectví a náhodou, jakoby řízením osudu, beru do ruky knihu The Skull Mantra (Mantra lebky), jejímž autorem je Eliot Pattison.

Dobrodružný příběh z buddhistického prostředí okupovaného Tibetu se nevidí každý den, a tak ač jsem o názvu ani autorovi do té doby neslyšel, knihu si odnáším domů a nemůžu se dočkat, až ji rozečtu.

Příběh se odehrává v moderním Tibetu, přesné časové usazení není důležité, řekněme takový konec dvacátého století. Z knihy snadno poznáte, že autor v Číně i Tibetu byl (já ne, byť řada mých přátel ano) a ačkoliv příběh je vymyšlený, prostředí je skutečné.

To dodává knize neuvěřitelné kouzlo, na rozdíl od knihy Třetí oko, které ačkoliv byla (možná stále je) nejznámější a nejprodávanější knihou z prostředí Tibetu, je prostý podvod, její autor v Tibetu nikdy nežil, ale téměř všichni mu to spolkli i s navijákem. (Naznačit něco takového jejím obdivovatelům se příliš nesnažte, je to zbytečné.)

The Skull Mantra začíná v prostředí pracovního tábora (takového buddhistického gulagu) nedaleko městečka Lhadrung v jižním Tibetu. Pracující mniši naleznou během stavby dálnice zavražděného muže. Mniši odmítnout na místě dále pracovat, dokud nebude proveden obřad, který uklidní bloudícího ducha zavražděného, aby nenapadal živé. Proslýchá se, že vraždu provedl tibetský démon Tamdin a už vůbec nikdo netuší, kdo to byl vlastně zavražděn. Správa Lhadrungu starým pověrám nevěří, ale místní inspektor, který by měl vraždu objasnit, je na dovolené a dosud se neozval.

V knize budete sledovat příběh Shan Tao Yuna, kdysi Pekingského vyšetřovatele, dnes vězně v Lhadrungském pracovním táboře, který dostane za úkol vraždu vyšetřit. Od té doby vám kniha nedá spát a budete ji jen neradi odkládat, je plná nečekaných zvratů a překvapení. Autor mistrně pracuje s trikem, kdy se hlavní postava něco dozví, ale čtenáři to zůstane skryto nebo aspoň zamlženo, takže jen odhadujete, proč postava jedná tak, jak právě jedná, a důvod se dozvíte asi až za dvě nebo tři kapitoly. A pak se trik opakuje znovu. Přímo jednoduché, ale opravdu efektní.

Je na vás, zda knihu budete číst jako detektivku z exotického prostředí nebo jako seznámení se zanikající kulturou prostřednictvím zajímavého příběhu, případně obojí. Všechny způsoby budou fungovat.

O buddhismu a nejen tibetském jsem již četl, ale přesto si nedovedu představit, jak by vypadal takový buddhistický pracovní tábor. Eliot Pattison ho líčí tak věrohodně, že budťo opravdu , nebo jej dokáže vymyslet a popsat tak, že mu to ochotně a rád baštím.

U nás kniha není známá, což je škoda. Já ji rád doporučím každému, kdo se zajímá o netradiční detektivky nebo o východní kulturu.

Knihu The Skull Mantra jsem četl v angličtině, český překlad jsem nenalezl, ale jedno z jejích pokračování (tuším je to čtvrtá kniha s hlavní postavou vyšetřovatele Shan Tao Yuna) Nádherní duchové byla přeložena do češtiny (knihy by na sobě neměly být příliš závislé, takže je možné, že ji lze číst i bez znalosti předchozích dílů).

Sdílet