Hlavní navigace

Chris Willson v TAE

24. 4. 2008 15:34 (aktualizováno) Martin Hassman

Na TAE konferenci (The Ajax Experience) vystoupila řada známých lidí z oblasti webových technologií. Ajaxian publikoval poznámky z příspěvku Chrise Wilsona Moving The Web Forward (zdroj: Ajaxian):

         The volume of applications relying on non-standard implementations is
         staggering. Producing a strictly standards compliant version of IE is not
         an option as many users (and companies) would simply not be able to move to
         the new version. While many sites (attempt to) implement entirely standards
         compliant solutions already, many sites (even medium/large sites) do not.
         Often these violations are implemented without developers even realizing
         what's happening.

Je to podobné tomu, co Chris před pár měsíci napsal ve své eseji a mně nezbývá než místy souhlasit.

IE-tým je v pasti, za kterou si sice může sám (resp. kterou zdědil od svých předchůdců), ale kterou mu rozhodně nezávidím (rozuměj držím palce, aby se s ní vypořádal co nejdřív).

Na jednu stranu je úkolem IE-týmu implementovat nové standardy, po kterých webmasteři volají. Na druhou stranu to často znamená rozhodit, rozbít či někdy zcela znefunkčnit řadu stávajících webů. (Když máte web, kde vědomě či nevědomě počítáte s některou chybou IE a ta bude najednou opravena, světe div se, co se stane). V extrému to může znamenat i to, že vás, jakožto výrobce majoritního prohlížeče někdo zažaluje, protože „jste mu rozbili jeho web“, který teď na počítačích řady uživatelů není funkční. Nesmějte se, i tyto úvahy v IE-týmu probírali, nakonec, pokud vím, k žádné žalobě nedošlo.

IE7 šlo touto cestou (řešení problémů i za cenu rozbití řady funkčních webů a rozhněvání uživatelů i webdesignerů) a zřejmě to byla cesta bolestivá, protože Chris již naznačil, že v další verzi rozhodně podobnou cestou jít nehodlá (napsal něco ve smyslu, že již nikdy nechce něco podobného znovu zažít).

Co přesně vymyslí, zřejmě uvidíme až s první verzí IE8. Chris zatím naznačoval něco o dalším módu (třetím módu přidaném ke stávajícímu quirks a almost standard módu). Otázkou je, podle čeho by se aktivoval. Pokud by IE8 byl naplánován zhruba souběžně s vydáním HTML5 (tj. cca za tři roky), měl bych jeden tip a nebyl by vůbec špatný 8-)

…a Švestka na závěr

Názory na IE se různí. Od dřívější jednoznačné glorifikace (která vychází z Palackého a Jiráska 8-) po objektivnější hodnocení (které má zase blízko k pojetí historika Josefa Pekaře 8-). Pravdou však je, že vývoj IE má stále velký vliv na vývoj webu a nezbývá než ho (možná s radostí, možná s pláčem, ale zcela určitě) s napětím sledovat.

Sdílet

  • 27. 7. 2007 18:38

    Pavel "JasnaPaka" Cvrček (neregistrovaný)

    Za řadu věcí si určitě IE může sám, ale je dobré taky poznamenat, že v řadě věcí IE doplácí na živelný rozvoj webu v dřívějších letech. Nese si s sebou dědictví dob dřívějších, dob, kdy renderovací jádra Gecko či WebKit neexistovala, a které mají tak "snazší" roli. Zkrátka každá mince má dvě strany.

  • 27. 7. 2007 20:55

    Martin Hassman (neregistrovaný)

    [1] Nj, ty odhadem 2 (drobře, možná i 3) roky, o které je Trident starší než Gecko je děsněj rozdíl 8-)

  • 28. 7. 2007 11:21

    Pavel "JasnaPaka" Cvrček (neregistrovaný)

    [2] Pokud budeme odvozovat podle první finální verze, pak Trident přišel s Internet Explorerem 4.0 v roce 1997. Gecko 1.0 přišlo v roce 2002. Pokud budeme vycházet z první veřejné (nepovedené) verze v Netscape 6, pak to máme rok 2000. Tři (pět) let v 90. letech je ve vývoji webu nezanedbatelná doba.

    Vem si takový box model. Prohlížeče (IE a Netscape Navigator) jej měly implementován dříve než byl součástí specifikace CSS. Dvě stejné implementace, W3C "standardizovalo" jinou podobu. Netscape Navigator zmizel z webu, IE se s tímhle nesouladem potýkalo řadu dalších let (o tvůrcích webů nemluvě). Gecko to pak implementovalo již podle existující specifikace. (pokud se pletu, opravte mě). A jak píše Chris, zkuste změnit chování něčeho a zaděláváte si na problémy.