Hlavní navigace

Přešel jsem na IE8

6. 5. 2010 12:41 Svatopluk Vít

Ne, nelekejte se. Na Internet Explorer jsem přešel, ale jen v rámci mého pracovního zařazení. Jsme totiž jedna z těch velkých firem s mnoha interními projekty postavenými na Microsoft technologiích, které korektně fungují jen v IE6. nyní jsem se dostal do stavu, kdy některé využívané stránky prostě odmítají s IE6 pracovat, proto mi byl nainstalován a povolen IE8.  Jak obstojí v konkurenci s Firefoxem?

Na úvod opět malé shrnutí a popsání současné situace – naše firma je od základu vystavěna na Microsoft technologiích. Jsme opravdu velká nadnárodní společnost a česká pobočka je je jen malým kamínkem v celkové mozaice. Už před mnoha lety padlo strategické rozhodnutí o tom, že budeme Microsoft „vzývat“ a bylo tomu podřízeno vše. V tom je mi firma sympatická, že se prostě původního záměru drží. Vím ale také, že občas je nasazení některých produktů trochu diskutabilní.

Standardní firemní prostředí je postaveno na Microsoft Windows XP (teď se SP3)  a Internet Exploreru verze 6. Už teď je v běhu celosvětový pilotní projekt nasazení Microsoft Windows 7. Takže poslední dobou testuji všemožné používané aplikace a hlásím, zda fungují, či ne a co se dá udělat pro to, aby byl přechod hladký. Ruku v ruce s tím přišly i problémy s jedním projektem provozovaným dodavatelskou firmou, který prostě ve standardním  IE6 neběží. Navíc je firemní připojení internetu  silně filtrováno firewallem a proxy serverem, povoleny jsou jen a pouze standardní porty jako např. 80 či 21, každý další rozmar programátorů aplikací komunikující s mateřským serverem na jiném, než povoleném portu, je udušen v zárodku.Ale za ta léta, co u firmy jsem, vám to už nepřijde zvláštní a jste na tyto nepředpokládané stavy připraveni.

Jinými slovy – dlouhý úvod mi slouží k tomu, abych popsal mé pocity z nasazení Inetrenet Exploreru 8. Už nějakou dobu se zabývám tím, jak běžnému uživateli popsat rozdíl mezi prohlížeči. Aktivně již několik let používám Mozilla Firefox, na některých strojích i Google Chrome či Chromium. Reálnou a každodenní zkušenost s Internet Explorerem nové řady jsem však neměl. Až doposud.

V době IE6 bylo srovnání s Firefoxem docela snadné – IE6 byl jen základní prohlížeč. Oproti tomu nabízel Firefox skinování, záložky a doplňky. Pak se objevil IE8, který má tohle také. Znejistěl jsem, protože mé léty prověřené argumenty naráz nebyly tak jasné. Ale po dvou měsících intenzivního používání IE8 však vím, že to není zase až tak úplně žhavé. Když mi byl IE8 nainstalován, začal jsem jej zkoumat.

Jako uživatel Firefoxu jsem si za ta léta vytvořil jisté návyky. Hlavním návykem jsou doplňky a to naprosto konkrétní doplňky.  K těm top doplňkům asi řadím Flash Block (blokování Flash animací na stránce), kontrolu překlepů, ScreenGrab (snímání stránek do JPG/PNG) a také velmi oblíbený doplněk Brief (RSS čtečka). Navíc také ještě PDF download a Proxy Switch.  A to je opravdu to nezbytné minimum, o kterém jsem zjistil, že bez něj ve Firefoxu nemůžu být.

První zjištění – pojem doplněk u IE8 a Firefoxu je pokaždé jinak chápán. Zatímco plnokrevných „Fiefox doplňků“ do IE8 moc nenajdete, najdete zde spoustu akcelerátorů a lištiček. Úplně klasických doplňků v podobě, jak je znáte z FF, je naprosté minimum. To byl pro mne šok číslo jedna – Microsoft cíli IE8 na masy a tak prezentuje i možnosti rozšíření IE8.

Jinými slovy můžeme říci, že se svou sadou nezbytných doplňků z FF se u IE8 prostě musím rozloučit. Alternativy neexistují. Navíc to ani nevypadá, že by se nějaký vývojář, který by zaplnil díru na trhu, nenajde. Prostě budete mít sílu. Když se podívám do seznamu doplňků z FF, které používám, zjistím, že jsem schopen mít asi jen RSS čtečku. Vlastní modul oblíbených záložek totiž umožňuje mimo jiné načítat i RSS kanály. Ke cti mu slouží, že je umí přidávat pouhým kliknutím na ikonu RSS kanálu na příslušné stránce projektu, který RSS nabízí. Je to jednoduché. Se čtením už mám tak trochu problém. V přímém porovnání s doplňkem Brief, mi schází především :

– číslice ukazující počet nových příspěvků

– přímé otevírání článků v tabech pokliknutím na jeho titulek

– možnost čtení příspěvků skrz všechny kanály tj. všechny příspěvky z např. deseti kanálů zároveň

– nemůžete IE8 nastavit tak, aby byly dostupné kanály v rozbalené formě, vždy musíte nejdříve kliknout na složku s kanály a pak klikat na jednotlivé složky s výpisem článků. To je mc zdlouhavé. O komfortu FF si můžu nechat jen zdát. Žít se s tím dá.

Pro IE8 nenajdete doplněk, který by práci s RSS nějak vylepšoval, musíte zůstat u standardu.  Doplněk PDF Download pro IE8 existuje, to je první bodík. Další jmenované doplňky však náhradu nemají a dané funkce v IE8 nejsou. Z pohledu běžného uživatele to však není vada nijak zásadní a i 90% uživatelů v našem firemním prostředí získá nové funkce, protože rozdíl mezi IE6 a IE8 je opravdu veliký. Z pohledu uživatele z IT je však IE8 trochu moc „zadrátovaný“ tj. moc rozšířit nejde. Pokud danou funkci nemá, je jen malá pravděpodobnost, že to vyřešíte nějakým doplňkem. Z tohoto pohledu jsem uvízl někde na půl cesty. Mám moderní prohlížeč, ale to je vše. Nemám některé moderní funkce jiných prohlížečů, které je mají buď ve svém základu nebo umožňují jejich přidání pomocí rozšíření.

Můj osobní názor tedy je, že z hlediska masového nasazení je IE8 určitě značným přínosem pro firmu, ale ti uživatelé, kteří dali přednost FF hlavně kvůli některým doplňkům se vůbec nemusejí „vzrušovat“. Pro ně IE8 nepřináší nic, co by jim nepřinášel FF, spíše naopak. Může se to zdát jako drobnost, ale pro mne celkem zásadní. Budu s IE8 trpět, i když asi ne tolik jako s IE6.

Sdílet