Hlavní navigace

Měřím já, měříš ty - za JavaScript rychlejší

2. 5. 2008 7:22 (aktualizováno) Martin Hassman

S JavaScriptovými testy se nám poslední dobou roztrhl pytel. Prohlížeče se mezi sebou předhánějí, a tak se v pondělí dočteme, že tenhle je rychlejší než tamten, abychom si ve středu přečetli, že tamten je zaručeně rychlejší než tenhle a tak to jde pořád dál.

A on poslední dobou mezi prohlížeči skutečně zuří vážný rychlostní souboj.

Je to pěkně vidět, když si srovnáme jednotlivé verze prohlížečů. Pro verze Firefoxu to pěkně udělal Pavel Cvrček, doporučuji k přečtení, já si na ukázku vypůjčím Pavlův graf, kde je vidět, jak se nové verze Firefoxu postupně zrychlují.

Co na grafu už vidět není, že víceméně podobný průběh bychom našli i u dalších prohlížečů. Podle všech tvrzení se noční verze Gecka a WebKitu mezi sebou v rychlosti již nějaký čas předhánějí. V pondělí je rychlejší WebKit, aby ho ve středu předběhlo Gecko a naopak. Proto tvrzení, že Safari je rychlejší než Firefox nemusí být v rozporu s tvrzením, že Firefox je rychlejší Safari. Ono záleží, kdy se zrovna ta měření dělala 8-)

Stranou jistě nezůstává ani Opera a podle všeho se významného zrychlení dočkáme i v osmé verzi Internet Exploreru.

Konečná odpověvěď na otázku dne

Škoda, že neexistuje nějaká nezávislá autorita, provádějící pravidelné výkonnostní testy prohlížečů, která by uváděla podobné grafy jako Pavel pro všechny prohlížeče. Třeba bychom konečně přesně věděli, který prohlížeč na světě je zrovna dnes ten nejrychlejší.

Přiznám se, že mě je v zásadě jedno, zda je můj spuštěný prohlížeč o 10% rychlejší nebo pomalejší než ostatní, ale těší mě nastolený trend předhánění se prohlížečů mezi sebou, ze kterého nakonec něco vytěží všichni uživatelé.

JavaScriptové testy – hrrr na ně

Pokud si chcete prohlížeče porovnat na vašem stroji (ať již různé verze téhož prohlížeče nebo různé značky mezi sebou), vyberte si některý z následujících testů.

Kupříkladu SunSpider JavaScript Benchmark od tvůrců Webkitu, který se zaměřuje jen na základní JavaScript a ponechává stranou DOM.

Nebo DHTML benchmark a Drawing perfomance test od Opera Software. Ty se naopak na DOM soustřeďují a byť nemají takový záběr jako SunSpider, mnohem lépe se na ně kouká (porovnávejte FPS pro daný počet zobrazených objektů).

Horkou novinkou je test Dromaeo, který najdete na adrese dromaeo.com. Vytvořil jej John Resig z Mozilly (původně ještě neměl být uvolněn, ovšem po úniku informací o testu ho John již dnes zveřejnil). Mám tu na stroji pár nočních buildů WebKitu, na kterých jsem nedávno sledoval průběh Acid3 testu a hned jsem si je v Dromaeu vyzkoušel a zrychlení je pěkně měřitelné. U dalších prohlížečů to bude podobné, ale to již jistě změří jiní, viď Pavle?

Zbývá nám, aby nějaký podobný test vytvořil i Microsoft a partička bude kompletní.

Co myslíte, jak dlouho tahle soutěživost prohlížečům vydrží? Jedná se jen o krátkodobý trend nebo se nám budou prohlížeče honit donekonečna?

Sdílet