Hlavní navigace

WiiCade aneb čerstvé zboží na váš stůl

1. 11. 2009 14:40 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Pokud vlastníte herní konzoli Nintendo Wii, dříve či později dojdete do stavu, kdy zjistíte, že vás prodávané hry nebaví (ani kupovat), na Wiiware nemáte kredit a že si chcete jen tak trochu pohrát a pobavit se. Nabízím tip, jak to jde a zdarma.

V prvé řadě je však nutno zmínit, že hlavním předpokladem je mít své Wii napojené na internet – ať už bezdrátově nebo prodávaným Wii LAN adaptérem. Také je nutno mít aktivován tzv. Internet Channel. Nejdříve bylo možné jej mít aktivován zdarma, pak skoro 2 roky za 500 Wii bodů, od 1.9. 2009 už je zase zdarma. Podrobnosti hledejte v mém předchozím příspěvku.

Ale co teď? Internet máte, prohlížeč také a v rámci něj je Adobe Flash Player verze 7. Takhle uvažovali tři pánové – David B. Stubbs, Aaron Worrall a John Eysman. Na základě těchto vstupních parametrů vytvořili svůj vlastní projekt nazvaný WiiCade. Projekt byl spuštěn 19.listopadu 2006, tedy v týž den, kdy se na trhu objevilo Nintendo Wii. Na počátku to byla jen stránka, která hostovala Flash hry, které bylo možno hrát na Wii. Ovšem největší tahák přišel až v roce 2007 – WiiCade API a ten si s sebou přinesl čtvrtý do party. Jmenuje se Jerason Banes.

Jak již bylo řečeno, omezení na Flash verze 7 je celkem velké a tak v podstatě není skoro vůbec možné spustit ve Wii prohlížeči nějakou klasickou stránku s Flash hrami. A když náhodou nebude požadavek na integrovaný Flash, zabije vše nutnost hry na klávesnici, kterou Wii jaksi nedisponuje. Jenže tohle vše vyřešilo WiiCade API. Je to speciální rozhraní, které umožní ovládat Flash hry umístěné na WiiCade pomocí WiiRemote. Můžete tak využívat D-Pad a ostatní tlačítka, která jsou na WiiRemote dostupná. S příchodem verze 2 tohoto API přibyla možnost multiplayeru a to až 4 hráčů se 4 WiiRemote.

Z předešlého popisu je vidět, že se nyní nejedná jen o nějakou další stránku s Flash hrami, ale o docela propracovaný projekt, který vám umožní používat vaše Wii zase jinak. Celý projekt je otevřený vývojářům, každý může přispívat. API je volně k dispozici a může jej využít každý. Problém je v tom, že hru sice můžete vytvořit, funkce API jsou však k dispozici jen a pouze na WiiCade. Tím je zajištěna jakási exluzivita.Hry lze hrát i na počítači vybaveném prohlížečem, API umí rozpoznat, jak chcete hru ovládat.

Nicméně přidat nějakou hru není zase až tak úplně jednoduché. Každá nově přidaná hra přechází do speciálního období. To trvá jeden týden. Každou hru je možno hodnotit. Pokud po týdnu nová hra nedosáhne hodnocení 2.5 (z 5), je vyřazena. Tak je zajištěna jakási kvalita, jinými slovy – sami hráči rozhodnou, zda hru chtějí nebo ne.

WiiCade dnes již nejsou jen Flash hry, existují ještě dvě další sekce : WiiNode (jedno místo pro Wii uživatele, kam si lze ukládat informace) a WiiMedia (online komunita Wii uživatelů). Tolik času ale zase nemám, nicméně věřím, že to může také fungovat.

Pokud tedy se svým Wii splňujete mnou zmiňované minimální požadavky (přístup na Internet a Internet Channel), zkuste WiiCade alespoň jednou spustit. Najdete tam docela dost hříček. Z toho, co jsem zatím zkoumal mne zaujalo:

  • Drull – docela zajímavá logická hra s jednoduchými pravidly ale zapeklitými obrazy.
  • Bowman 2 – zastřelte druhého lučištníka, míříte pomocí úhlů.
  • Hangaroo – klasická hra oběšenec, tentokrát s klokanem.
  • Dodgeman – retro herní automat
  • Paint – dobře udělaný kreslící program
  • Rong 2 – pong dokulata

Snad se tedy pobavíte podobně jako já.

Sdílet