Hlavní navigace

Krotíme telefon s Androidem

12. 10. 2011 9:55 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Lidé, kteří používají chytré telefony převážně na práci, často řeší, jak svůj telefon také spravovat. Pokud máte značku HTC, používáte HTC sync. Pokud Samsung, existuje software Kies. Často se ale stává, že dodávaný software nefunguje jak by měl či nemáte ten správný a jediný podporovaný OS. Je čas se poohlédnout po univerzálnějším řešení. To existuje a navíc se objevila nová, funkcemi ještě nabitější verze.

Patrně jste na program My Phone Explorer narazili. Používám jej prakticky od chvíle, kdy jsem si pořídil Androidí telefon. Je to původně program napsaný pro správu mobilních telefonů značky Sony-Ericsson, který přidal podporu OS Google Android poté, co se objevila první Xperia od SE. A v tu chvíli započala malá revoluce. Tento program se dá propojit z mnoha jinými telefony s Androidem a nabízí řadu funkcí, které jiné podobné produkty nemají.

Rychlý přehled

Pomocí MEC můžete spravovat kontakty, synchronizovat je např. s Outlookem nebo vaším Google účtem. Dále vidíte výpis všech volání či SMS. S připojeným telefonem můžete SMS pohodlně psát na počítači a ty jsou následně odeslány přes telefon. Navíc je v programu zabudovaný správce souborů a dají se s ním prohlížet, instalovat a odinstalovávat aplikace v telefonu.

Není problémem záloha (i aplikací) a přidávání schůzek, poznámek a budíků. Poznámky a úkoly se však nesynchronizují. I o telefonu se něco dozvíte (nabití baterie, stav, připojení k síti apod.) Zvláštní uznání zaslouží funkce, kterou je možno „snímat“ obrazovky z telefonu. Pokud píšete recenze programů, je to ideální nástroj. Povedlo se mi MPE rozchodit i pod mou Mageiou 1.0. Nativní aplikace (např. od Googlu) neexistuje, tohle je však funkční a kvalitní náhrada.

Synchronizace probíhá s pomocí klienta, který se nainstaluje do telefonu (buď z marketu, nejsem si jistý, ale myslím si, že to zvládne i aplikace sama a to přímo do telefonu). Klient umí komunikovat pomocí USB kabelu, BT a Wi-Fi. jeho spuštění je automatické po detekci připojení jeho desktopové části.

[caption id=„attachment782“ align=„alignleft“ width=„180“ caption=„MPE klient v telefonu“]MPE-klient[/caption]

[caption id=„attachment783“ align=„alignleft“ width=„180“ caption=„Nastevmní MPE klienta v telefonu“]MPE klient settings[/caption]

Novinky ve verzi 1.8.2

Poslední verze byla z března letošního roku a 10.října se objevila novinka 1.8.2. Přichází s několika podstatnými změnami.

- synchronizace úkolů a poznámek : mnoha lidem to chybělo a teď to chodí

plné ovládání telefonu připojeného USB kabelem (a bez rootu) : v podstatě princip VNC naruby. Pomocí myši a klávesnice vašeho PC můžete telefon ovládat. Ideální pro veřejné prezentace nebo ve chvíli, kdy máte unavené ruce a oči a jste v dosahu PC.

[caption id=„attachment785“ align=„alignleft“ width=„180“ caption=„Ukázka sejmuté oobrazovky z telefonu“]MPE  ukázky sejmuté obrazovky z telefonu[/caption]

synchronizace s Thunderirdem 7

pár dalších vylepšení jako je např. přidání položky Délka hovoru do seznamu volání : ve spojení s funkcí exportu tohoto seznamu do CSV ideální analytický nástroj…

drobné úpravy

[caption id=„attachment784“ align=„alignleft“ width=„298“ caption=„Ukázka GUI programu MPE“]MPE prostředí[/caption]

Závěr

Vím, že v linuxové komunitě je dost takových, kteří Wine a obecně windows aplikace nenávidí, tohle je ale ukázka aplikace, která je sice pro Windows a v Linuxu funguje (s obezličkou). Funguje dobře a hlavně nemá alternativu a konkurenci.  Pokud se něco takového objeví jen pro Linux, budu to používat, ale v tuto chvíli nikdo nic podobného a komplexního nenabízí. Osobně si myslím, že je to základní aplikace pro všechny pokročilé majitele telefonů s OS Android.

P.S.  přidáno krátce po zveřejnění. Autorem programu je F.J. Wechselberger a osobně už zvažuji, jak vývoj programu podpořit. Autor disponuje PayPal účtem.

Sdílet