Hlavní navigace

Mých 6 důvodů proč mám rád ROM CyanogenMod

28. 7. 2011 9:11 Svatopluk Vít

Několikrát jsem zmínil, že vlastním telefon HTC Tattoo, což je jeden z lowendových modelů s OS Google Android. Vzal jsem si ho víceméně na zkoušku a jsem s ním velmi spokojen. Jenže má spokojenost úplně tak nesouvisí se sériovým modelem. Musel jsem ho trochu „poštelovat“.

Když jsem telefon pořídil, byl jsem nadšen. Běhal v nem Android, byl počeštěný a vypadal tak nezvykle. A jako správný geek jsem ho začal zkoumat. Na druhý pohled už se vše nejevilo tak, jak v prvním nadšení a já se začal zajímat o to, jak telefon vylepšit. Odtud už je jen krůček k tomu, abyste zjistili, že pro jisté operace potřebujete telefon, který je tzv. rootlý (tj. můžete s ním provádět operace, které výrobce nechtěl abyste mohli provádět a proto vám nedal možnost fungovat pod uživatelem root). Návodů na všemožné telefony s Androidem najdete spoustu. Má to sice nevýhodu v tom, že takto upravený telefon ztrácí záruku, nicméně v případě potřeby můžete vše uvést do původního stavu (pokud je v případě poruchy telefon funkční a lze s ním provádět operace).

Co se dá provádět s rootlým telefonem? Například zálohovat, snímat obrazovku do souboru nebo měnit některá systémová nastavení, která jako ne-root nemůžete změnit. Většinou ale root přístup potřebujete proto, abyste do telefonu mohli nahrát alternativní ROM. I já jsem neodolal. Výrobce telefon vybavil Androidem 1.6 Donut a slíbil, že upgrade na vyšší verzi 2.0 připraví. Jenže nepřipravil. Původní Android je fajn, je vylepšen nadstavbou SenseUI a drtivá většina koncových uživatelů si s ním vystačí a nebude mít potřebu jej měnit. I já jsem byl dlouho konzervativní a nechtěl si telefon „rozrýpat“ do nefunkčního stavu. Jenže když se stále více a více aplikací začalo objevovat ve verzi jen pro Android 2.0 a vyšší, kapituloval jsem.

Zjistil jsem, že jedním z nejuznávanějších vývojářů pro Tatoo je Kalim, který se portováním alternativních ROM na Tattoo zabývá celkem intenzivně. Začal jsem s instalací jeho verzí a nestačil se divit. HTC tvrdilo, že Android 2.0 nelze na Tattoo nasadit z důvodu problémů se sílou procesoru. Jistě, Android 2.0 ve spojení s pomalou nadstavbou SenseUI asi opravdu Tatoo nezvládne (obstojně). Ale Kalim dokázal, že ve spojení s launcherem ADW je telefon s dvojkovou verzí Androida nejenom spustitelný, ale zároveň o dost rychlejší než původní 1.6!

Když se nakonec Kalim rozhodl migrovat k CyanogenMod, měl jsem z toho pravé vánoce. V současné době je CyanogenMod jedna z nejznámějších a nejpoužívanějších alternativních ROM pro telefony. Dokonce i výrobci již začali své telefony otvírat této ROM a začínají s tvůrci spolupracovat. Příkladem je Samsung, který spolupráci aktivně prosazuje. Pak jsou tu také vlaštovky v podobě prohlášení firem Sony Ericsson a v prohlášení HTC, že nebudou zamykat bootloadery nových telefonů, což značně zjednodušuje cestu alternativních ROM do jejich telefonů.

CyanogenMod již používám více než půl roku a uvedu celkem x důvodů, proč se mi líbí.

1. Dává mi možnost provozovat Android 2.x na HTC Tattoo

První verze CyanogenModu pro Tatto byly dostupné s verzí 2.3 a v první chvíli se mi nechtělo věřit, že je tomu tak. Telefon byl v odezvě výrazně rychlejší než na originální ROM a podporoval řadu parametrů, které v originální ROM nešlo nastavit. To se do této chvíle nezměnilo a provozuji tak Android verze 2.3.4.

2. Optimalizovaný Kernel

Kalim se chlubí tím, že jeho kernel má integrovánu řadu optimalizací týkajících se spotřeby a přetaktování. Z toho samozřejmě pramení ta vyšší rychlost, ale jde ruku v ruce s prodloužením výdrže baterie. Při mém provozu mi telefon vydrží nabitý zhruba 3 dny což je asi o den více, než s původní ROM.

3. Podpora HW – foťák a rádio

Hlavní nevýhodou všech alternativních ROM pro Tattoo byl zpočátku fakt, že všechno fungovalo až na foťák a rádio. kalim na tom strávil dost času a dnes je veškerý HW plně funkční.

4. Zabudované přetaktování

Nemusíte provozovat žádné aplikace typu SetCPU, CyanogenMod má v nastaveních přímo položku pro přetaktování. Jsou dány doporučené hodnoty, aktuálně můj telefon běží na přetaktované frekvenci 672 MHz.

5. Výchozí launcher je ADW

Nikdy dříve jsem si nedokázal představit, že launcher může být rychlý. ADW je velmi rychlé a propracovanější než SenseUI. Jistě SenseUI mnohem lépe vypadá už v základu a má spoustu widgetů, dá se to vyřešit zakoupením alternativních udělátek jako např. Fancy Widget Pro nebo Beautiful widgets. Stojí pár dolarů, ale nakonec opticky vypadají vlastně stejně. Celé je to ale rychlejší.

6. Drobné, ale užitečné vychytávky

Například pokud telefon vypínáte, dostanete dotaz, zda jej chcete vypnout nebo restartovat a po zvolení restartu si můžete vybrat zda chcete nastartovat třeba Recovery. Tohle je docela fajn.

V poslední mnou nainstalované verzi se ale objevila zázračná věc a to možnost snímání obrazovek. Stačí zmáčknout červené tlačítko a z nabídky vybrat Screenshot. Do složky DCIM na SD kartě se vytvoří snímek obrazovky. Nemusíte instalovat žádné další aplikace. Je to sice jednoduché, ale pro většinu důvodů, kdy potřebuji snímek obrazovky naprosto dostačující.

Také jsou integrovány profily, kdy si můžete nastavit třeba tichý profil apod.

Aby byl text vyvážený, musím zmínit i něco, co mne štve. Není toho mnoho, ale najdou se jisté drobnosti. V tuto chvíli je to asi nemožnost upravit jakýmkoliv způsobem vzhled tzv. Lockscreen obrazovky. Jedná se o obrazovku, kterou uvidíte, když proberete uspaný/zamčený telefon.  Dáte si velkou námahu s tím, jak vypadá vaše Home obrazovka, ale Lockscreen je stále stejná výchozí hrůza, která nejde změnit.

Moje tatoo, i když je to opravdu jen a jen lowend, je však hodně dobrý telefon a po instalaci CyanogenModu se jeho užitná hodnota o dost zvýšila. Není to jenom v rychlosti odezvy, ale hlavně v tom, že se vám otevírá spousta možností k doinstalování všemožných aplikací, které na verzi Androida 1.6 neběží…

Sdílet