Hlavní navigace

Najal jsem kondičního trenéra za pár korun. Doživotně.

4. 10. 2011 11:53 Svatopluk Vít

Homo sapiens je tvor líný a Homo sapiens informatica je přímo nepřítel pohybu. To jsou ty koly a probděné noci a to se musí projevit. Navíc jsem minulý týden oslavil narozeniny a rodina mne zaskočila otázkou, co si prý přeji. Sednul jsem si k počítači a začal hledat, co bych tak asi chtěl. A přál jsem si kondičního trenéra. A bylo to hodně stylové. Cvičím a zároveň si hraju. Propadnul jsem kouzlu počítačové hry.

Mnohokrát jsem zmínil, že jsem šťastným majitelem herní konzole Nintendo Wii. Po počátečním zkoušení herního hitu Wii Fit to nakonec dopadlo tak, že si ho občas zapnu, ale nějak mne to nenutí s ním nějak cvičit, protože interaktivita je omezená i když WiiBoard je super. Obecně si spíše pro pobavení občas sednu k nějaké hře. S fyzickým cvičením mám v poslední době trochu problém, neb mne trápí jedna dědičná choroba, která se u mne projevila a jedním z jejich příznaků je to, že mám trochu problémy s klouby, lépe řečeno v krajních pozicích. Na nějakou posilovnu to není, kolo a běh také nebude úplně ideální. Takže jsem aktivity vzdal.

Ideálním dárkem může pro mne být nějaká novinka na konzoli. Chvíli jsem jen tak lelkoval a hledal (mám doma několik titulů z NFS série pro Wii) až jsem jen náhodou přišel na titul Electronic Arts Sports Active. A začalo čtení recenzí. Tento titul je neskutečně vychvalován hlavně proto, protože přináší do vašeho obýváku osobního trenéra s velkou zkušeností.Když jsem dočítal jednu z posledních recenzí, zjistil jsem, že EA nakonec udělalo i novější titul a nazvalo je stylově EA Sports Active 2. Titul byl zjevně hodně úspěšný, protože oproti Wii verzi se objevila i verze pro PS3 a XBOX. Novinka je jen o pár stokorun dražší než „jednička“ i když byla časem vylepšena „add-on“ packem s dalšími cvičeními. Jak jsem pochopil, tak „dvojka“ je totéž jako jednička a add-on. Navíc se v balení objevila ještě jedna novinka.

Obsah balení

Proč hovořím o vynikající hře? Když si ji koupíte, je krabice tak nějak větší než obvykle. Po rozbalení na vás vykoukne bezdrátové čidlo na levou ruku a druhé bezdrátové čidlo na pravou nohu. Navíc je v balení USB dongle, který přijímá signály z obou čidel.  V balení je i cvičební široká guma na posilovací cviky. Zapomněl jsem však říci, že hlavní novinkou verze 2 je monitor srdečního tepu. Čidlo na levou ruku má totiž i snímač srdečního tepu a to je teprve ta správná interakce. Na obrazovce vidíte, jak vám cvičení dává zabrat.  Kontrola srdeční frekvence je při cvičení celkem důležitá. A na ni tvůrci „hry“ vsadili. Další postřehy až později.

Pak tam najdete DVD a návod v několika jazycích, čeština chybí. Celá hra s vámi také komunikuje anglicky, ale u mě dobrý. Když spočtete vše, co je v balíčku obsaženo, přijde vám cena přiměřená. Ano, beru v potaz, že je to cena rok od uvedení. Ale při premiéře byla cena kolem 2 000 Kč a i tak mi to nepřijde mnoho, zvláště když si vezmu ty snímače. Guma sama o sobě drahá nebude a je možno ji nahradit i dvěma činkami. Jde jen o ten protitah při jistých cvičeních.

Vraž DVD do stroje a …

…nezapomeň předtím strčit do USB portu dodávaný Dongle, vložit baterky do snímačů či případně oprášit Wii board (není nutný, ale můžete jej při některých cvičeních použít). Když hru spustíte, uvidíte reklamní spot, který celou hru představí. Popíše vám, co můžete čekat. No možná si to představit ani tak úplně nejde. patrně poté přejdete k tvorbě vašeho profilu. První zklamání přichází z toho, že hra (ač pro Wii) nepoužívá Mii profily a musíte si svou postavu vytvořit znovu. Druhé zklamání je z toho, že možnosti přizpůsobení podoby herní postavy prakticky neexistují – změníte oblečení, vlasy, doplňky, ale „ksicht“ je pořád stejný. To se ale dá snadno překousnout.

Pak vás může zaskočit jeden dotaz, zda si chcete vytvořit online účet u EA. Budete moci sledovat svůj „herní“ vývoj online a také kdokoliv, kdo bude znát vaše přístupové údaje. Může se vám stát, že budete hrou obdarováni výměnou za to, že předáte data o svém účtu dárci, který vás bude monitorovat…

Po úvodním prokousání se zadáváním všemožných úkolů už máte možnost začít „hrát“ vlastní hru. K dispozici je krátký 21 denní kurz a delší, rozložený do devíti týdnů. Zvolil jsem ten delší a hned poté vybral obtížnost Medium (střední), protože jsem si v recenzích přečetl, že ten Easy, je až příliš jednoduchý. Základem je nastavit si 4 cvičební dny, tři dny se odpočívá. Pak si také máte možnost, zda vám do toho bude kecat ženská nebo chlap. Vybírám ženskou. Ještě zkontrolujte čidla a dáme se do toho.

Cvičíme

A tady začíná „peklo“ v podobě cvičení. Denní porce má 30 minut a obsahuje několik (více než dvacet) různých mini úkolů s opakováním. nejprve se začíná protažením těla (pár jednoduchých obratů se zaměřením se na dýchání), po chvíli už dojde na první „běhy“. V určeném tempu prostě běžíte daným způsobem (kopete se patou do zadku nebo zvedáte vysoko kolena). A přitom se projeví ona zákeřnost celé hry. Čidla dobře fungují a pokud neprovedete cvik alespoň trochu správně (tj. čidlo se nedostane do polohy, kterou program považuje za korektní), neuzná se vám opakování. Střídají se cviky s gumou s akčními vložkami typu skok přes švihadlo.

Měl jsem k dispozici i cvičení takříkajíc hravá. Jedním z nich je hod basketbalovým míčem. Asistenti vám házejí míče střídavě z obou stran a vy svým pohybem musíte řídit postavu na obrazovce a míče sbírat a ještě je házet na koš. Je to opravdu zábavné.

Ještě drsnější je jízda na horském kole. Vaše herní postava je usazena na kolo a vy ji musíte ovládat. Pokud jedete na rovince, musíte sedět v dřepu. Pak jsou na trati místa, kde se skáče. Z tohoto dřepu musíte vyskočit (máte za to plusové body), pokud přijedete pod kopec, musíte běžet a cyklista šlape. Vcelku jednoduché, ale dá to fakt zabrat.

Docela oceňuju, že po celou dobu hry vidíte vaši srdeční frekvenci a co z toho vyplývá (zda spalujete tuk nebo se jen vezete apod.) Cílem je samozřejmě dostat tělo do stavu, kdy nenásilně odbourává tuk, jen tehdy hubnete.

Po třiceti minutách ze mne vážně lilo. Nikdy bych neřekl, že si budu brát k televizi ručník. Celé to z gauče pozorovala má žena, která mou epizodu zakončila slovy, že si to snad taky půjde vyzkoušet. Nadefinovali jsme její postavu a už jela i ona. Konstatovala, že na tom cvičení opravdu něco bude. Můžu to potvrdit, druhý den jsem tělo vážně cítil tak, jako kdybych někde cvičil. V porovnání s Wii Fit je EA Sports Active o deset tříd výše. Jednotlivá sada cvičení je dokonce upravitelná, pokud máte s nějakým cvikem problém, jednoduše si můžete nastavit, že jej hra nebude používat.

Závěrečné hodnocení

Je naprosto jasné, že chození do posilovny nebo do fitness centra se asi nic nevyrovná, tato hra jde na vše ale vědecky a přináší k tomu sadu docela zajímavých postupů. Ať už to vezmeme od monitoru srdečního tepu, přes cvičební gumu až po program cvičební sestavený odborníkem.  Jestli máte předsudky, opravdu to zkuste. Já jsem tomu nějak nechtěl věřit a nepřikládal tomu význam. Z mého pohledu je však tato hra to nejlepší, co jsem kdy hrál. Hra má celkem dobře vybalancovanou obtížnost s motivačním modelem. Není drahá (cca 1 000 Kč na internetu, v kamenných obchodech 1 199).  Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo vlastní Wii a taky nějaké kilo navíc, zkuste ho hrou EA Sports Active 2 obdarovat. Může to být něco, co náležitě ocení. Nemáte totiž ten vtíravý pocit, že musíte. Pokud se vám podaří sehnat někoho do party, může být celkem zábavné se předhánět v tom, kdo dané cviky zvládne rychleji a efektivněji.

Hra určitě není žádný policajt tj. pokud budete chtít podvádět, klidně můžete. Předpokládám však, že hru si pořizujete proto, abyste se sebou něco udělali ne abyste podváděli.

Rychlé hodnocení

+ cena

+ zábavnost

+ motivace

+ čidla

– občas čidlo nezaznamená váš cvik

– vlastnit konzolu Nintendo Wii, i když dohormady se vejdete někam k 5 000 Kč (konzola + hra)

– pro někoho angličtina

Sdílet