Hlavní navigace

Opera aneb cesta tam a zase zpátky

10. 10. 2011 11:37 (aktualizováno) Petr Krčmář

Před několika dny jsem se rozhodl, že vyzkouším Operu a tak jsem na ni prostě jednoho rána přešel. Bylo to docela snadné, ale nebylo to napořád.

Poznámka autora: Teď jsem si to po sobě přečetl a zní to celé jako kritika Opery. Ale vůbec to tak není, Opera se mi líbí a mám ji rád. Ale nakonec mě zase tak neohromila.

Nadšené přijetí

Před časem jsem pro Root.cz psal článek o nové Opeře. Velmi mě překvapily některé novinky a to až tak, že jsem se rozhodl vyzkoušet si ji v „běžném provozu“.

Na Opeře mě zaujalo několik detailů:

  • je velmi svižná
  • je kompaktní a žere málo paměti
  • má výborně zpracovaného správce hesel
  • má jednoduchou správu vyhledávačů (nejsou potřeba moduly)
  • má mnoho příjemných funkcí
  • je vůbec moc příjemná
  • integrovaný mail/RSS klient
  • má výborné vyhledávání v historii

Přechod byl hladký

Stáhl jsem tedy .deb balíček Opery 9.5 Alfa a nainstaloval do svého Debianu. Pak jsem naimportoval záložky, přeházel některá tlačítka a ponastavoval některé detaily. Všechno bez problémů. Druhý den ráno jsem prostě po bootu klepnul místo tlačítka Firefox na Operu.

Na první užití byla Opera výborná a skutečně jsem ji začal využívat jako primární prohlížeč. Postupem času mě ale začalo trápit několik nepříjemných detailů.

První potíže

Například panely se nezavírají podle pořadí, ale uzavření vás přepne na poslední používaný panel nebo na ten, ze kterého jste ten zavíraný původně otevřeli. To je dost nepříjemné ve chvíli, kdy si například z galerie otevřete 20 fotek a pak prohlížíte a postupně zavíráte. Při každém zavření skočíte zase na galerii. I přes rady v diskusích se mi nepodařilo chování změnit.

E-mailový klient, který mě na začátku potěšil, mě nakonec docela zklamal. Používám IMAP a už na serveru si poštu rozděluji do složek. S tímhle chováním ale Opera příliš nepočítá a nabízí vlastní systém, kdy máte veškerou poštu na jedné hromadě a průběžně za jízdy si filtrujete a zobrazujete konkrétní pohledy.

To je sice moderní a myslím že velmi užitečné, bohužel to neumožňuje použít jiný přístup. Prostě vám Opera nutí své řešení. Nakonec jsem kdesi v bočním panelu objevil své IMAP složky, ale je to jako drbání levou nohou za pravým uchem.

Dalším problémem je absence podpory šifrování a podepisování pošty, což je pro mě naprosto klíčová vlastnost. Opera slibuje, že ji velmi brzy přidá, ale zatím to tak bohužel není. E-mailový klient tedy vypadl.

Problémy na webu

Jako prohlížeč se mi Opera ovšem velmi osvědčila a skutečně je o něco svižnější než doposud používaný Firefox. Spolkne také méně paměti, což někteří ocení. Já mám ale paměti dost a nepociťuji ani s FF nějaké problémy.

Bohužel s dobou jsem se setkal s dalšími potížemi. Nefungují některé weby jako Mapy.cz, rozhraní eBanky a potíže jsem zaznamenal i na některých dalších serverech. To samozřejmě není až tak chyba Opery, ale rozladí vás to.

Další průšvih je v kontrole pravopisu. Tak, jak to dělá Firefox, mi to maximálně vyhovuje – oprava přímo ve formulářích. Pochopte, já mám specifické požadavky, protože se živím psaním. Potřebuji tedy kontrolovat pravopis ve formulářích pro zprávičky a podobně. Opeří ruční spouštění kontroly není moc pohodlné, pokud jej voláte 30× denně.

Pokorný návrat

Včera jsem se nad celou věcí dlouze a hluboce zamyslel. Opera není špatný prohlížeč a rozhodně patří ke špičce. Bohužel ony úžasné vlastnosti, které na ní její uživatelé tolik milují já nepoužiju:

  • myší gesta (mám obě ruce většinou na klávesnici)
  • e-mail klient (viz výše)
  • rozšířené funkce (nejsem webdesignér)
  • RSS (mám v Thunderbirdu)
  • vyhledávání v historii (pěkné, ale použil jsem ho 2×)

Při onom hlubokém zamyšlení mi tedy vyšla rovnice

Opera = Firefox

Prostě mě osobně nepřinesla Opera nic navíc, kromě toho, že mi nefungovaly některé weby a musel jsem si zvyknout na jiné ovládání, některé jiné věci a podobně. Funkčně jsou tedy podle obě aplikace zcela ekvivalentní. Navíc Firefox je ve středu zájmu a máte v podstatě jistotu, že důležité servery jej budou podporovat.

Po týdnu používání jsem se tedy pokorně vrátil k Firefoxu. Prostě jsem zase ráno místo tlačítka Opera stisknul to s nápisem Firefox. Mimochodem už se těším na Firefox 3, který by měl podstatně vylepšit práci s paměti a snad se dostane rychlostí a nenáročností blíž k úrovni Opery. Přinese taky podporu zoomování stránky i s obrázky a dalšími objekty.

Opera je sice moc hezká, ale jedná se vlastně o totéž v jiném kabátku. Navíc k tomu nejsou zdrojové kódy, což nemusí být zase taková tragédie, ale když si člověk může vybrat… vítej zpět Firefoxi.

Sdílet