Hlavní navigace

Mozilla Firefox 3.6 a IE Tab

23. 2. 2010 17:25 Svatopluk Vít

Při příchodu nové verze Mozilla Firefoxu obvykle vyčkávám několik dnů, protože používám řadu doplňků, které ne vždy fungují. Jedním z nich je i IE Tab, který ve verzi 3.6 prostě přestal fungovat. Zjistil jsem, že řada uživatelů si bez něj přijde jako bezruká. Do té řady patřím i já.

Na úvod snad jen to, že doplněk IE Tab slouží ve Firefoxu k tomu,  aby i stránky optimalizované pro IE dokázaly běžet ve FF. Jedná se o doplněk. který integruje IE engine do FF. Jak jsem již několikrát řekl, naše firma je silně IE orientovaná a to hlavně z důvodů interních aplikacích, které fungují převážně na MS technologiích. Firemní intarnetový portál je toho například důkazem. Pod FF jsou vidět jen zmršená menu a nezarovnaný obsah. V IE je vše OK. Když ale chcete používat FF trvale, stačí si nainstalovat IE Tab a je po problému. Samozřejmě, pokud nechcete/nemůžete přepsat původní stránky i pro běh ve FF, což je varianta nejčistší, ale pro nás v tuto chvíli nejnáročnější.

IE Tab jsem prostě používal a vše fungovalo bez problémů. Až přišla verze Firefoxu 3.6, kdy se objevil problém. IE Tab přestal fungovat. nestačilo jen prosté upravení instalačního XPI souboru, problém je někde v srdci doplňku. Řada uživatelů zahltila všemožná fóra dotazy na to, jak IE Tab rozchodit. Začalo se pátrat po autorovi, který projekt v červnu loňského roku opustil a nehodlal se mu věnovat dále. Podle posledních informací už na opravě pracuje, žádný hmatatelný výsledek z toho zatím není.

Už od počátku celého zoufalého boje se v diskuzích objevovala rada, abyste si nainstalovali doplněk Coral IE Tab. Já jsem to zkusil a není to ono. Jsou tram mouchy, ne se všemi stránkami je doplněk kompatibilní a tak jsem ho zase zavrhl. Celkem pravidelně však monitoruji dění kolem IE Tab a v diskuzi pod ním, jsem objevil odkaz na experimentální verzi Coral IE Tab verze 1.80 a docela mne to zarazilo.

Nová verze Coral IE Tab přichází s módem Classic a Advanced. Mód Classic se chlubí tím, že je kompatibilní s IE Tab. Tak jsem to zkusil a musím říci, že jsem překvapen. Coral IE Tab opravdu funguje, problémy které jsem měl s poslední stabilní verzí 1.65 jsou pryč. Jestli tedy čekáte na nový IE Tab, zkuste mezitím experimentální verzi Coral IE Tab 1.80 a vyšší.

Sdílet