Hlavní navigace

Jak si zkrotit Australis snadno a rychle

2. 5. 2014 17:58 (aktualizováno) Jiří Macich ml.

Mozilla FirefoxNejsem z uživatelů, kteří by se apriori bránili změnám ve svých oblíbených programech. Spíše naopak. Mám rád inovace a nebojím se dát šanci novinkám přesvědčit mě v praxi o jejich smyslu či kvalitě. Nemám však rád změnu pro změnu, která mi nepřináší žádná pozitiva. Přirozeně pak nesnáším změny k horšímu.

Firefox jsem začal používat coby preferovaný prohlížeč ještě před vydáním jeho první ostré verze. Za těch deset let jsem s ním zažil nejednu změnu, ale všechny jsem je až dosud vesměs přijal pozitivně nebo přinejhorším smířlivě. Australis jsem ovšem nevydýchal, přestože jsem s ním měl poměrně velkou trpělivost.

Testoval jsem ho dříve, než pronikl do pre-alpha stádia. Říkal jsem si, že může mít potenciál, ale je na něm ještě hodně práce. Jenže Australis postupoval k dalšímu a dalšímu vývojovému milníku, aniž by se dočkal mnou očekávaných změn. To, co jsem původně považoval za hrubě rozpracovaný projekt, nakonec proniklo bez vážnějších korekcí do ostré verze prohlížeče.

Nebyl by to však Firefox, aby z komunity nevzešlo rozšíření, které Mozillu s jejími výmysly posílá k šípku. Trn z paty mi vytrhlo rozšíření Classic Theme Restorer. Řeší prakticky vše, co mi na smršti takzvaných novinek vadí:

  1. Vrací zpět lištu doplňků, takže méně často potřebné prvky rozšíření je kam uklidit, ovšem stále jsou v hlavním okně prohlížeče k dispozici na liště doplňků. Na hlavní liště mi zůstávají jen ty prvky, které opravdu potřebuji každý den, takže je chci najít takřka poslepu.
  2. Mění vzhled „oušek“ otevřených panelů, aby ty neaktivní na liště panelů byly opět dostatečně viditelné a snadněji se tak přepínalo mezi otevřenými panely. Zároveň ruší zbytečné oblé křivky, které jen zabírají místo na liště panelů. Typická ukázka, kdy design ustupuje účelnosti.
  3. Obnovuje průhlednost záhlaví okna prohlížeče v prostředí Aero Glass mých oblíbených Windows 7, čímž odstraňuje odpornou šedivou barvu připomínající cosi, co vykašlávám při zánětu průdušek.
  4. Umožňuje comeback menu schovaného pod oranžovým tlačítkem v levém horním rohu, na které jsem zvyklý dlouhé tři roky. Nenašel jsem jediný důvod, proč zvyk hledat tlačítko hlavní nabídky vlevo měnit. Jen proto, že teď je módní toto tlačítko mít vpravo? To vážně ne.
  5. Dovoluje znovu oddělit tlačítka pro navigaci zpět a vpřed od řádku s adresou, abych si mezi navigační tlačítka a řádek s adresou mohl umístit některá další tlačítka tak, jak jsem zvyklý již z dávných dob, kdy ještě ani žádný Firefox neexistoval.
  6. Obnovuje možnost zkombinovat si klasické tlačítko pro obnovení stránky a zastavení načítání. Zároveň umožňuje odstranit jeho chabou náhradu z řádku s adresou, která svou velikostí připomíná cvičení v přesnosti ovládání myši.
  7. Vrací zpět do řádku s adresou hvězdičku. Pro rychlé přidání stránky mezi záložky, tak nemusím mít na hlavním panelu dvojité tlačítko, které navíc otevírá pro mě zcela zbytečné menu záložek, protože používám lištu záložek a opět nevidím smysluplný důvod, proč na tom něco měnit.

Díky rozšíření Classic Theme Restorer jsem nadále se svým prohlížečem spokojen. Proto jsem se rozhodl jeho autorovi poděkovat formou alespoň drobného finančního příspěvku. Momentálně totiž pro mě udělal více než samotná Mozilla.

Děsím se dne, kdy například ve jménu bezpečnosti anebo spolehlivosti podobná rozšíření vůbec nebude Firefox podporovat. Není totiž rozšíření jako rozšíření. Kupříkladu Google Chrome autorům rozšíření nedává zdaleka takové možnosti.

Sdílet