Hlavní navigace

Nostalgie z let osmdesátých

23. 4. 2008 12:58 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Vedlejším produktem mého snažení o nalezení nějakého emulátoru počítače Commodore 64 byla také jedná speciální stránka. Když jsem to uviděl, nechtěl jsem tomu věřit. Je to však fakt. Existuje multiplatformní emulátor Comoodore 64 – je napsaný v Flashi!

Úkol zněl jasně – i když se mi jej do puntíku nepovedlo splnit, najít emulátor Commodore 64, který se nemusí instalovat a poběží ve Windows. Začal jsem hledat Live CD distribuci, ale moc jsem neuspěl. Pak jsem našel i nějaké v Javě a nakonec i něco, co běží z klíčenky. To ovšem není úplně obsahem zápisku.
To, co mi vyrazilo dech, je stránka FC64. Je na ní možno stáhnout emulátor ve flashi (v podobě zdrojových kódů). Zajímavější je ovšem Live Demo, kde můžete ve svém prohlížeči vidět plně funkční emulátor. Je potřeba však říci, že běží pouze ve flash přehrávači podporujícím verzi 9.
Zmiňované demo obsahuje na ukázku pouze několik her, ale i tak se s ním dá docela dobře zabavit. Přiznám se, že idea emulátoru běžícím ve flashi mne docela překvapila, ale když se nad tím zamyslím, je to v podstatě celkem dobrá finta, škoda že neexistuje emulátorů osmibitových počítačů ve flashi více.
Za svou osobu musím říci, že já jsem atarista, vyrostl jsem na modelu 800XE alias 65XE. Emulátory jsem před nějakou dobou zkoušel a musím říci, že mne to neskutečně bavilo. I když nevím, jak jsme mohli nad několika čtverečky a čárkami trávit tolik času…

Jaký osmibitový/šestnáctibitový počítač jste používali?

Sdílet