Hlavní navigace

A za komunistů bylo líp! - Díl 2

4. 3. 2010 13:06 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Druhý díl vzpomínkového seriálu o počítačích, motivovaného blížícím se 17.listopadem. Překvapil mne ohlas prvního dílu, ale nechci dělat dokonalé technické popisy zařízení atd. Nemám na to znalosti, spíše si jen zavzpomínám, s čím vším jsem měl možnost pracovat či používat to.

V roce 1985 jsem započal studium v Mat-fyz třídě na ZŠ s rozšířenou výukou matematiky a fyziky. Už v té době byly k dispozici počítače, které však nebyly úplnou součástí výuky, ale měli jsme možnost se přihlásit do kroužku výpočetní techniky. Chodil jsem do něj asi 2 měsíce a přestalo mne to bavit. Jako hlavní výuková pomůcka byl počítač PMD-85. Jenže soudruh učitel, který nás v kroužku měl, byl takový nemastný, neslaný a vše spočívalo v tom, že odkudsi přinesl nějaké programy, my je do počítače přepsali a spustili. A pak jsme se radovali, jak nám to pěkně chodí. Spíše jsme si s PMD hráli jako s pokročilejší kalkulačkou. Výstup byl proveden na černobílý přenosný televizor Pluto nebo Merkur.

Trochu přeskočím a zmíním se ještě o roce 1989, kdy jsem nastoupil do prvního ročníku karvinského gymnázia. Tam byly PMD-85 už v novější verzi (jestli se nepletu, byla to varianta PMD-85.3). Byly k tomu v kompletu pěkné kazeťáky (konkrétně model SP-210). Tam už jsem viděl podstatně více, dokonce i nějaké hry. S hrami na jiných strojích se to však nedalo srovnávat (ale třeba klon hry Saboteur nazvaný SABOTER tam byl, dokonce i Boulder Dash).

To, čím si mne PMD-85 získalo byl hlavně Karel. To bylo zase něco úplně jiného než Atari Basic. Jako „programátor“ totiž ovládáte jednoduchými příkazy VPŘED, VLEVOVBOK, POLOŽ atd. A myšlenka algoritmů mne zaujala. Programoval jsem v Atari Basicu, ale nikdy jsem se nad tím teoreticky nezamýšlel. Nutno však říci, že mne Karel po nějaké době přestal bavit, protože jsem z něj „vyrostl“. Šlo hlavně o to, že jsem spoustu postupů již znal a šlo jen o naučení se syntaxe. I tak si myslím, že Karel a PMD-85 stojí za tím, že mne počítače baví i teď.

PMD-85 byl počítač, který se vyráběl v Tesle Bratislava a primárně byl nasazován na slovenských školách. V Česku se dalo narazit spíše na celkem populární počítač IQ-151. Pokud vedle sebe položíte PMD a IQ, jednoznačně sáhnete po PMD, protože IQ-151 vypadá jako bastl z garáže. Už jen ta klávesnice, která se těm dnešním až tak moc nepodobá a ani v té době se nepodobala žádným mne známým počítačům. „Íkvéček“ jsme také měli více. A když se programovalo v Basicu, bylo to na IQ-151. Navíc bylo IQ-151 rozšiřitelnější o některé periferie. Příkladem budiž souřadnicový zapisovač, dnes bychom řekli spíše plotter, který psal obyčejnými fixy (Minigraf Aritma 0507). Vždy, když se ve škole objevilo něco zpracováno na počítači, bylo to z této tiskárny připojené k IQ-151.

To, co IQ-151 ztrácelo na provedení a softwarové výbavě, dohánělo svými hardwarovými moduly. Zezadu se totiž daly vkládat speciální moduly, které rozšiřovaly jeho funkčnost. K dispozici tak byl modul s Pascalem, Assemblerem nebo grafickým rozšířením. IQ-151 však nikdy nedosáhlo slávy PMD-85, snad díky své „neotesanosti“. Vím, že se snad dalo sehnat i s disketovou mechanikou na diskety o velikosti 8 palců. A nic to samozřejmě nemění na tom, že PMD-85 byl opravdu vývojově lepší stroj.

PMD-85 však bylo v ostrém protikladu k tomu, co jsem měl možnost používat díky svému spolužákovi. V roce 1986 vlastnil populárního gumáka, tedy ZX Spectrum 48K. Byla to ta černá krabička s duhovým páskem vpravo. Měl k tomu připojený kazeťák a na kazetách hry. Jako zobrazovací jednotka byla televize, v té době opět tolik populární přenosná TV Tesla Pluto. Vybrali jsme si hru (na kazeťáku bylo počítadlo, takže se muselo pomocí tohoto počítadla najít místo, kde hra začínala), spustili nahrávání a čekali. Nejdříve se objevil obrázek a pak začalo vlastní nahrávání hry. Průměrná doba čekání byla kolem 3 minut, byly samozřejmě i delší kousky.

K hraní jsme se dostávali tak, že jsme vždy jednou za týden měli vyučování od 8:55. Vstávali jsme jako normálně a od 7:30 jsme se scházeli u spolužáka. Do školy to bylo asi 10 minut. I tak ta hodina moc rychle utekla. Hráli jsme převážně na klávesnici, ale později se objevil i tlačítkový ovladač (nečekejte nic sofistikovaného – krabička s několika tlačítky). Vím, že jsem nadával na to, jak někdo může hrát hry jen pomocí klávesnice. Přišlo mi to opravdu složité a většinu nezdarů ve hrách jsem připisoval tomu, že jsem včas nezmáčkl správnou klávesu. Něco takového, jako kurzorové klávesy v postavení tak, jak je známe z dnešních klávesnic, na ZX Spectru nebylo.

Z té doby mi v hlavě uvízlo několik her, hráli jsme jich samozřejmě několik. Když se tak probírám pamětí, nejvíce mi tam uvízl Boulder Dash (malý panáček prochází bludištěm, které je zaplněno hlínou, cílem je sesbírat všechny diamanty v časovém limitu a dávat si pozor na kameny, které vám mohly spadnout na hlavu), JetPac (Kosmonaut postupně skládá svou raketu v nepřátelském prostředí), Saboteur (Tajemný zahalalený Ninja prochází bludištěm v domě a snaží se z něj dostat bez úhony) a Green Beret (voják plížící se ruskými tábory).

Dlouhé chvíle jsme také trávili u textovky Diktátor (pro Win, Linux verzi jsem neobjevil, jinak pro emulátor ZX Spectra jistě půjde sehnat v původní verzi), která nás opravdu chytla za srdce. Cílem hry bylo udržet se u moci co nejdelší dobu. Počítač vám generoval různé katastrofy, se kterými jste se museli vyrovnat. Tato hra existuje v mnoha variantách a pro různé platformy. Asi před dvěma lety jsem si ji z nostalgie spustil na PC a opět se vrátil do těch dob, kdy jsme s napětím očekávali, zda přijde revoluce a budeme svrženi nebo máme loajální armádu, která povstání potlačí.

To, co jsme v té době neřešili, byly autorské práva. Hry se získávaly od kamarádů nebo se kupovaly na kazetách na burze.Oficální prodej her v Československu neexistoval. Přesto mě.li všichni stovky her. Klasická kazeta pak získávala na ceně. Nejlevnější byly kazety Emgeton v ceně kolem 45 Kčs (v té době byla populární i písnička s textem „Mám Scotch, Agfa, BASF a vím jistě na beton, že nejlepší pásky jsou Emgeton“), pak tu byly kazety AudioStar za 54 nebo 65 (60 nebo 90 minut) Kčs. Na burze se však daly koupit kazety TDK (za 90 Kčs), BASF (za 85) nebo Sony (až za 110).

Vůbec burzy, to byla zvláštní událost. Jezdilo se na ní do Ostravy na Černou louku nebo taky na trh do Polska, konkrétněji do polského Těšína. Sehnali jste tu hry, „originální“ kazety s hudbou i videokazety a spoustu doplňků k počítačům. Takže různé joysticky nebo ovladače. Nejpopulárnější byly asi QuickShoty v ceně kolem 300 Kčs.

K burzám v Polsku – kdo to nezažil, těžko věří. Představte si ulici dlouhou asi 500 metrů. Někde na konci byla polská celnice. Každou sobotu ráno zhruba od 7 hodiny ranní zde stáli lidé v pěti nebo šesti stupech a pomalu se sunuli do Polska. Někdy to celníci nevydrželi a závoru zvedli. Pak to šlo rychleji. Obvykle to však byla asi hodina husího pochodu. Na burzách to bylo velmi podobné. Všude spousta lidí. Navíc vás v davu oslovovali poláci, kteří chtěli něco přenést do Polska. Fungovalo to tak, že na české straně vám Polák dal tašku např. s pivem (v té době bylo pivo v Polsku 2× dražší než v Československu) a za závorou vás jiný Polák o pivo opět obral. Oni totiž už byli mezi celníky známí a nemohli se jen tak jednoduše točit celý den dokola. Patřilo to k místnímu koloritu. Z Polska se vozilo hlavně oblečení, stropnice, tapety a posuvné dveře.

Občas jsme se pokoušeli na ZX Spectru i programovat, vím, že mne docela překvapovaly „zadrátované“ příkazy jazyka Basic na jednotlivých tlačítkách. Byly to však jednoduché programy a byla to zábava. Nikdy z toho však nevzniklo nic světoborného čím by se dalo chlubit.

Vůbec Basic byl tehdy asi nejpoužívanější programovací jazyk, jen největší borci programovali v Assembleru. Byla to doba, kdy operační paměť měla do 64 kB a přesto se tam hrály hry, které prostě byly zajímavé. Kdo v té době dělal něco s počítači, vesměs u Basicu skončil. Problém byl v tom, že integrované Basicy těchto počítačů nebyly stejné. Až na pár jednoduchých programů se vše muselo psát na konkrétní počítač.

V té době však neexistovalo nic, co by mohlo počítače spojit dohromady. Proto nebyl režim zase až tak proti, když se počítače v Československu začaly šířit. Byl to vítaný zdroj peněz, dokonce se našlo i několik subjektů, které s výpočetní technikou obchodovaly. A pak tu byly i organizace Svazarmu (např. víte kde se v názvu firmy Software602 vzala ona číslovka? Původně totiž šlo o 602. ZO Svazarmu), které si jako náplň braly počítače, vydávaly své zpravodaje a oficiálně zaštiťovaly různé kluby fanoušků.

To jsem shrnul své další zážitky s počítači této éry. Příští díl bude ve znamení osobního vyznání – bude o mém počítači, na který nedám dopustit – Atari 800 XE.

Sdílet

  • 13. 11. 2007 18:28

    dvh (neregistrovaný)

    nevies nahodou ako sa volala ta hra, hral som to na atari, ako sachove figurky, podobne hracie pole ale kazda figurka mala specialny sposob boja ked sa dve stretli tak sa bojovalo na novej obrazovke proti sebe, napr. liska strielala najryuchlejsie, potom tam bola manticora ci ako sa to volalo, na jedej strane boli pesiaci vojaci s mecmi, na druhej s buzoganmi, vyhral ten kto obsadil specialne oznacenych 5 miest na hernom plane.

  • 13. 11. 2007 19:05

    Pavel Tisnovsky (neregistrovaný)

    [3] to byly takove magicke body, bylo jich opravdu pet. Pokud se je podarilo obsadit, hrac vyhral, i kdyz mel napriklad protivnik naprostou prevahu. Dalo se toho vyuzit, protoze pocitac (jako protivnik) se snazil hlavne obsadit tyto body, tak se na ne postavily ty nejsilnejsi figury.

  • 13. 11. 2007 22:17

    LO (neregistrovaný)

    A víte, proč Svazarm? Původně je to zkratka pro Svaz pro spolupráci s armádou, kde se měli mladí talenti seznamovat s armádní technikou. Kynologové, střelci či radioamatéři byli organizovaní ve Svazarmu. Jak se atmosféra k roku 1989 postupně uvolňovala, začal Svazarm působit i na poli seznamování mládeže s výpočetní technikou. Zřejmě původně oklikou přes radioamatéry a elektroniku až k počítačům.

  • 13. 11. 2007 22:21

    LO (neregistrovaný)

    Burzy fungují dál. Já vzpomínám na ty na pražské Spartě, to byl fakt mazec :). Dnes jsou tuším v ČKD, pod názvem bleší trhy (viz http://www.blesitrhy.cz/blesi-trhy.php). Někdy se tam chci podívat. Brzo to asi zavřou, protože Vysočany jsou in, a předpokládám, že tam bude něco výdělečnějšího.

  • 13. 11. 2007 22:37

    LO (neregistrovaný)

    Tohle bude možná delší, než původní blog post, ale což. Chtěl jsem si kvli tomu zaregistrovat blog, ale než by mi ho redakce schválila, byl by obsah mimo.

    IQ 151 byl 8-bit na kopii Intel 8080, který neměl grafiku. Měl pravda semigrafiku, resp. znaky rozdělené na 4 segmenty, a existovala i deska grafiky, díky které bylo možné třeba v Pascalu kreslit kružnice, ale hry pro IQ 151 jsem viděl snad jen dvě.

    PMD-85 bylo samozřejmě také rozšiřitelné, viz konektory vzadu. Bylo možné připojit v podstatě cokoliv, včetně externího zvučítka nebo disketové jednotky.

    Pro průmysl se používal počítač SAPI 1, založený na 8080 a později i Z80. Byla to skříň do racku s deskami (CPU, I/O, ROM, RAM, GDG - Deska grafického Displaye). K tomu desky typu D/A a A/D převodníků, deska releového řízení apod. Některé podniky tyhle stroje používaly ještě před pár lety pro řízení výrobních linek. Monitor (firmware) byl omezeně kompatibilní s CP/M (dispatcher služeb, "API" pro obrazovku, klávesnici a sekvenční čtení). Záznamovým médiem byla páska, pro průmyslové použití ROM moduly, ve verzi ZPS-3 disketová jednotka.
    Měl jsem doma verzi ZPS-1 s Micro Basicem (měl pouze integery a tuším i stringy, proměnné značené A-Z), byl to můj první poč. Poté ZPS-2 s BASIC EXP, Pascalem, assemblerem a editorem textů (vše na pásce). Na ZPS-1 i ZPS-2 existovalo pár dungeonů, ale výstup byl pouze znakový. Deska grafického displye existovala, ale hry na ní nebyly (navíc vyžadovala druhou obrazovku, protože měla frame buffer v jiné části paměti).
    ZPS-3 byl systém založený na CP/M. Každá 8" disketová jednotka byla o velikosti dnešního většího desktopu, nebyl problém mít 4 kusy na sobě :). To už ale bylo blízko k revoluci, a začaly se stavět klony PC, takže se tahle verze moc nerozšířila.

    Od SAPI-1 byla odvozená zjednodušená verze pro domácí a školní použití, Ondra. Klávesnice byla ve stylu ZX Spectra, dokonce ještě drsnější. Tři řady kláves, k tomu numeric shift, caps-lock, symbol shift atd. Ondra měl dvě verze SW: verzi Tesla, vycházející ze SAPI-1, a verzi Svazarm. Výkon toho stroje byl dost příšerný, protože CPU běžel jen v době zpětných běhů zobrazování. Video výstup byl programovatelný, takže bylo možné měnit rozlišení. Výstup byl černobílý (1-bit color), ty dvě verze měly různé rozlišení (jinak to rozlišení asi nikdy nikdo neměnil). Já měl pouze TESLA verzi, na kterou nebyly zřejmě žádné hry. SW vycházel ze SAPI-1, ale byl lokalizovaný, relokovaný od jiné base address, a BASIC uměl grafiku (na stejný monitor jako výstup textu, na rozdíl od SAPI-1). Největší hrůzou byla adresace video memory. První byte reprezentoval tuším 8 pixelů v pravém dolním rohu obrazovky, další byte pak 8 pixelů o dvě mikrořádky výše (prokládání). Rastrovat cokoliv v ASM byla noční můra, zlaté PMD-85 :)

    Od roku 1985 jsem měl doma SAPI-86. Byl to klon původního IBM PC XT, s CGA grafikou. Tehdy to byl zřejmě jeden z prvních vyrobených kusů. SAPI-86 mělo procesor 8086, taktovaný na 4.77MHz. Oproti originálnímu IBM PC byl tento stroj o cca 25% rychlejší, protože IBM PC XT mělo CPU 8088 (pomalejší verze s 8-bit externí sběrnicí, kvůli HW kompatibilitě s 8-bit kartami pro IBM PC). Vyrábělo se několik verzí, jako první jsem měl zřejmě tu do racku. Velikost bych odhadl na 4-5U, hmotnost na půl tuny :), desky velikosti cca A4 se vkládaly nastojato (CPU+ROM, RAM, CGA, možnost použít A/D a D/A převodníky, releové desky, a kdo ví co ještě). Všechny počítače v ČSSR měly původně transformátorové zdroje, a velmi předimenzované (s výjimkou PMD-85 verze 2 a 3, kde byl spínaný zdroj). SAPI-86 mělo 640kB RAM, příkon 1kW, 2 kusy 5.25" mechaniky s kapacitou 360kB. Různé verze a várky měly odlišný case, odlišné obvody (něco ruské kopie 8086, něco originály, zbytek čipů v různých poměrech kombinace RVHP a západní blok). Lahůdkou byly paměti RAM ruské výroby, které se rády přehřívaly, a plošňáky tuším z ČKD, které měly díky pájecí lince s příliš vysokou teplotou často odpálené či velmi nestabilní obvody. Někdy okolo 14.-15. roku věku jsem na SAPI-86 napsal první aplikaci na zakázku :)

    Televizory Merkur a Pluto jsem měl doma v několika vydáních, s vyvedeným video výstupem.

    Karla jsem považoval za hračku pro začátečníky. Osobně jsem psal v BASICu, později (i) v ASM. Také jsem se naučil navrhovat plošňáky za pomoci průklepového papíru a propisotu :)

  • 13. 11. 2007 23:35

    LO (neregistrovaný)

    Ještě vzpomínám na "bulharské útočné diskety". Já měl k dispozici 5.25" diskety Verbatim. Viděl jsem ovšem i 8" bulharské kousky, které byly proti běžným 8" daleko těžší a tvrdší. Dostat ránu hranou takové diskety by fakt bylo o zlomeninu ;)

  • 14. 11. 2007 9:53

    mm (neregistrovaný)

    LO:
    Kdybych nekde zastrachal ve svych kramech, jedno IQ-151 bych urcite objevil :-). Urcite by nebezelo, protoze obsah ruskych EPROM by byl po tech dlouhych letech, kdy nebylo pod proudem, dozajista pryc.
    PMD-85 - tech jsem mel doma nekolik - doslo k tomu tak, ze jsem je mel doma od znamych na opravu a nemel jsem na to tenkrat moc cas a pak uz se k nim nikdo nehlasil (proste koncem roku 89 uz to bylo "out") - takze bych je nekde urcite take nasel.
    SAPI-1 pamatuji presne tu sestavu, o ktere pisete - se 2 8" FDD, provedeni do RACKU. Pro graficky displej jsem tenkrat pro kohosi delal obsluhu - aby to mohl pouzivat ve vyssim programovacim jazyce - pouzivala se vetsinou nejaka buhvikde splasena a pocestena verze Turbo Pascalu, vydavana za jakysi "Mikro Pascal" - autorska prava se tehdy u nas opravdu neresila - a to ani na urovni vyrobcu hardwaru. SAPI-1 navrhl kompletne pan Smutny, ktery jiz dnes nezije - ten clovek si zaslouzi nasi vzpominku - takovych inzenyru by melo po svete chodit vice. Pamatuji si, jak jsem si nekdy v roce 1984 (??) rucne disassembloval kod Mikro Basicu a na nem se naucil, jak funguje takovy tehdejsi typicky interpreter.
    Mel jsem nekolik ZX-Specter a ZX - 81 - vetsinou dodnes funguji, k nim Interface-1 a Microdirvy. Microdrivy (ulozne zarizeni, ktere nahrazovalo diskety pomoci nekonecne magneticke smycky) byla tenkrat u nas docela rarita - mel je malokdo a ja se citil vedle lidi s pouhymi kazetaky jako kral :-)
    V jednom HiFi klubu jsem chodil obdivovat SinclairQL jednoho stastlivce, ktery si jej tenkrat pritahl z Anglie. Byl to pocitac s CPU Motorola 68008 (vpodstate 68000 se zuzenou sbernici), ktery mel v ROM tzv. Q-DOS, coz byl preemptivne multitaskovy OS.
    Atari ST a Amigy - to uz byla vyssi kategorie a nakonec se jedna A500 objevila i u me doma. Dodnes nechapu, ze tato platforma zanikla - byla genialni.
    PC - to tenkrat pro me bylo SAPI-86 v provedeni do Racku a pak take PP-06 - oboje cesky klon PC/XT. PP-06 byvaly osazeny uz dokonce i pevnymi disky Seagate MFM o kapacite 20MB. Mozna si vzpomenete, ze na techto discich byvala vyrobcem nalepena tabulka s vyctem vadnych sektoru, ktere vznikly pri vyrobe (!!).
    Prvnim PC/AT s CPU 80286 byl v mem pripade Schneider Tower AT s Hercules grafikou, propasovany ze zapadniho Nemecka. Na tom jsem si hodne vyhral s prekladaci od Borlandu a s jejich GDI(doufam, ze si tu zkrratku pamatuju spravne).
    Jinak jsem delal i na velkych strojich jako byly treba ruzne EC - tedy vychodni klony klony IBM 360/370 (v pripade EC 1010 jsem zazil i OS s davkovym zpracovanim) apod., sedel jsem i za terminalem SM-4 - klon tusim PDP-11 (OS RSX-11) a za stroji ADT4000 a vyse (to byl puvodne tusim cesky klon pocitace HP1000 ze 70. let) ADT byly pozoruhodne tim, ze jejich CPU nemela zasobnik a presto tam behal treba prekladac Pascalu - zasobnik se proste emuloval softwarove.
    Pote jsem se dostal (nekdy kolem 1990) k prvnimu Unixu a byl jsem ztracen - proste ten pocit, ze kdesi v dali je masina s mocnym operacnim systemem, ktera se mnou komunikuje pres terminal byl fascinujici (zajimave, ze u EC, ADT, SM jsem take sedel za terminaly a tak intenzivni pocit to nebyl). A tak jsem venoval mnoho casu a usili ten Unix kompletne pochopit. Kdyz jsem se pak setkal s Billovymi okynky na PC, pripadalo mne to jako hracka a ten pocit mam dodnes.
    No...myslim, ze co se tyce pocitacovych vzpominek, asi bychom se i my dva meli o cem bavit...

  • 14. 11. 2007 12:12

    tdx (neregistrovaný)

    Mému otci se kdysi dávno před revolucí podařilo podomácku sestavit celé PMD-85. Postupně získal plošné spoje, dokumentaci (samozřejmě vše fotokopie, a to i tu, co nebyla běžně k sehnání), potřebné součástky, vyrobil klávesnici (tuším z nějakého psacího stroje Konsul) a uvedl do provozuschopného stavu. (Upozorňuji, že ke všemu přišel legální cestou, snad až na tu dokumentaci, ale ani tam i nezcizil, jen ofotil nebo mu ji někdo poskytl.) Skoro mám pocit, že za to tehdy mohl být slušný postih, vyprávělo se, že některé věci podléhají jistému (snad strategickému) utajení.

    Dokonce se mu podařilo nakontaktovat nějakého Slováka, co na PMD implemetoval svou verzi DOSu, a vesele jsme doma provozovali celý systém s osmipalcovou disketovou mechanikou.

    Paradoxem trochu bylo, že to ze začátku vůbec nefungovalo. Nakonec otec zjistil, že to bude použitým originálem Intel 8080, takže až jeho náhrada za výrobek fy Tesla přinesla kýžené ovoce ;-)

    Já měl ale stejně raději ZX Spectrum, které jsem měl skoro každý víkend doma. Ten počítač měl prostě charisma, dá-li se něco podobného říct o neživé věci.

    Po revoluci pak následovala otcova cesta směr PC (tentokrát už stavěného z běžně dostupných komponentů), já byl tenkrát šťastným majitelem Atari 1024 STe. Snad i proto je mi Linux v mnohém bližší. Jo, to byly časy...

  • 14. 11. 2007 12:40

    Petr (neregistrovaný)

    Probleskl tam sice názor o svobodě a nesvobodě, ale pro normální lidi, pokud se nekoukali moc komunistům do oken a pod prsty a zbytečně nevyskakovali, to byl normální život s radostmi a starostmi všedního dne. Tak jako dnes existuji "lidé", kteří v žádném případě nemohli k majetku dojít poctivou prací(i rukama), takoví ti majitelé Sazek, Čezu a jiných ukradených podniků, tak i tehdy dostávali ti "rovnější" své výhody, naturálie atd. Problémy státu jsme neviděli a jako vyvážek tomu jsme nemuseli platit za doktory, za školy, nebáli se o práci atd. Ti křiklouni byli z řad těch, co se dostali za hranice a viděli kapitalismus se svými výhodami, co nevěděli co roupama dělat. Jen málu z nich leželo na srdci blaho lidu, spíš blaho své kapsy.

  • 14. 11. 2007 12:56

    mm (neregistrovaný)

    tdx:
    PMD-85 a strategicke tajemstvi ? To je spis legrace...Na tom nemohlo byt nic tajneho. Normalni 8bit z normalnich komponent. V dobe vzniku z pohledu zapadu dost zastaraly...

    Petr:
    v leccem s vami souhlasim (viz. diskuse u minuleho dilu), ale ty reci o kriklounech... no to tedy pekne brzdete. Nasi zaostalost tenkrat neslo nevidet a tehdejsi zapad byl trochu jiny nez je dnes - hlavne se tam tehdy tolik neprojevovala dogmaticka ultraliberalni ideologie a nemeli vliv tzv. "neocons". Zapad byl tehdy pro nas mnohe opravdu sen - a plnym pravem. Zdejsi rezim nebyl schopen dat lidem ani aspon relativni svobodu ani spotrebni zbozi po kterem touzili.

  • 14. 11. 2007 15:06

    Petr (neregistrovaný)

    [14] mm - tenhle post "[13] Petr, mail, dnes 12:40" je od jineho Petra. Na polotickou diskuzi s LO jsem rezignoval ;-) Nazor o kriklounech nesdilim. Z vlastni rodiny znam jak pripad, kdy emigrace byla pro daneho cloveka vpodstate nutnosti, chtel-li neceho dosahnout (coz tady nemohl anzto nebyl kadrove soudruhum po chuti) a zrovna tak jiny pripad, kdy se jednalo jen o utek pred vlastnimi problemy, ktere si ovsem ten dotycny odvezl s sebou a dodneska svaluje vlastni chyby na minuly rezim...

  • 14. 11. 2007 15:19

    kapy (neregistrovaný)

    Kdyz uz jsme u tech starych her, nepamatuje si nekdo na jmeno plosinovky, kde chodit panacek, a hledal klice. Byly tam takove lebky(snad skakaci), ktere se ho snazily zabit, a casto se tam stavalo, ze clovek musel najit pochoden, jinak chodil po tme a videl jenom urcene body.

    Vim, ze popis je nic moc, ale bylo to urcite nejake Atari a dost mozna kazeta pritahnuta prave z Cziesynskych trhu ;). Hra meho mladi.

  • 14. 11. 2007 16:46

    LO (neregistrovaný)

    [16] Ale zase mi těžko vyčítat fakt, že nejsem komouš, ani k tomu nemám sklony. Já to považuji za svou přednost. Řekl bych, že levičáci obecně přehlížejí fakta, a "uvažují srdcem". To je skvělá věc u zdravotní sestry nebo učitelky v mateřské škole, ale katastrofa u managera nebo politika. Technicky uvažující lidé jsou zřejmě odolnější (já vůbec moc levičáků neznám), ale root.cz holt přitahuje levičáky jako magnet ;). Zřejmě díky filosofii open source.

  • 14. 11. 2007 17:52

    Viky (neregistrovaný)

    [22] Já znám levicově zaměřených techniků nebo vědců (přírodovědné a technické skupiny) poměrně dost. Jen nezapadají do vašeho škatulkování spočívajícího na tom, že levicově smýšlející člověk je v lepším případě naivní blbec a v horším jen blbec. A poohlédnete-li se na západ od nás, tak zjistíte, že tam ta koncentrace je ještě mnohem větší. Moc dobře si vzpomínám na úžasné faux pas, jehož se dopustil poměrně silně pravicově vyhraněný ředitel jednoho českého technického výzkumného úřadu, když byl na návštěvě v podobném ústavu v Británii - taky předpokládal, že tam přeci nikdo levicově zaměřený nemůže být - jeho vtipům se nesmál nikdo a jeho urážky takto zaměřených lidí ukončil tamější ředitel tím, že poměrně znechuceně prohlásil, že doufá, že je konečně seznámí s vědeckou prací a s výsledky svého týmu a diskuse na této úrovni raději přenechá opilcům v hospodě.

  • 14. 11. 2007 19:02

    Vraana (neregistrovaný)

    Nevíte někdo jak se jmenovala hra, co se v ní lítalo s nějakým človíčkem s raketovým motorem na zádech a snažil se v podzemním labyrintu najít a zachránit nějaké lidi?

    V těch křivolakých chodbách jste museli dávat pozor aby jste si nezhasli světlo a stihnout najít toho člověka dřív než dojde kyslík (časový limit).

    Jednou jsem se dostal do tak vysokého levelu, že se tam poté už nikdo z nás (ani já) znovu nedostal. Hráli jsme to na vojně (1988) na Atari X800.

    Padalo se dolů, dala se regulovat rychlost pádu a muselo se uhýbat podle těch chodeb - např. kousek vlevo, 2x kousek vpravo, vlevo, vpravo, 2x kousek vlevo, ..., na dně vlevo k zachraňovaného.

  • 14. 11. 2007 20:11

    jencek (neregistrovaný)

    [24]: +1
    [16]: Ono to je v mnoha podnicích v současné době podobné, jen se ti lidé nenazývají soudruhy, ale manažery. Pokud nelezete některým pitomcům do ...., pak vám jsou jiné schopnosti (odborné) k ničemu. Výhoda dnešní společnosti však spočívá v tom, že se může člověk relativně svobodně rozhodnout, jestli v takové firmě má cenu pracovat nebo zkusit štěstí jinde.

  • 14. 11. 2007 22:41

    LO (neregistrovaný)

    [24] "Levicově smýšlející člověk je v lepším případě naivní blbec a v horším jen blbec." Ano, to si opravdu myslím. Faktem je, že Evropa je celkem levicově orientovaná. Vysoké a vysoce progresivní zdanění, regulace úplně všeho, přídavky, příspěvky a dotace kam se člověk podívá... Samozřejmě taková společnost demotivuje úspěšné, a naopak motivuje ke zneužívání sociálního systému. Socialistická past vypadá tak, že různé přídavky, příspěvky a dávky pobírá už tolik lidí, že nikdo nebude hlasovat pro někoho, kdo je chce omezit. Francie je katastrofickým příkladem. Jenom pár údajů: rok 1977, Francie měla 40% podíl vládních výdajů na GDP, nezaměstnanost 4.9%. Rok 2007, 54% podíl vládních výdajů na GDP, nezaměstnanost 8.4% (a to je jejich ekonomika v období růstu). Rok 1981, národní dluh 21% GDP; rok 2007, národní dluh 64% GDP. Vysoké zdanění a přerozdělování bylo ospravedlněno bojem proti chudobě, nezaměstnanosti a sociálnímu vyloučení. Výsledek? Vyšší nezaměstnanost, vyšší zadluženost, vyšší podíl nezaměstnané mládeže, předměstí jsou plná imigrantů kteří mnohdy neumí francouzsky a žijí ve svém islámském světě (včetně ve Francii ilegální polygamie) atd. Více viz http://pavelkohout.blogspot.com/2007/05/politick-ekonomie-francie.html , a také http://cenastatu.cz/

  • 14. 11. 2007 22:55

    tdx (neregistrovaný)

    2 mm> Jako legrace to dnes vypadá a je fakt, že po těch více než dvaceti letech se mi detaily vytratily poněkud z hlavy. Nicméně... minimálně to bylo kopírování průmyslově vyráběné elektroniky. A vzhledem k tomu, že bylo například svého času zakázáno fotit se před nádražím či budovou TV, se obávám, že to příliš daleko od reality nebude.

    2 LO> Máš pravdu, komouš nejsi. Myšlením jsi úplný bolševik. Režim, který tu existoval před rokem '89 měl s komunismem společného zhruba tolik, jako středověký feudalismus s křesťanstvím. Jednouduše to v principu byla typicky pravicová diktatura, která využívala rovnostářskou ideologii pouze k legitimaci výsadního postavení úzké skupinky (vůči zbytkovému "plebsu").

    Ono je úplně jedno, jestli se tehdy někdo oháněl původem (hodnocení dle askripce) nebo dnes výkonem. Vysledek je vždy prakticky týž - dovolávání se neexistujících principů (ve smyslu přírodních zákonů, boží vůle, zákonitého vývoje dějin atd.), animozita, dělba společnosti na ty vyvolené (nás) a ten bezecenný zbytek. (BTW, přesně tohle je onen spojovací prvek mezi liberalismem (libertariánstvím), konzervatismem, rasismem, fašismem atd.)

  • 14. 11. 2007 23:04

    phr (neregistrovaný)

    Za komunistů by tady nikdo u internetu neseděl, možná pár prověřených z STB.
    Jinak pro tdx : pletete si strany, diktatury jsou ve valné většině výsledek levicových experimentů, když už ti co uchopili moc nevědí kudy kam. Pravičáci vědí, že si na svoje přijdou i když povolí otěže demokracii.

  • 14. 11. 2007 23:20

    LO (neregistrovaný)

    [24] Mimochodem si všimněte, že s inteligencí (i vzděláním) roste počet voličů pravice, s ubývající inteligencí voličů levice. Co mi řeknete k tomuto trendu? Že vy znáte levicově orientované techniky a vědce? ;)

  • 14. 11. 2007 23:26

    LO (neregistrovaný)

    [32] Na prvním místě si netykáme. Pravicový režim s centrálně plánovaným hospodářstvím? A na takový nesmysl jste přišel kde? ;) A co je špatného na tom, když se člověk ohání výkonem? Když mám dobrý výkon, mám i dobrou odměnu. Máte nějaké jiné doporučení? Třeba paušální odměňování za základě seniority a odsloužených let? To je jistě velmi motivující k vysokému výkonu ;). Vaše názory jsou dosud poněkud... řekněme syrové.

  • 14. 11. 2007 23:28

    tdx (neregistrovaný)

    Vzhledem k pomýlenosti chápání pojmů "levicový" a "pravicový" v našich končinách neshledávám příliš smysl se na tohle téma bavit. Nicméně jen tak k zamyšlení - pročpak asi je extrémní pravice reprezentována skinheads a ultralevice anarchisty? Proč jsou pravicovými hodnotami právo a pořádek, kdežto levicovými rovnost a solidarita (a i když mi to nebudete chtít uvěřit, tak také absolutní svoboda)? Proč jediná rovnost, kterou pravice uznává, je rovnost před zákonem? Proč pravice neuznává jakékoli formy přímé demokracie?

    Argumenty typu, že "diktatury jsou ve valné většině výsledek levicových experimentů" prostě neberu. Je to totiž totální zjednodušení pohledu. Dobré pro ideology, špatně pro objektivní zamyšlení. Vždycky jde o princip, vždy si lze položit otázku, komu to slouží. Ideologie, které hlásají rovnostářství, se prostě historicky ukázaly, jako nejúčinnější způsob "ovládání mas". To ještě ale neznamená, že jejich hlasatelé, byli i skutečnými nositeli jakýchkoli levicových hodnot.

  • 14. 11. 2007 23:34

    tdx (neregistrovaný)

    Mé názory "syrové"? Jistě ;-)

    Centrálně plánované hospodářství je jen jiné označení pro hospodářství založené na monopolech. Stav, kterému se současná globalizovaná ekonomika rychle blíží. Vezmu naprosto triviální příklad - žvýkačky. Schválně se běžte mrknout kamkoli do obchodu a nějaké si kupte. Že je zdánlivě prodává několik výrobců? ;-) Chcete jiné příchutě? Chcete jiné žvýkačky? Počkejte, až to budeme mít v plánu.

  • 15. 11. 2007 0:13

    LO (neregistrovaný)

    [36] Prezentovat skinheads a anarchisty na ose pravice-levice je poněkud zavádějící. Stejně tak i ty další symboly jsou poněkud zjednodušené, až pokřivené.

    [37] Člověče nešťastná. Víte, co je centrálně řízené hospodářství? V tomto systému stát či vláda řídí všechny podstatné sektory ekonomiky, rozhoduje o využití prostředků a distribuci příjmů. Státní/vládní plánovači rozhodují o tom, jaké zboží se má vyrábět, přikazují podnikům jeho produkci, a stanovují ceny. A víte, co je monopol? To je setrvalá situace, kdy je na trhu jediný producent daného zboží či služby, neexistuje použitelné alternativní zboží/služby, monopolní výrobce určuje ceny na trhu, a existují nepřekonatelné překážky pro vstup na takový trh. Běžte si zopakovat něco ekonomie a politologie, a pak teprve hovořte o ČSSR jako pravicové diktatuře ;)

    S těmi žvýkačkami to má být vtip, nebo jste tím chtěl něco konkrétního vyjádřit? Neberte to špatně, ale přijde mi to úsměvné.

  • 15. 11. 2007 0:44

    tdx (neregistrovaný)

    Hloupému napověz, chytrého kopni... No nic, takže nejspíš by to teď chtělo opravit učebnice - centrálně plánované hospodářství podle jakéhosi LO není založeno na státním monopolu. Vážně by mě zajímalo, jak odlišně se chová monopolní výrobce na trhu? To ho jakési vnitřní puzení bude nutit něco měnit? Vyrábět a nabízet jiné zboží v jiné kvalitě?

    Já chápu, že někomu ti skinheads nejdou jako extrémní případ jeho postoje pod nos, ale kdyby se náhodou někdy usebral a zamyslel se nad svými vlastními názory, možná by mu to došlo.

    A ještě poslední věc - co bylo levicového na systému, který učinil z jedné části společnosti privilegovanou skupinu s právem ovládat a neomezeně vládnout? Chcete tvrdit, že ona skupina de facto nevlastnila veškeré výrobní prostředky - byť prohlašovala, že vše patří státu (tj. "všem") - když její ideologie byla ideologií státní, a její nositelé obsadili veškeré funkce ve sféře politické i ekonomické?

    Víte vůbec něco o komunismu? Kde byla naplněna doktrína beztřídní společnosti (stejný nesmysl jako pravicový laissez faire)? Byl snad zrušen stát? Skutečně bylo někde naplněno heslo, každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb? Že vládla diktatura proletariátu? Ano, a kde? Nikde jsem se nedočetl, že měla mít podobu návratu téměř feudálního způsobu řízení společnosti. Komunismus je jednoduše idealistická ideologie, která nikde a nikdy nedošla naplnění. Nejblíže k ní snad měly pokusy utopických socialistů nebo komunity hippies. Nevím o tom, že by jedni nebo druzí měli kdy na rukou něčí krev.

  • 15. 11. 2007 0:57

    tdx (neregistrovaný)

    Ještě než mě někdo chytne za slovo (opět v té méně podstatné části), diktatura to byla, ale totalitní. Moci se chopila ta skupina, která vyhlašovala cosi o pohnutí kolem dějin. Nová elita (spíš "elita"), staré praktiky.

  • 15. 11. 2007 1:29

    tdx (neregistrovaný)

    "S těmi žvýkačkami to má být vtip, nebo jste tím chtěl něco konkrétního vyjádřit? Neberte to špatně, ale přijde mi to úsměvné."

    Jistě. Pokud měl člověk někdy možnost vidět, jak vypadala nabídka této komodity v 80. letech na západ od nás, a srovná si situaci s dnešním stavem, zažije možná mírné překvapení. Daleko širší nabídka, vícero výrobců, inovace atd. Dnes je výrobce jeden, druhů snad deset. Kdo má rád ovocné bez příchuti mentólu, má většinou smůlu. Reklama v TV už neslouží k získání zákazníka, ale k vyššímu prodeji zrovna méně oblíbených (a tedy méně prodávaných příchutí, jimž se začíná krátit datum spotřeby) či jako prachsprosté PR.

  • 15. 11. 2007 7:57

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    tdx : Myslím, že v jednom máte pravdu. Ono je úplně jedno, zda se diktátor hlásí k pravicovým, nebo levicovým názorům a idejím. Jeto diktátor a pokud se dostane k moci výsledek je vždy tentýž - diktatůra.

    Tak mě napadá, už Buddha v dávných časech říkal, že můžete dát člověku sebelepší ideu a on si ji stejně vždy vyloží po svém. A já bych to jen doplnil: A vždy tak, jak to bude vyhovovat jemu a jeho zájmům...

    On to tehdy myslel v eticko-náboženském rámci, ale zkušenost mi říká, že to platí obecně. Konec konců pro příklady není nutno chodit daleko... ;)

  • 15. 11. 2007 12:39

    Pavel Císař (neregistrovaný)

    Protože se zde o tom nikdo nezmínil, rád bych připomenul další počítače:

    1. SAPI-80, "dospělejší" verze SAPI-1, standardní výbava 2x8" diskety, váha cca 200Kg (stěhovali jsme to do patra tři a nadřeli jsme se, taková velká skříň cca 120x90x90). Byl založený na kopii i8080 (takže na něm nechodil Turbo Pascal, ale zato jsme používali FEL Pascal), 64K RAM, OS CP/M, zobrazovač externí terminál ze sálových mašin (typ už si nevybavuji, ale je to takový ten kombinovaný obrazovka + klávesnice v jediném pouzdře, kdo dělal na JSEPkách ví o který se jedná) nebo "odlehčenější" AND-12 (menší a klávesnice byla samostatná).

    2. TNS od JZD Slušovice, na tehdejší dobu luxusní pracovní stanice (protože založená na Z80 a tudíž na ní běžel Turbo Pascal), 64K RAM, 2X8", semigrafika, zobrazovač upravený ČB televizor Pluto (mírně vykuchaný takže nezpracovával TV signál). OS Cobra od Slušovic (to tedy byl vynález, nestandardní ale některé věci byly fakt zajímavé a vychytané) nebo lépe CP/M. Byl zabudovaný do stolku (z plechu), což zní děsně ale bylo to docela praktické a i slušně řešené. Prostě jste to postavili ke zdi, přisunuli židli a měli jste pracovní kout (dost to připomínalo speciální PC nábytek co je k mání dnes, jenže to mělo komp vestavěný :-)

    3. Ovšem nejluxusnější 8-bity byly z NDR (Robotrony). Především Robotron 1715 (Byly i další modely, ale 1715 byly "nejběžnější"). Vskutku luxusní display, Z80, 2-4x8" (později i 5 1/4"), CP/M, 64-128K RAM, externí klávesnice. Tenhle komp i *vypadal* hezky a ne jako ty naše co vypadaly jako bastl z garáže (ale zato vydržely hodně hrubé zacházení nebo i umístění v kravíně či tovární hale), a byl podstatně lehčí (20Kg i s monitorem? Nejtěžší byly disketové jednotky).

    Pro všechny byly i doplňkové periferie různého zaměření (např. magnetopáskové jednotky IZOT apod.).

    Software bylo hromady, obzvláště pokud člověk dělal s CP/M, jen namátkou dBase II. (nebo počeštěná varianta RDOS), VisiCalc, WordStar, WordMaster, Turbo Pascal, FEL Pascal, MS Basic, K-Basic, Assembler (8080 i Z80), C, Prolog, Lisp, Ada a mnoho dalšího. Samozřejmě byly i hry, ovšem převážně textové. Mezi nejoblíbenější patřil Zámek (Interactive Fiction, podobné Zorku nebo Collosal Cave Adventure, ale šlo o detektivku), Star Trek (známá též jako Klingoni, velíte Enterprise a hubíte Klingony ve vymezeném čase) nebo Chamurapi (obchodnická strategie, řídíte stát). Bylo jich samozřejmě víc, ale paměť už není co bývala :-) Taky se hodně tiskly kalendáře s asciiartem nahých slečen nebo kondiciogramy.

  • 15. 11. 2007 14:01

    Viky (neregistrovaný)

    [31] Jenže že si to myslíte je jen, promiňte mi ten výraz, vaše omezenost. Mně osobně připadá směšně trapné když si nějaký LO myslí o lidech, o nichž ví jen to, že jejich smýšlení je naměřeno vlevo, že jsou hlupáci, ačkoliv, aniž bych se vás chtěl dotknout, vás tito lidé nejspíše intelektuálně, schopnostmi a lidsky mnohonásobně převyšují (stále hovořím o lidech z mého předchozího komentáře). Tedy rozhodně si nedovedu představit, že by si o někom pomysleli, že je hloupý jen kvůli tomu, že má odlišný názor na uspořádání společnosti.
    "Vysoké a vysoce progresivní zdanění, regulace úplně všeho, přídavky, příspěvky a dotace kam se člověk podívá" - jenže to tvrdíte vy, že to je špatně, protože jste o tom přesvědčen. Ve skutečnosti z ničeho nevyplývá, že existuje jediná správná cesta - ta vaše - a tato je špatně.
    "Samozřejmě taková společnost demotivuje úspěšné" - opět - to si myslíte vy, ale když se nad tím zamyslíte trošku hlouběji než povrchně, tak zjistíte, že to není tak jednoduché a přímočaré, jak se na první pohled zdá.
    "Výsledek? Vyšší nezaměstnanost, vyšší zadluženost..." - a kde berete tu jistotu, že zde existuje přímá příčinná souvislost? Takové tvrzení je na stejné úrovni, jako "došlo k havárii v Černobylu a měsíc na to zjistili u mého známého rakovinu => tu rakovinu mu způsobil Černobyl".
    No a odkaz na pana Kohouta - víte, jeho komentáře mne většinou pobaví. Jak o něm kdosi velmi trefně poznamenal - "pan Kohout píše články srozumitelné i laikovi. Naneštěstí právě jen laik v nich neshledá rozpory a pomýlenost argumentů."
    A k dalším věcem - "Pravicový režim s centrálně plánovaným hospodářstvím? A na takový nesmysl jste přišel kde?" - docela by mne zajímalo, jak byste charakterizoval hospodářství Japonska...
    "Když mám dobrý výkon, mám i dobrou odměnu" - jaká závislost by zde dle vás měla platit? Lineární, či nějaká jiná? Jak objektivně oceníte výkon u vysoce postavených řídících pracovníků?
    "Mimochodem si všimněte, že s inteligencí (i vzděláním) roste počet voličů pravice, s ubývající inteligencí voličů levice" - a na to jste přišel kde? Z "průzkumů" veřejného mínění, jejichž nesmyslnost by dokázal každý student matematické statistiky? Podle této, ehm, hypotézy by se na Akademii věd drtivé podpoře těšila nejspíše ODS (i když pravicovost této strany je diskutabilní) a vše ostatní by bylo zcela marginální. Ale mohu vás ubezpečit, že tomu tak zdaleka není - jak tento paradox vysvětlíte?

    [33] "pletete si strany, diktatury jsou ve valné většině výsledek levicových experimentů, když už ti co uchopili moc nevědí kudy kam. Pravičáci vědí, že si na svoje přijdou i když povolí otěže demokracii." - rozhodně se toto říci nedá - viz jižní Amerika, Asie... Co jste zde napsal je typická myšlenka, jejímž otcem bylo jen přání aby to zapadalo do vašich myšlenkových schemat, ale ne skutečnost, protože z objektivního hlediska to pravda není - stačí si o tom něco zjistit.

  • 15. 11. 2007 15:48

    LO (neregistrovaný)

    [39] (tdx)
    A není centrálně plánované hospodářství založené na pití čaje? Já měl za to, že čaj pijí. Jenže rozhodujícím znakem asi nebude pití čaje, ale samotné centrální plánování, viz [38]. Monopolní výrobce se na trhu fakt nechová tak, že by přijímal příkazy k produkci zboží od státního/vládního orgánu, a nechal si jím stanovovat ceny.

    Skinheads jsou poněkud mimo, minimálně pro liberály.

    Beztřídní společnost? Jeden sociolog (na jméno si nevzpomenu) tvrdil, že jsme vytvořili beztřídní společnost, kde se po práci popelář a vysokoškolský profesor setkají v jedné hospodě, a rozeznáte je pouze podle otisku razítka zaměstnavatele v občance. Obávám se, že měl pravdu.

    Reklama slouží jako prachsprosté PR? To si nechte zarámovat, a ukazujte to známým, až pochopíte, o čem je PR :). Úsměvné je i to o monopolu a žvýkačkách ve vašem obchodu.

    [44] (viki)
    Aha, takže vy si myslíte, že ideálem je lidem sebrat co nejvíce z výsledků jejich práce, nechat jim jen jakési kapesné (třeba 25% výdělku), a zbytek jim vracet formou různých dávek a (v principu nekvalitních) státních služeb? No když myslíte...
    Jak asi motivuje k vysokým výkonům to, že s každou další vydělanou korunou mi z ní zbyde méně a méně?
    Kde beru jistotu, že vyšší nezaměstnanost a vyšší zadluženost je důsledkem levicové politiky? Třeba u té zadluženosti to souvisí s růstem výdajů; to vás nenapadlo?
    Jaká by měla být závislost odměny na výkonu? To je hrozně jednoduché. Nabídka a poptávka to řeší. Samozřejmě v netržním prostředí je problém tvorby cen jedním ze zásadních problémů.
    Ano, s inteligencí roste počet voličů pravice. Podívejte se na průzkumy veřejného mínění. Levici typicky volí lidé s nejnižším vzděláním, a tedy nejnižší inteligencí, a naopak. Nebo chcete tento fakt popírat? K ČSAV se těžko budu vyjadřovat, tamní poměry neznám. Ale ať jsou jakékoliv, na jasném trendu těch pár tamních zaměstnanců nic nezmění.

  • 15. 11. 2007 16:28

    tdx (neregistrovaný)

    Kromě dojmů a emocionálně zabarvených výlevů jsem nečetl žádný argument.

    Ad žvýkačky - několik firem si kartelově rozdělilo trh (Wrigley, Trident...), nejde o jakýsi "můj obchod" (předpokládám, že mě máte v důsledku svého čb vidění světa za socku), jde o trh s touto komoditou v celé ČR.

    Ad monopol - ne, státní orgán to není, nýbrž nějaké představenstvo firmy. Princip týž, rozdíl nevidět.

    Ad skinheads vs liberálové - jistě ;-) Jestliže někdo dělí společnost na "ty schopné" a "ty socky", tedy na ty lepší a méněcenné, myslí stejným dle stejného vzoru.

    Ad PR - vzhledem k tomu, že jsem kdysi na VŠ psal práci i tomhle, tak si za tím stojím. Nicméně tohle je jen to nejméně důležité slovo z celého souvětí. Chytání za slovo bez argumentace proti zbytku výpovědi... no nic, proč já se vlastně divím.

    Ad beztřídní společnost - společnost, v níž vládnou privilegovaní příslušníci jedné strany... jednoduše není beztřídní.

  • 15. 11. 2007 17:57

    Viky (neregistrovaný)

    [45] Nic takového jsem neřekl. Jen odmítám přijímat vaše "postuláty", protože to zkrátka tak jednoduché není.

    Růst výdajů neimplikuje zadluženost. Moje výdaje se také rok od roku zvětšují a zadluženější nejsem. Je to sice zjednodušený protipříklad, nicméně platí to samozřejmě i obecně.

    Rovnováha nabídky s poptávkou je ideální stav. Tato rovnováha je čím dál tím méně dobrým modelem skutečnosti, čím omezenější máte množiny nabídky a poptávky. Proto jsem schválně dal za příklad vysoce postavené manažery, kde už toto přestává platit úplně, protože zde prostě příliš velkou roli hraje lidský faktor. Firma nehledá manažery a nepřeplácí je vyššími nabídkami, na trhu nemáte "volné" manažery, kteří hledají manažerská místa. Tedy mnozí naši "ekonomové" si to myslí, ale pravda to není. Tato místa se neobsazují principem nabídky a poptávky a kdo tvrdí opak, ten prostě žije mimo realitu.

    Průzkumy veřejného mínění bych bral s hodně velkou rezervou - asi tak na úrovni horoskopů, jelikož na dobrý průzkum je třeba někdo, kdo rozumí matematické statistice, což nesplňuje prakticky žádná naše agentura pro výzkum veřejného mínění - stačí se podívat, kdo tam pracuje - samý sociolog, ale žádný matematik. Výsledky jsou zveřejňované takovým způsobem, že z nich nejde vyvodit vůbec nic, maximálně tak porovnat je s jinou agenturou, ovšem to by ty výsledky musely být srovnatelné, což nejsou - intervaly statistických chyb nemají společné průniky, což je první a nejjednodušší důkaz toho, že ty výsledky, v takové podobě, v jaké jsou zvěřejňovány, jsou chybné.
    Když vezmeme závislost politické orientace na vzdělání - Jakou funkcí byla aproximována? Jaký rozptyl mají parametry této funkce? Na jaké hladině významnosti tato závislost existuje? Jaká byla statistická chyba jednotlivých úrovní vzdělání? Byl proveden test nezkreslenosti souborů? Pokud náhodou ano, tak na jaké úrovni? Bez těchto nejzákladnějších údajů si nemohu udělat vůbec žádnou představu o tom, jak je ta proklamovaná závislost statisticky významná. Pokud nezveřejním parametry, na něž se ptám, tak vám klidně statisticky dokážu, že existuje úplně opačná závislost, nebo jak je to s politickou orientací v závislosti na výšce, váze, barvě očí nebo vlasů - a klidně bych to mohl zařídit tak, aby mi vyšlo to, co chcete vy... A garantuji vám, že by to nebyly žádné vylhané výsledky!
    Takže moje odpověď zní - nevím o tom, že by byl takový "fakt" věrohodně prokázán. Je to pouze to známé "100x opakovaná lež..." Ptám se vás - jak víte že je to "jasný trend"? Pokud k tomu máte příslušná čísla, tak mi je prosím poskytněte. Moje životní zkušenost nic takového neprokazuje a zprvu mne to dokonce překvapovalo, takže se nedá říci, že realitu prostě vidět nechci.

  • 15. 11. 2007 19:46

    LO (neregistrovaný)

    [46] (tdx)
    Aha, takže ne žvýkačkový monopol, ale žvýkačkový kartel. Teď už jen kartelovou dohodu prokázat, a je vymalováno ;). Říká vám něco úspora z rozsahu? Ta je důvodem, proč v obchodech nemáte zubní pasty, žvýkačky nebo balené vody od stovek výrobců, ale jen od několika.

    Ad monopol - princip je výrazně odlišný. Co je motivací monopolu? A co je motivací státu v centrálně plánovaném hospodářství?

    Ad skinheads - jedna věc je uvědomovat si, že většina lidí je neschopná, a druhá věc je útlak a útisk ostatních lidí.

    Ad PR, reklama - svými výroky jen demonstrujete, že nemáte páru, o čem mluvíte. Reklama je jedním z nástrojů PR. Samozřejmě cílem reklamy je podpora prodeje. Typicky nových produktů (viz životní cyklus výrobku, pokud víte o čem je řeč), případně prodloužení životního cyklu výrobku (to jsou ty vaše neúspěšné výrobky). Není to žádná novinka.

    Ad beztřídní společnost - ve srovnání se stavem před WW II byl posun k beztřídní společnosti velmi výrazný. I dnes toho jeětě zbytky přežívají. Podívejte se, jak směšné peníze třeba berou naši politici.

    [48] (Viky)
    Ano, není to tak jednoduché, ale popsané principy platí. Růst výdajů samozřejmě zadluženost neimplikuje, pokud dokážete zvýšit i příjmy. Bohužel vysokým zdaněním dáváte schopným jedincům najevo, že nemají více vydělávat, protože jsou za to trestáni. Oni pak hledají "daňové optimalizace", nebo daní příjmy někde jinde. Pouze socialista by si myslel, že zvýšením sazby daně o X% dosáhne o X% vyššího výběru. Viz též elestasticita zdanitelných příjmů.

    Rovnováha nabídky s poptávkou je ideální stav, ke kterému trh směřuje. Je to jeho základní vlastností. Celá řada různých vlivů působí na nabídku i poptávku, proto je dosažení absolutní rovnováhy nepravděpodobné.

    Na trhu nemáme "volné" managery? Fakt ne? Já myslel, že se čas od času někdo trhne, a je volný. Ale možná se mi to jen zdálo, a nikdy žádní volní manageři nebyli. Je mi potom záhadou, kde je firmy berou (asi se jim líhnou). Pokud se managerské pozice neobsazují tržně, tak zkuste top managerovi říci, ať jde dělat nezajímavou práci (i to je součástí hodnoty nabídky) za málo peněz. Určitě neřekne "ale já raději půjdu za lepší nabídkou", protože se chová netržně ;)

    Průzkumy veřejného mínění na prvním místě fungují. V této disciplině těžko můžete zjistit statistickou chybu jednotlivých úrovní vzdělání (minimálně pro daný soubor respondentů). Nicméně volební prognózy vycházejí celkem přesně, což je samo o sobě dobrým dúkazem. Například na linku níže můžete vidět, že vysokoškoláci v průzkumu v roce 2002 preferovali ODS v 27% případů, a základoškoláci bez vyučení v 3,4% (pokles preferencí se vzděláním je jasně vidět). U KSČM je vidět přesně opačný trend - s lehkou výjimkou VŠ vzdělaných (což může souviset třeba s výběrem studentů dle kádrového profilu rodičů před rokem 1989). Podobně vycházejí všechny průzkumy na dané téma. Bohužel agentury za své průzkumy chtějí platit, a na inetu zpravidla najdete jen vykuchaná data v novinovém článku, bez popisu detailů a metodologie. Za zmínku ovšem stojí i fakt, že s dosaženým vzděláním klesá procento věřících lidí.

    http://volby.ihned.cz/index.php?s1=g&s2=0&s3=1&s4=1&s5=0&s6=0&m=detail&article[id]=20114015­&article[area_id]=100166­40&article[sklo­nuj]=off

    Připomínáte mi lidi, kteří k Linuxu na 0,7% desktopů tvrdí, že pokud nelze ani určit celkový počet desktopů, je procento desktopů s Linuxem statisticky naprosto nevěrohodný údaj. Bohužel v případě absence tvrdých dat je třeba postupovat poněkud jinak.

    Co prokazuje vaše životní zkušenost je irelevantní. Moje životní zkušenost prokazuje, že se vůbec nikdo nedívá na fotbal, na televizi se dívá minimum lidí, KSČM nevolí vůbec nikdo, a čínsky nemluví vůbec nikdo. Na rozdíl od vás ale vím, že zkušenost má člověk pouze ze svého okolí. Jinde než v bezprostředním okolí lidé chodí na fotbal celkem často, u TV sedí hodiny každý den, a KSČM volí cca každý osmý člověk (což fakt překvapí).

  • 15. 11. 2007 23:02

    Jirka (neregistrovaný)

    IQ 151: Mam zkusenost jak s grafickym modulem (kreslil jsem rad ruzne spiraly, asteroidy a dalsi kravinky), tak s 8" jednotkami (dve v "racku").

    Ten graficky modul, resp. modularita obecne byl docela pokrok. Skoda jen, ze modularni nebylo i to vyhrivani klavesnice.

    Muj prvni domaci osmibit ze Skalice mel neco uzasneho: neprenosny cernobily televizor Neptun. Na hry to bylo skvele. Na programovani horsi. Programoval jsem kde co me napadlo, naucil jsem se i asembler Z80, ale to uz prisly PCcka a moje umeni jsem pak uplatnil az o dost pozdeji na VS, kde jsem ve asembleru 486 napsal hufmannuv kompresor a dekompresor v ramci semestralni prace ze Strojovych jazyku. Jeste si pamatuju, jak jsem si musel jit stezovat, protoze cvicici to odmitla prevzit, nebot to povazovala za okopirovane. A to jsem na tom stravil tyden mezi Stedrym dnem a Silvestrem (vlastne to byly uzasne Vanoce). Nezlomil ji ani stos papiru s poznamkami a grafickymi znazornenimi, jak se vytvari statistika a jak se pracuje s binarnim stromem. Nakonec si vyminila podminku, ze to musim prinest vytistene! Melo to necelych 30 stran drobnym pismem. Asi pochopite, proc jsem tuhle prazskou VS odmitl dokoncit a radsi emigroval (pro zaporku: do socialistickeho raje). Ono to s tou skolou jde od desiti k peti i dneska, podle toho, jake informace ke mne proudi.

    Trochu jsem z tech drevnich dob odbocil. Snad jeste par poznamek: Diktatora jsem taky hraval, ale nevzpominam si na nejakou extra oblibenou hru. Vetsinou jsem vzal kazetu, nahral hru, hral dokud me to bavilo, a pak zas nahral dalsi hru. BT-100 aka Splaseny hrebik jsem nemel, ale znal jsem ji. IQcka v klubu tiskly na osmijehlickove traktorove tiskarne znacky Epson. Disketovky byly sdilene, ale bohuzel neznam technicke detaily toho sdileni.

  • 15. 11. 2007 23:44

    tdx (neregistrovaný)

    Nevím, proč mi tu stále někdo dokazuje totální neschopnost argumentace. Když se například snaží dokázat, že monopol není monopol, jako argument použije to, že jinými slovy řekne totéž, nicméně se to snaží vydávat za dvě odlišné věci: "[...] jaké zboží se má vyrábět, přikazují podnikům jeho produkci, a stanovují ceny. [...] setrvalá situace, kdy je na trhu jediný producent daného zboží či služby, neexistuje použitelné alternativní zboží/služby, monopolní výrobce určuje ceny na trhu, a existují nepřekonatelné překážky pro vstup na takový trh." Něco mi uniklo? Nějaký rozdíl? Takže státní monopol neznemožňuje vstup dalším výrobcům? Ten "druhý" (LO) monopol neurčuje, jaké zboží a v jaké kvalitě bude na trhu? Ve státním monopolu existují nějaké alternativy zboží a služeb? Atd. atp.

    Emh... stát jakožto jeden ze základních ekonomických subjektů se shoduje ve způsobu uspokojování svých potřeb jak s domácnostmi, tak i firmami (tedy dalším typem ekonomických subjektů). Jednoduše vystupuje v ekonomickém systém v dvojjaké roli. I on tedy nakupuje, zároveň i zaměstnává. Utrácí i sleduje zisk (z čeho by taky jinak financoval své aktivity, že). Argumentovat tedy motivací(!!!) jakožto odlišným principem fungování není nic než zcestné.

    Kartel = forma monopolu vzniklá dohodou výrobců téhož zboží. Řekl jsem kartel na úrovni globálního trhu, což v praxi znamená, že v ČR prodává výrobky pouze jedna z oněch firem. Druhá/další prodávají v jiných regionech světa. Na Wikipedii lze najít například tuto kulantní informaci: "Trident is a brand of sugarless chewing gum popular in the United States, Canada, Greece, Spain, Brazil, Portugal, Venezuela and Mexico." I tahle firma tu kdysi nabízela své zboží, ale jako když utne náhle přestala. Nepředpokládám, že by lidé v Mexiku nebo ve Španělsku měli výrazně odlišné chuťové pohárky.

    Na ostatní perly už nemám. Takže ze slovního spojení "prachsprosté PR" tu někdo geniálně odvodil, že to není myšleno stejně jako v případě jeho (stejně geniálního) "reklama je jedním z nástrojů PR". Tvrdil jsem snad někde něco jiného? Jen jsem nadnesl, že pokud reklama neslouží primárně k účelu nalákat zákazníka, neboť si stejně nemá možnost koupit jiné než naše zboží, nejspíš bude její účel jiný (například se pokouší budovat image a posilovat důvěru zákazníků stávajících nebo dává vědět o tom, že tu firma a její zboží stále jsou atd.).

    "Ad skinheads - jedna věc je uvědomovat si, že většina lidí je neschopná, a druhá věc je útlak a útisk ostatních lidí." No tak tohle snad ani nestojí za komentář... říká se tomu porucha osobnosti zvaná narcismus - udělejte si test. Je to zdarma... http://testy.atlas.cz/test.aspx?id=380&rubrika=4

  • 16. 11. 2007 1:02

    Viky (neregistrovaný)

    [49] "Pouze socialista by si myslel, že zvýšením sazby daně o X% dosáhne o X% vyššího výběru" - ne. To by si myslel jen blbec. Ale jsou zde jistí představitelé "pravice", kteří si myslí, že platí opak. Což je ovšem blbost stejné úrovně.

    "Rovnováha nabídky s poptávkou je ideální stav, ke kterému trh směřuje. Je to jeho základní vlastností." - A nějaký důkaz? Tato vaše věta představuje tvrzení o konvergenci dynamického systému. Bez důkazu to jsou jen plané řeči a teorie regulace nám přitom říká, že takové tvrzení se dokázat/vyvrátit dá. Vy to tu prezentujete jako axiom, jenže to žádný axiom není. Dokonce toto vaše tvrzení ani není pravdivé, ale je na vás, abyste ho dokázal (se ho pokusil dokázat :-) Docela by mne zajímalo, jak na to půjdete.

    Úvahy o managerech skutečně naznačují, že žijete v nějaké virtuální realitě :-) Nicméně - jak to tedy podle vás funguje?

    Volební prognózy a výsledky voleb představují systém se zpětnou vazbou. Většina voličů nerada chodí k volbám zbytečně, proto svůj hlas dá straně, o níž věří, že má šanci nějakým způsobem ve volbách uspět (dostat se do PS, dostat se do vlády, dělat vládě tvrdou opozici apod.). Výsledky průzkumů tedy ovlivňují rozhodování voličů. Je problematické posuzovat, vyšly-li volební prognózy, nebo spíše dopadly-li volby tak, jak to bylo zvěřejněno v prognózách. Takže se o žádný důkaz nejedná. Navíc byste musel zvolit opět hladinu významnosti a statistickou chybu, na níž budete ověřovat hypotézu, že volby vyšly podle volebních průzkumů. Tvrzení, že "volby vycházejí podle průzkumů" je samo o sobě z hlediska matematické statistiky nesmyslné.
    Vámi udaný odkaz neobsahuje žádná relevantní data - významnost tvrzení v něm uvedených není možné ověřit ani tím nejelementárnějším testem. Je to na stejné úrovni, jako říct, že "Díval jsem se z rozhledny. Země je placatá". Domníval jsem se, že ve svém předchozím komentáři jsem to již dostatečně objasnil, jak je vidět, mýlil jsem se. Znovu tedy opakuji - dokažte, že vámi uváděná závislost existuje na statisticky významné úrovni. A zároveň znovu opakuji, že to, co uvádíte, nic takového nedokazuje ani náznakem. Hypotéza o případné korelaci s kádrovým profilem rodičů je také statisticky ověřitelná - tak tedy směle do toho, místo prázdných řečí. To samé je možné říci o počtu atheistů v závislosti na vzdělání - ČR, jakožto "nejatheističtější" země v Evropě, by tedy měla býti i "nejpravicovější" a "nejvzdělanější" zemí v Evropě - pokud platí rostoucí úměrnost pravicově zaměřených lidí v závislosti na dosaženém vzdělání, jak neustále uvádíte. To je jen neúprosná matematika... ;-)
    Je sice hezké že uznáváte, že zvěřejňovaná data jsou neúplná, ovšem ze statistického hlediska je jejich neúplnost asi taková, jako je neúplnost informace, že "auto XY spotřebuje 8 litrů paliva, zatímco auto Z spotřebuje 10 litrů" - na jakou vzdálenost? Za jak dlouho? Jaký má výkon jejich motor? Jakého paliva? - v dané podobě je to nesmyslná nicneříkající informace, na jejímž základě není možné dělat žádné závěry a nic dalšího z ní vyvozovat.
    Jediné, v čem vám dám za pravdu, je, že moje životní zkušenost je z objektivního hlediska irrelevantní. Ovšem může subjektivně posloužit jako vodítko k zamyšlení se nad úrovní zveřejňovaných "výkuchů" dat.

  • 16. 11. 2007 2:56

    LO (neregistrovaný)

    [51] Vždyt plácáte nesmysly. 1) Podnikání je provozováno za účelem dosažení (maximalizace) zisku. To je motivací. Chcete mi tvrdit, že stát je primárně podnikem, který se snaží maximalizovat zisk? Asi ne. Proto se monopol a stát v centrálně řízené ekonomice chová jinak. 2) Pokud bychom tu měli žvýkačkový monopol, pořád by tu byla spousta výrobců aut, telefonů, televizí a dalších věcí. V centrálně řízené ekonomice má stát "monopol na všechno". Takže ano, uniklo vám dost zřejmých souvislostí.

    Máte nějaký důkaz o kartelové dohodě výrobců žvýkaček, nebo si to jen cucáte z prs(t)u? Pokud nějaká firma přestane dovážet své zboží do ČR, kde je problém? Někdo se tím provinil, přestal fungovat trh, nebo je to prostě normální a běžný jev, ze kterého extrapolujete naprosté blbosti?

    Zákazník nemá možnost koupit jiné než "vaše" zboží? Vypnul jsem si filtr, a podíval se na reklamy na zpravodajských serverech. OS Telefonica nabízí business tarif - v klidem si můžu vybrat od někoho jiného. eroton.cz nabízí pračku Siemens. Kupodivu je na trhu i hromada jiných. Mitsubishi nabízí své vozy, opět je na trhu veliký výběr. Jobdnes nabízí práci. Sky Europe nabízí letenky, stejně jako řada dalších společností. Vy prostě KECÁTE.

    Test jsem si udělal. Výsledek začíná slovy "Vás se tedy narcismus rozhodně netýká" ;)

  • 16. 11. 2007 15:34

    tdx (neregistrovaný)

    Někdo tu není schopen položit relevantní protiargument, že ;-) (Tedy kromě infantilních výkřiků a zaseknutého CapsLocku.) Řekl jsem někde, že státu jde primárně (to slovo podtrhávám) o zisk? Ne, řekl jsem, že mu jde také o zisk (kdyby ne, neplatil by nikdo daně, stejně tak by stát nikoho nezaměstnával a nic by nevyráběl). Obdobně někdo nedoložil, že tu neexistuje monopol v oblasti prodeje žvýkaček a už vůbec není schopen zpochybnit to, že privátní monopol i státní monopol vykazují shodné chování.

    Na jeho místě bych si laskavě zjistil význam pojmu "termín" z lingvistického hlediska (konkrétně lexikologického; s Googlem to umí, takže význam oněch slov si dohledá a pak opět muže dělat ramena, že to věděl). Termín má vždy v rámci jedné vědecké disciplíny exaktní a jedinečný význam. Pokud jsou tedy v určitém oboru označovány dva jevy totožným termínem, pak jde o jevy shodné. Privátní monopol se od státního liší pouze v tom, že ten privátní (zatím) ovládl pouze výrobu a prodej v jediném segmentu trhu. Také prostředky získání a udržení jsou trochu jiné, nicméně v důsledku je úplně jedno, jestli ke změně vlastnických práv došlo znárodněním, nebo položením konkurenta či jeho pohlcením. Pro spotřebitele to vyjde nastejno.

    Musí to být poněkud frustrující dělat, že když to vypadá jako kachna, chová se to jako kachna, vydává to zvuky jako kachna, tak je to slepice, že? Státní monopol jen ukazuje, kam to může vést, když trh přestane být regulován a nechá se volnému působení "neviditelné ruky trhu". Jenom by v konečném důsledku neovládl trh stát, nýbrž jakási soukromá firma nebo kartel.

    Tarif si nějaký LO může vybírat, jaký chce a u koho chce. Já se bavil o žvýkačkách (což byl pouze ilustrativní příklad). V ČR si ve všech sítích prodejců koupíte pouze výrobky jediného výrobce. A ten zbytek komentářů druhém odstavci - někdo tu hlavně nemá žádný důkaz, že tomu tak není. Silná slova nezakryjí skutečnost, že jste neuvedl ani minimum faktů.

    Jediné, co vidím, je neschopnost emocionálně nezainteresované interpretace textu. Implicitní rovinu prostě nejste schopen rozklíčovat, explicitním výkladem speciálně pro LO (tzv. po lopatě) tu nehodlám dále zatěžovat diskusi pod postem v blogu o něčem zhola jiném.

    Jediné, co vidím, jsou poněkud nedospělé projevy vnitřně ukřivděného jedince (s věkem to nemá nic společného), kterému se nejspíš někdo moc smál pro jeho postižení nebo mu ublížil, načež se rozhodl, že všem ukáže... připomíná to ten vousatý vtip o jakémsi mrňavém Korsičanovi, co běhal po pláži a vykřikoval, že všem ještě ukáže. Trochu na sobě máknul, přečetl si pár knížek, umí používat Google a možná dostal lepší práci. No a teď ve svém volném čase chodí po i-netových fórech a neúspěšně se pokouší demonstrovat svou domnělou nadřazenost. Ani nevím proč, jsem si při čtení jeho komentářů vzpomněl na Rimmera a jeho generálský komplex...

    BTW, ještě by mě zajímalo, co má "extrapolace" společného vyvozováním závěru na základě hypotézy nebo nějakého předpokladu. Doteď jsem netušil, že jsem prognózoval trendy nebo vytvářel analogie. Ale ono to prostě "hustě" vypadalo, když se to napsalo, že jo? ;-) :-D (Extrapolace = název pro statistický úkon, kdy se pokoušíme z řady čísel, která máme k dispozici, analyzovat trendy a následně určit čísla, která budou následovat. Ani další možné významy slova tak nějak nesedí.)

  • 18. 11. 2007 22:18

    LO (neregistrovaný)

    [54] tdx:
    Tak moment Tvrdil jste, že "Reklama v TV už neslouží k získání zákazníka, ale k vyššímu prodeji zrovna méně oblíbených (a tedy méně prodávaných příchutí, jimž se začíná krátit datum spotřeby) či jako prachsprosté PR." Reklama v TV zjevně slouží k řadě věcí, včetně prodloužení ziskové fáze životního cyklu produktu (navíc jsem uváděl namátkově příklady reklamy, pravda z netu, které hraje jinou roli). Reklama je součástí PR, a nemůže tedy být "prachsprostým PR". Kdybyste psal o něčem, o čem máte alespoň základní přehled, takovéhle bláboly byste nemohl vyplodit.

    Privátní monopol vykazuje jisté podobnosti se státním monopolem, a ten vykazuje jisté podobnosti s centrálně plánovanou ekonomikou. To jistě ano. Ale jakkoliv pes vykazuje jisté podobnosti s kočkou, a kočka s potkanem, není pes a potkan jedno. Centrálně plánovaná ekonomika je význačná právě tím centrálním (vládním, státním) plánováním, které naopak u monopolu není. A rád bych vím připomněl, že jste tvrdilo, že současná globalizovaná ekonomika se rychle blíží centrálně plánovanému hospodářství. Opět byste neplácal blbosti, kdybyste věděl, o čem je řeč. Zkuste to v hospodě, poté co si ostatní dají 6+ piv.

    Se žvýkačkovým monopolem/oli­gopolem/karte­lem (rozmyslete si to, je to rozdíl) samozřejmě kecáte. Jeden český výrobce je třeba zde: http://www.mrmedic.cz/. V TESCO si kupuji zvýkačky Happydent, výrobce PERFETTI S.P.A. Na trhu seženete i zvýkačky Aquafresh od GlaxoSmithKline, Vademecum od Haribo, cokoliv od WRIGLEYS (Orbit, Airwaves, Winterfresh), občas něco od Lotte Group (Korea), Epee (CZ) atd. Měl jsem za to, že si vidíte dál, než na špičku řasy, a tedy se tu nebudu muset rozepisovat o žvýkačkách.

    Pojem extrapolace chápete špatně. Jde obecně o rozšíření výsledků mimo původní záběr. Extrapolace jako statistický úkon je podmnožina původního významu. Vy jste předvedl to, že jste si (zřejmě díky omezenému rozhledu) vymyslel žvýkačkový monopol/oligo­pol/kartel, a snažil se zobecňovat tento nesmysl na větší celky (například celý trh). A nejde ani tak o nesmyslnost toho postupu, ale spíš o to, že vaše hypotéza neobstojí ani při zběžném pohledu.

    Ty nesmysly o Korsičanovi, emocionální bláboly a spol nehodlám komentovat.

  • 18. 11. 2007 22:59

    LO (neregistrovaný)

    [52] Neznám pravičáka, který by si myslel, že zvýšením sazby daně o X% dosáhne o X% *nižšího* výběru. Nicméně elestasticita zdanitelných příjmů je existující jev, o kterém ekonomové (na rozdíl od socialistických politiků) nepochybují. Navíc úkolem státu není maximalizace výběru daní, ale maximalizace efektivity správy věcí veřejných. Koncept efektivity je ovšem socialistům rovněž cizí ;)

    Proč bych dokazoval tvrzení o trhu? Ono se v principu dokázat nedá (ani zákon nabídky a poptávky se nedá dokázat - jde o obecnění nějakého pozorování). Ekonomika totiž není věc, kterou si můžete postavit v labu. Můžete se pouze dívat, modelovat vztahy, a pak se snažit model uplatňovat. Pokusy o popírání platnosti těch (celkem slušně prověřených) modelů končí tak, jako v bývalé ČSSR, Jižní Koreji, Rusku, hippíckých komunitách apod.

    Ke zbytku jen v krátkosti. Agentury zajišťující průzkumy veřeného mínění vám nedají plné výsledky zdarma. Pokud se chcete o motodologii, běžte za nimi, ne za mnou. A pokud tvrdíte, že když se lidí vycházejících z volebních místností zeptáte "koho jste volil(a), a jaké máte vzdělání", výsledek má nulovou vypovídací hodnotu, protože nejste schopen určit statistickou chybu úrovní vzdělání - pak si lžete do kapsy.

    Procento atheistů v závislosti na vzdělání je dáno více faktory (takové věci vy ale s oblibou přehlížíte). Navíc nikdo netvrdí, že pokud má společnost více atheistů, musí mít automaticky vyšší průměr dosaženého vzdělání. Stačí "vhodný" vzdělávací systém, a máte tu vaši až mechanicky jednoduchou úvahu v troskách. Pokud umíte anglicky, viz http://en.wikipedia.org/wiki/Religiosity_and_intelligence

    Důvodem, proč je ČR atheistická země, je vykořenění náboženství, které provedli komunisté. Když už máme dnes výhodu toho, že máme pohled na svět nezamlžený náboženstvím, buďme tomu rádi.

    S tím subjektivním pohledem se sice shodneme, ale vy se od něj nejste schopen odpoutat ani o píď. Pokud podle mé zkušenosti lidé nepijí alkohol a nedívají se na fotbal, a výsledky průzkumů vycházejí jinak, byl by to pro vás důvod zpochybňovat průzkum, a nikoliv připustit omezenou věrohodnost závěrů pramenících z vlastní (v principu omezené) zkušenosti. Ale možná vás uklidní, že se tím moc nelišíte od obecné populace ;)

  • 19. 11. 2007 22:46

    Mard (neregistrovaný)

    To VIKI:
    Se divím že taková statistická anomálie chodí na roota. Ale o tom je statistika. I člověk asi inteligentní a používající PC může psát blbosti až to bolí. Nevím zda provokujete nebo zda skutečně píšete to, o čem jste přesvědčen. Pokud píšete vaše názory, tak vás lituji, asi by jste se cítil dobře na Kubě, ale v demokracii budete stále nespokojen a budete nenávidět všechny okolo. Protože skutečně není jiné cesty kupředu, než nechat trh aby hledat nejvíce efektivní cestu. V opačném případě bude řešení méně efektivní (a třeba i sociálně citlivější) ale v konečném důsledku nás schopnější převálcují a svůj způsob zavedou i zde. Levicová ideologie vycházející z představ že nějaká moudrá hlava umí řídit lépe než trh, je bohužel nesmrtelná, neboť kdo by se nechtěl mít dobře tak, že se vezmou peníze schopným a dají těm ostatním. Tedy mít se dobře bezpracně. Ale v reálu to dopadne tak jako se socialismem u nás. Tedy blbě.

  • 20. 11. 2007 2:47

    Viky (neregistrovaný)

    [57] Podobné "dedukce" o mé osobě už mne unavuje odrážet. Jak jste došel k těm závěrům, jež tu píšete, skutečně netuším. Nechápu, jak cokoliv, co jsem tu napsal, nějak souvisí s Kubou, jak jste došel k závěru, že jsem nespokojen s demokracií nebo že nenávidím všechny okolo. Buďte tak laskav a objasněte mi to prosím. Přes mé matematické vzdělání mi vaše "logika" dělá problémy. Nebo snad věštíte z nějaké křišťálové koule? V tom případě ji reklamujte, protože věští nesmysly.

    P.S.: zajímavé je, že tyto podivné dedukce o mně vyvozují jen lidé v Čechách. Ono je vůbec těžké v Čechách diskutovat na tato témata, jelikož spousta lidí není schopna zbavit se předsudků založených na dezinformacích, které zabraňují objektivnímu pohledu bez ideologických brýlí. Vést normální diskusi s člověkem, jemuž se ekonomického vzdělání dostalo v Čechách (obzvláště výrazné je to zejména u absolventů VŠE), je snad úplně nemožné, jelikož pokaždé sklouzne k bezhlavému papouškování učebnicových klišé, aniž by se kdy zamyslel nad hlubšími souvislostmi a podmínkami, za nichž tyto zákonitosti platí, prošpikovanému ideologickými žvásty a urážkami oponenta. Možná i to je důvodem, proč má česká ekonomická věda v mezinárodním měřítku tak mizerné výsledky.

  • 22. 11. 2007 21:25

    LO (neregistrovaný)

    [58] Mohu se zeptat, kde je ten levicový západní svět? Když někde řeknu, že sociální dávky nemá pobírat 70% populace, ale jen skutečně potřební, kterým mají umožnit, aby neumřeli hlady (oni či jejich děti), všichni nadšeně přikyvují.

    Nejvíce se mi na vás líbí, jak se elegantně přenesete přes argumenty - typicky levicově. Je Francie levicí zničená (ustávkovaná, s vysokou nezaměstnaností, vysokým národním dluhem, neintegrovanými imigranty)? Ale nemáme důkaz, že je to důsledkem působení levice :). Směřuje nabídka a poptávka k rovnováze? A jak to chcete dokázat? No, asi jako neexistenci hýkalů, pane kolego. Volí vzdělaní pravici? A jaká je statistická chyba jednotlivých úrovní vzdělání? Jestli jí neznáte, á to vypovídací hodnotu horoskopu. No, pěkně si lžete do kapsy. Ale třeba se jednou probudíte. A třeba zjistíte, že je to uprostřed socialisty zdevastované země typu Francie.

  • 28. 11. 2007 5:12

    Kaučukovník (neregistrovaný)

    Tak se mi zdá, že celá tato "diskuze", a zejména jistý LO, staví na (alespoň dle mého názoru) zcela chybné myšlence "kvalita společnosti=její ekonomická efektivita". Protože v takovém případě by nás od tlupy šimpanzů dělil pouze technologický potenciál.

    Z vašich názorů totiž prosvítá, že si nevážíte nikoho, pro koho je podstatná jakákoliv neekonomická hodnota. Nepovažuji se za člověka vysloveně věřícího, ale váš postoj k náboženství jasně ukazuje zabedněný přístup typu "cokoliv, co nechápu, musí být nesmysl". Uvědomte si laskavě, že bez lidí, kterými zjevně opovrhujete, by váš vlastní život byl velmi podobný životu zmíněného lidoopa - ryze praktický, možná jen geniálně efektivní... A to si ten šimpanz moc rád hodí šlofíka - jaké plýtvání, mohl by přece hromadit svůj zasloužený majetek, že?

    V tom podle mě spočívá výhoda omezování zisků - když pro vás není efektivní dále je navyšovat, což takhle trávit svůj čas ještě nějak JINAK? A my lidé umíme nejen odpočívat...

    Nechci ale zabřednout do rozepře, která tak úspěšně rozrýpala nostalgickou IT debatu, takže zpět k původnímu tématu...

    Mám doma na skříni počítač SAPI 86-TB, s řadičem a harddiskem Seagate (ano, tím se seznamem vadných sektorů:-), ale monitor před pár lety vyhořel a napájecí kabel zmizel během stěhování. Napájení by ještě šlo předělat (byť za cenu zásahu do originálu), ale s monitorem je potíž, jelikož konektor není onen klasický plochý se třemi řadami pinů, ale onen kulatý, řekl bych, že navlas stejný, jako u pozdějších síťových karet. Nevíte někdo, jestli se dá takové zobrazovací zařízení či redukce někde sehnat/vyrobit? Moc rád bych toho elektronického dědu ještě spatřil (a zaslechl - vydával kouzelné zvuky!) v provozu.

  • 27. 5. 2008 17:42

    M.Suchánek (neregistrovaný)

    Zdravím nemáte někdo na prodej,nebo i na výměnu starou výpočetní techniku českoslovenké výroby?Pro mé vznikající museum starýcjh počítačů

    Moc děkuji

  • 16. 11. 2009 21:10

    benghi (neregistrovaný)

    K počítačům: Jen stručnej výčet toho, s čím jsem se setkal. Jednak Commodore 64 i s floppnou (1541-II). Ten stroj byl dost divokej, bylo to spíš dělaný na hry, alespoň já z toho měl ten pocit. Každopádně jsem k tomu měl i tiskárnu Prasident se seriovým rozhraním. Boha jeho, to byl stroj!

    Dále IQ151. Ten počítač byl divnej, fakt divnej, nevím, kdo vymyslel tomu dát takovou klávesnici. Na mně to soustavně dělalo pocit, že to bylo dělaný do špinavýho prostředí jako průmyslovej počítač. Velká flopna z ZPA k tomu připojit šla, stejně jako pekelná obrovská modrá tiskárna v které mne odjakživa fascinovalo řešení posunu hlavy. Přiznám se, že u jiný tiskárny jsem to neviděl. Tyto počítače jsme měli i ve škole, bylo to pospojované do sítě a běžel nad tím šílený systém Felnet. Podobný řešení jsem viděl udělaný i s Consulama (zbrojováček), což byl ovšem počítač poměrně na úrovní, přesněji řečeno, předpokládal jsem, že to bylo původně navrhovaný jako chytrej terminál. Každopádně Consul byl jedinej stroj kterej si dovedu představit někde v kanclu. Ten zbytek s těma televizema místo monitoru byla docela síla.

    Mezi další stroje patří Amiga 500 a 1200, které doteď mám obě. Snad obě jedoucí. To už byl stroj docela na úrovni. Měl jsem k tomu i originál monitor, ale v tom mi něco pošlo ve zdroji a nějak za posledních 10 let nebyl čas se na to podívat. Do A1200 jsem pak přidal HDD a uvažoval jsem o přestavbě do toweru a turbokartě, leč nedošlo na to. Ta platforma prostě pošla.

    Nějak paralelně s Amigou jsem se potkal se strojem PP01-16, což byl ,,vehement''. CGA grafika, ovšem s 50Hz obnovovačkama prokládaně, čili se to dalo připojit k TV, originál CGA byla 60Hz - ze stejnýho důvodu, ale v NTSC se jede na 60Hz neb v USA mají 60Hz síť. TV signál se vždy synchronizoval se sítí, protože odbručovák byl v TV docela problém a pokud to bylo synchronní, tak průnik brumu se projevoval jako tmavši horní nebo dolní polovina obrazu. Průser nastal při přenosu něčeho ze zahraničí ;-). Jinak to mělo IBM Basic a port na kazoš i floppnu, zevnitř to bylo normální PC/XT a chodil na tom PPDOS, což byla ukradená verze nějakýho MSDOSu. Já na tom rozjel MSDOS 3.3.

    Nejzajimavější stroj s kterým jsem se potkal byl jednoznačně Geomics. Viděl jsem dvě verze. Vždycky to byla pasivní sběrnice a zdroj v bedně, do toho se cpaly různý karty. Jelo to na CP/M, ale mělo to kupříkladu i RAMdisky, 5.25" floppnu a na svoji dobu to byl stroj snů. Pochopitelně grafika i textmod v jedný kartě atd. vevnitř RTC, ramdisky zálohovaný baterkou, RAM zálohovaná baterkou, CP/M a monitor v ROMce. A byla i verze, která měla kratší sběrnici a v ušetřeným místě byl namačkanej monitor s obrazovkou ze shiljalisu, klávesnice a floppy byla externí, ale RAMdisk už byla karta. Podle mýho to byl první a jedinej přenosnej počítač vyráběnej v československu. Pokud vím, dělala si to Geofyzika pro řízení vlastních měřicích přístrojů.

    rotačák: Sakra, neznám tě náhodou z packetu? Buď z ama nebo z CB, je mi to sakra nějaký povědomý.

    politika: Pánové, jestli to někdy stálo za hovno, tak je to teď! A je to rok od roku horší. Protože i lidi, co byli před plyšákem v západní části tvrděj, že tam tehdy byla svoboda. A kdyby to u nás vedli trochu rozumně, nemuseli jsme být jednou z nejzaostalejších částí RVHP. Ono to není v politice či vedoucí straně, ono je to v lidech.

  • 20. 2. 2011 1:09

    MuaDib (neregistrovaný)

    Jediné pravicové společenské zřízení, které jakž-takž může „fungovat“, je fašizmus. I neoliberalizmus potřebuje ke svému prosazení a udržení fašizmus.

    Vizte knížku od Naomi Kleinové: „Šoková doktrína: vzrůst katastrofického kapitalizmu.“