Hlavní navigace

Pohádka o poctivém podnikateli

9. 1. 2009 12:46 (aktualizováno) Svatopluk Vít

V souvislosti s používáním redakčního systému Joomla! se dostávám do kontaktu s uživateli. Někteří si pomocí Joomly staví weby jako osobní stránky, jiní na své podnikatelské aktivity, poslední dělají na kšeft stránky pro druhé. Někteří se však snaží jít až do krajnosti a rýžovat, co se dá.

Obvykle bych to neřešil, jenže se obdobný problém stal již poněkolikáté a navíc teď v relativně krátké době dva po sobě. Jen krátký nástin situace :

Tvorba šablon vzhledu pro Joomlu! není zase až tak triviální. Pokud to nezvládnete sami, máte pak už jen jednu možnost a to stažení šablony, kterou pro vás připravil někdo jiný. Je jasné, že tuto šablonu vzhledu nebudete chtít asi využít přesně tak, jak byla vytvořena, budete chtít změnit grafiku (třeba přidat nové logo atd.) a provést další úpravy.

Problém je v tom, že řada tvůrců šíří šablony pod licencí GNU GPL, kterou si pak můžete libovolně upravit (dle podmínek této licence). Je ovšem dost tvůrců, kteří šíří šablony pod specifickou licencí tj. obvykle zdarma s tím, že z patičky nesmíte odstranit zmínku o autorovi (třeba, podmínky bývají různé). Prostě budete mít na svých stránkách pěknou šablonu a ve spodní části stránek bude napsáno Created by NěkdoMocChytrýADobrýCoUmíDělatŠablony s proklikem na jeho stránku. Je to jakási forma reklamy, která celkem neobtěžuje (pokud jste schopni to akceptovat, já s tím na osobních stránkách třeba nemám problém).

Dalším způsobem, jak se k šablonám dostat, je forma předplatného v „šablonovém“ klubu. Existuje velké množství tvůrců, kteří chrlí šablony a ty jsou k dispozici pro členy klubu. Platí se třeba roční předplatné (měsíční, čtvrtletní atd.), které vám dává právo využít jakoukoliv šablonu na určitém množství webů nebo vás omezí na výběr nějakého počtu šablon atd. Podmínky bývají různé. Obvykle také platí, že se opět nesmí odstraňovat informace z patičky o tvůrci. Ovšem za navýšený poplatek lze i to.

A zde je kámen úrazu. Podívejte se na „kauzu číslo 1“.  Jde o to, že po banálním dotazu se na tazatele snesla sprška otázek na to, jak si vlastně představuje používání šablon, které jsou klubové a které upravuje a porušuje tím licenci autora. Tazatel se ihned ohradil (a dosti nevybíravými slovy), že po tom, co si kde dělá, nikomu nic není. Jinými slovy – potrefená husa vždycky nejvíc kejhá a vlastně tak sám sebe usvědčil z toho, jak se věci mají.

Druhý případ se objevil včera. Má podobné znaky. Jen je tazatel o trošku větší cynik. Největší problém je ale bohužel fakt, že takové jednání může někomu procházet a prochází. I když jsem kontaktoval tvůrce šablon a ptal, jaké mají možnosti to nějak řešit, dostalo se mi odpovědi, že možnosti tu jsou, ale na drobné prohřešky nemají čas a ani chuť to nějak řešit. Stává se to tedy otázkou nějaké morálky. A přitom jde o nějaké desítky Eur.

Ano vím, že nejde skoro o nic, není to prohřešek proti zákonu, je to porušení licence a z toho nějaké sankce prostě nevyplývají.  Jenže stále více lidí se živí tím, že prostě píšou doplňky, vytvářejí šablony a „blbci“ jim za to platí.  Přiznám se, že jsem ochoten přimhouřit oko u stránek, které jsou profilovány jako osobní (ovšem neakceptuji to, nejde o věc nutnou k přežití a očekávám, že to autor dá brzy do pořádku), ale že si na tom někdo postaví smysl podnikání? Prostě svým zákazníkům dodává hotové weby postavené na Joomle! a na kradených šablonách. A není síla, která by jim v tom zabránila.respektive ta síla existuje, ale způsobená újma je malá a nicotná. Je to jako s MHD, určité procento lidí prostě jezdí načerno a když poměr mezi platícími vs neplatícími cestujícími přesáhne určitou mez, musí se to začít řešit. Odkazovat na to, že načerno jezdí všichni je poněkud krátkozraké. Odkud pak potečou peníze na MHD? Vím, že provoz MHD je mnohem nákladnější a že cena za jízdenky/předplatní kupóny jej nepokrývá, tvoří ale nějakou část.

Jak by se však tito podnikatelé dívali na to, kdyby jim zákazníci říkali, že jim nic nezaplatí, protože si to mohou stáhnout zadarmo? Já vím, ten vztah je tam trochu jiný. Ale jen obrazně. Rozhodl jsem se k trochu (pro někoho) podivnému kroku, ale dotyčný na základě svých reakcí prakticky zahlušil můj zájem o to, mu pomoci. A to je asi jediný způsob, jak to mohu řešit. Máte někdo návrh na jiné řešení?

Sdílet