Hlavní navigace

Bitwig Studio - skládejte a produkujte hudbu v Linuxu profesionálně

14. 7. 2017 17:25 Jan Kulhánek

Článek je tu pro všechny, kteří mají rádi hudbu a nějak jí aktivně tvoří – skládají vlastní věci (klidně i do šuplíku), míchají muziku pro své DJ projekty nebo experimentují se zvuky.

Chci se s vámi podělit o roční zkušenosti s multiplatformním DAW programem Bitwig Studio, který je podle mne tím nejlepším, co můžeme na Linuxu použít a jedním z nejlepších software svého druhu vůbec. Na úvod musím hned sdělit, že se jedná o profesionální, placený produkt (lze vyzkoušet demoverzi zdarma), který je za přijatelnou cenu nadstandardně vybavený. Kromě demoverze existuje jedna plnohodnotná varianta software (konkurence má často více různě vybavených verzí s různými cenami), za cenu 379 EURO získáte nejnovější verzi pro Linux, MacOS i Windows s ročním updatem. Pokud jste student nebo učíte, můžete požádat o EDU licenci za 259 EURO. Externě učím na VŠ, o tuto licenci jsem požádal a dostal jí.

Možná se ptáte, co za bezmála 10 000 Kč resp. 6700 Kč dostanu, když nejsem profesionální muzikant či producent a hudba mě neživí. Na Linuxu můžu přece použít zdarma slušně vybavený DAW Ardour, pro skládání hudby pak LMMS či třeba Rosegarden. Nebo mám-li k muzikantským vlohám ještě alespoň trochu duši geeka, můžu skládat a experimentovat na mnohem levnějším Renoise (moderní verze legendárního ProTrackeru z Amigy). Bitwig Studio je oproti zmíněným programům mnohem lépe vybavený nejen co do funkcí, ale i zvuků a efektů, ovládání je ergonomické a srozumitelné (na rozdíl od Ardour či LMMS), program je velmi stabilní a podporuje řadu periferií.

Bitwig je s námi od roku 2014 a přichází z Berlína. Jde o progresivní projekt, svou funkcionalitou nejvíce srovnávaný s Abletonem, který o své místo na slunci bojuje nižší cenovou politikou, možnostmi ovládání (podpora více displejů, podpora dotykového displeje) a velkou výbavou. Program používám v Ubuntu a Ubuntu Studio s externí zvukovou kartou Lexicon Omega či integrovanou kartou v notebooku. Zvuk běží pod serverem Jack, který se automaticky nainstaluje se softwarem, určitě je v běžné linuxové distribuci lepší doinstalovat low-latency kernel (v Ubuntu jednoduše pomocí 

sudo apt-get install linux-lowlatency linux-headers-lowlatency

Po přihlášení registrované verze či volbě demo verze je dobré jít do Dashboardu a stáhnout si dema, v záložce Packages pak zvukové balíky (demo verze jich nabízí mnohem méně), v záložce Help pak projet video tutoriály. Jsme-li zvyklí na open source, budeme potěšení, kolik obsahu a jak kvalitní servis za své peníze dostaneme (ještě aby ne).

základním zobrazení uvidíte vlevo stopy (tracks), pravým tlačítkem myši můžete přidávat nástrojovou, zvukovou efektovou či skupinovou stopu. Nejvíce místa zabírá na obrazovce Arrangement View, vpravo pak Browser pro rychlý přístup ke zvukům, nástrojům a efektům, dole pak Device View pro přidávání a detailní editaci nástrojů a efektů. Rychle pak můžeme přepnout zobrazení do Session, Clip View či mixážního pultu, kde vidíme u každé stopy připojené efekty.

Pokud nemáte MIDI klávesy, můžete využít virtuální klávesy, resp. počítačovou klávesnici, stačí zapnout Caps Lock. Určitě ale doporučuji pořídit alespoň 49 klávesov USB MIDI Keyboard (od 1500 Kč). Při nákupu MIDI zařízení stojí za to podívat se do seznamu podporovaných kontrolerů přímo v programu či na stránkách výrobce, můžeme pak s velkou výhodou využít další ovládací prvky jako jsou potenciometry či pady.

Bitwig Studio podporuje externí zvukové pluginy a to pouze ve formátu VST. To je pro nás, linuxáky, první a asi poslední potíž. Linux používá standardy DSSI či LADSPA, ty Bitwig zatím nepodporuje. Můžeme ale použít interface, který zpřístupní řadu VST pluginů pod Wine. Mně se výborně osvědčil VST bridge Airvawe. Instalace pluginů pod Airvawe není složitá, v základním nastavení program vytvoří odkazovací soubor v adresáři .VST, který si Bitwig namapuje už sám.

Pro Linux jde rozhodně o to nejlepší, co může muzikant pro svou práci a zábavu použít, určitě si dovedu představit využití programu pro domácí studio. Rovněž si troufnu říci, že jde o jeden z nejlepších placených software pro uživatele Linuxu.

Sdílet