Hlavní navigace

Jamendo a osmibity

28. 4. 2008 22:07 Svatopluk Vít

Dnešním zápiskem bych chtěl představit dvě věci naráz – nejprve skvělé stránky nabízející hudbu zdarma (a legálně) a zároveň nostalgický pohled na hudbu z tehdejších osmibitů (Atari, Commodore a koneckonců i ZX Spectrum)

Že se dá na internetu stahovat hudba ve formátu MP3 nebo OGG asi víte. Že se dá stahovat i hudba, u které není zase až tak jasný původ a legálnost (ano vím v ČR je stahování legální, no jo furt) asi také. Že existuje portál, který nabízí hudbu zdarma a pod licencí Creative Commons, to už asi tak úplně samozřejmé není.

Já osobně jsem Jamendo objevil před několika měsíci. Jedná se o portál, který k dnešnímu dni nabízí více než 8 000 alb s hudbou všemožných žánrů. Všechnu hudbu si můžete poslechnout přímo na stránkách pomocí přehrávače, můžete využít streamovaný záznam a v neposlední řadě můžete danou hudbu stáhnout přímo k sobě. Pokud se vám nějaký autor zamlouvá, můžete je přímo podpořit nějakou částkou. Prostě si vyberete sumu a autorovi ji pošlete. Navíc budete na jeho stránce zveřejněn jako dárce.

Já osobně jsem fandou barokní hudby a kupodivu zde najdete docela dost vážné hudby v dobrém provedení. Když jsem tak však brouzdal, narazil jsem na nostalgickou hudbu. Kdo měl doma nějaký osmibit (Atari/Commodore/Spectrum) nebo AtariST či Amigu, určitě si pamatuje na úžasnou hudbu z her, případně dem nebo jen speciálních hudebních projektů.

A na Jamendu jich najdete docela dost. Začnu člověkem, který si říká Binärpilot. Je z Norska a k dispozici jsou jeho tři alba. Smím-li to tak říci, jeho skladby zní jako z Amigy, jsou takové vyšperkovanější a s kvalitními samply. Alba jsou pojmenována Defrag, Robot Wars a You Cant Stop Da Funk. Dobře se to poslouchá.

Adeptem na klasiku žánru je však spíše Mister Electric Demon se svým albem The Very Best of Med's. Velmi dobře se s žánrem vyrovnal i Pornophonique na albu 8-bit lagerfeuer. A možná doporučím neznalým žánru, aby s ním začali, protože je to opravdu jedno z nejlepších, které na Jamendu v tomto ranku dostanete. Je zde totiž velice umně sklouben 8-bitový zvuk s reálnými nástroji a zpěvem.

Flash z Polska servíruje docela povednou směs na albu The Beginning. Plynule přecházím do světa Amigy – Cyborgjeff a jeho Planer n'est pas jouer či DivagationS.E., The Melchiades se svým Music of Youth (více než 85 minut!) nebo třeba i Crashconverter s albem Digicat in Timelessland.

Nakonec jsem si nechal demoscénu, která sice z osmibitů pochází, dnes už však tvoří (možná) trochu jinak. Ochutnejte – kolekce z roku 2007 „Ep. #1. Da French taste“, která je výtečná. Můžu-li to tak říci, tak i „8-bit“ feeling má i Maf a jeho Beyond The Pouet. V oblibě mám i album Romantic moves od Kangaroo Musique.

No rozepsal jsem se trochu více. Chcete-li pokračovat v hledání obdobné hudby, máte na výběr z několika možností :

  • začněte posloucháním alb jednoho umělce
  • začněte posloucháním alb, která se u daného alba objeví jako podobná
  • začněte posloucháním alb se stejným tagem

Možností je opravdu dost. A nemusíte se omezit jen na elektronickou hudbu. Schválně, kolik kapel najdete z Česka nebo takové, které mají co do činění s Českem nebo s muzikanty z Česka? Dejte si dobrý pozor na kapelu Robinson Freitag and The Lonely Trumpet

A příště se třeba podíváme na jiné mé oblíbence z Jamenda.

Sdílet