Hlavní navigace

Audio a video komunikace na netu

1. 8. 2009 15:27 Pavel Chalupa

Určitě jste zaregistrovali nějaké zvěsti o možném „vypnutí“ Skype. Hledal jsem na webu a našel jsem pár zajímavostí/informací týkajících se tohoto tématu.

Skype tu existuje poměrně dlouho, ale že by se mělo objevit nějaké řešení s podobnou funkčností v oblasti free software to nevypadá. Google protlačuje rozšíření XMPP protokolu o hlas ve svém Google Talku. To je asi jediný pokrok, který se v této oblasti dosud projevil. Na první pohled to vypadá, že si málokdo dokáže poradit s přechodem přes NAT při obousměrné komunikaci. Problémů může být víc, zase se v tom tolik nevyznám. Spíš mě udivuje, že se píše jen o Skype… pak dlouho nic… pak zase Skype… a teď by ho měli vypnout… no to je strašná tragédie :-)

Při hledání stavu vývoje hlasových rozšíření do XMPP jsem našel specifikaci rozšíření XEP (Jingle), která by to měla řešit. V návrhu je přímo hlas, video, posílání souborů. Dokonce se počítá s komunikací, která by byla kompatibilní s VoIP standardem SIP. Jenže je to ve stádiu návrhu standardu a software zatím v nedohlednu.

Našel jsem i alternativu ke Skype s názvem Eyeball, která hlásá, že zvládá překonávat NAT, takže uživatelé Windows nemusí mít strach, že neexistuje alternativa, kdyby Skype skončilo. Zajímavé na Eyeball příkladu je použití XMPP i SIP. Klient je ke stažení zdarma stejně jako Skype – bohužel jen pro MS Windows.

Problém spíš vidím v tom, že každý tvůrce něčeho podobného Skypu si to řešení bude držet pod křídly firmy a snažit se dosáhnout maximálního/monopolního postavení a není v ničím zájmu, aby se rozšířil nějaký použitelný standard jako je Jingle.

Sdílet