Hlavní navigace

Jak si přehrát Jamendo externě

4. 3. 2010 13:39 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Již nějakou dobu jsem se zabýval tím, jak přehrávat streamovanou hudbu z mého oblíbeného serveru Jamendo pomocí nějakého externího přehrávače (rozuměj z přehrávače nainstalovaného v počítači, nikoliv tím Flash přehrávačem přímo z Jamenda). Hrál jsem si s několika kandidáty a pak jsem našel přehrávač, který docela dobře vyhovuje tomu, co jsem chtěl. A bylo to hlavně náhodou.

Pokud se podíváte na stránky Jamenda, najdete zde přehledný článek, popisující (mimo jiné) v jakých programech lze soubory z Jamenda přehrávat. Takže jsem zakotvil u aplikací, které jsou zmíněny. Chvíli jsem si hrál s programem Rhythmbox, poté jsem přešel na Amarok. Pořád to však nebylo ono, chyběla mi ta jednoduchost onoho Flash přehrávače z Jamenda. Nechtěl jsem „tahat“ nějakou databázi skladeb, protože jí v podstatě nepoužívám. Přepnutí na externí přehrávač (kdy není Flash přehrávač aktivován a použije se výchozí aplikace na .m3u) nepracovalo tak, jak bych chtěl.

Moje typické používání Jamenda je asi takové, že se přihlásím na stránku Jamenda, proklikám se ke svému oblíbenému playlistu a stisknu tlačítko Play. Spustí se Flash přehrávač. Co mi na něm vadí a proč ho i přesto používám?

Zaprvé je to jeho tvrdohlavost. Přehrávač se spustí v okně (asi tak 200×100 pixelů), které sice lze zvětšit (rozuměj maximalizovat), vykreslený přehrávač však stále zůstává stejný. Názvy skladeb nerolují, takže se zobrazí jen část jména, přehrávač trpí neskutečnými lagy (tj. stavem, kdy se při přeskočení na další skladbu daná písnička načte, začne hrát a až dojdou data z bufferu, sekne se a načítá se dál). Možná to souvisí i s nainstalovaným systémem a flashem v něm integrovaným. Nemám však tolik času a chuti to nějak dlouhodoběji sledovat. Dané chování se však přesně takto projevuje. Na druhou stranu ten přehrávač funguje všude, je dostatečně odlehčený a přehledný.

Jak jsem už řekl, zkoušené aplikace mi nějak nevyhovují. Zkusil jsem dalšího kandidáta a to Songbird. Jedná se o přehrávač postavený na Mozilla enginu. V mé Mandrivě je k dispozici ve verzi 1.1.1 a relativně nedávno se objevila verze 1.2, která však v oficiálním repozitáři zatím není. Nicméně po instalaci verze 1.1.1 z balíčku jsem Songbird spustil. Také jsem se pokusil doinstalovat podporu na Jamendo pomocí zásuvného modulu. To se mi však nepovedlo. Příslušný zásuvný modul sice existuje, v novějších verzích však nefunguje. Autor se nemá k tomu vydat novou (nebo alespoň kompatibilní) verzi. Songbird jsem zavrhl.

Při dalším procházení fóra na Jamendu jsem však až podezřele často narážel na zmínky o tom, že Songbird 1.2 používají mnozí spokojení uživatelé. Začalo mi vrtat hlavou jak to dělají? Přece jsem to zkoušel a nejelo mi to. Něco asi dělám špatně a napadlo mne hledat, zda není k příslušnému Jamendo modulu nějaká alfa či betaverze, která by to vyřešila. Nenašel jsem jí.

Až jsem z jednoho příspěvku pochopil, že by to mohlo jít úplně jinak. Pokud řešitě podobný problém jako já, našel jsem řešení tj. pochopil jsem, jak to dělat jinak. On je totiž Songbird vlastně i internetovým prohlížečem. Takže si stačí otevřít novou záložku a do ní zadat adresu www.jamendo.com. Můžete (a nemusíte) se přihlásit ke svému účtu a otevřít libovolné album či playlist. V tu chvíli se pak stane zázrak. Už výpis stránky je změněn. Místo standardního výpisu skladeb v playlistu je tam magický text „The track list is now available directly in Songbird ;-)“, což je ta hlavní změna. Jak si můžete všimnout z přiloženého snímku obrazovky, ve spodní části se objeví přímo tracklist a pod ním okno přehrávače se skaldbami z vašeho playlistu. Paráda, je to prostě stejné jako u jamendího Flash přehrávače.

[caption id=„attachment282“ align=„aligncenter“ width=„300“ caption=„Songbird s otevřenou stránkou Jamenda a s playlistem“]Songbird s otevřenou stránkou Jamenda a s playlistem[/caption]

Jednotlivé soubory z Jamenda je možno stáhnout, je možno odeslat odkaz na soubor kamarádovi (mailem) a můžete si je přidat do dalších playlistů. Přesně to, co je možné dělat i ve Flash přehrávači. Přiznám se, že právě z těchto důvodů už u mne na disku tento program skončil, i když jej k ničemu jinému nepoužívám. Ale asi časem začnu. Z Jamenda jsem si totiž už stáhnul docela dost alb, takže správa hudební sbírky bude asi nutná.

A v tuto chvíli už mne ani netrápí ten starý Jamendo zásuvný modul, který nefunguje. Navíc jsem si stáhnul a nainstaloval Songbird ve verzi 1.2 (přímo ze stránek) a pokud jste dostatečně stateční, můžete zkusit i nightly buildy.

Sdílet