Hlavní navigace

Mám nové tetování

7. 1. 2011 18:01 Svatopluk Vít

Tedy kecám. Jak jsem již zmíňoval jsem vlastníkem (spíše) low endového telefonu HTC Tattoo.  Je to poměrně dobrý kus HW za příznivou cenu. Výrobce mu do vínku dal OS Android 1.6 (Donut) a přislíbil upgrade na novější verzi. Ze slibu sešlo a tak jsem se začal poohlížet, co by se s tím dalo udělat. Narazil jsem na tzv. Custom ROM.

Operační systém od Googlu je snadno konfigurovatelný a dá se v něm „rýt“. Nemusí totiž nutně jít jen o to, jak doplnit aplikaci, která v telefonu není. Existují „borci“ kteří dokáží nahradit celou verzi existujícího OS verzí úplně jinou. A pak výsledky své práce zveřejnit a zpřístupnit i nám laikům. U HTC Tattoo vše stojí a padá na tom, že HW není zrovna nějaký supervýkonný a tak to výrobce použil při výmluvě, proč nakonec nebude Android 1.6 nahrazen verzí 2.x. Tzv. flashování je osvědčený postup, jak dokázat nemožné. jinými slovy – existují porty OS Android 2.1 Eclair, 2.2 Frozen Yoghurt alias Froyo a dokonce i poslední 2.3 Gingerbread, které bezpečně běží i na Tattoo. V HW náročnosti to asi nebude, spíše bych za tím viděl zisky. Nový OS nabízejí jen nové modely, ze kterých má samozřejmě výrobce zisk, protože si jej prostě koupíte, pokud máte o konkrétní verzi OS zájem.

Proč bych se měl zajímat o novější verzi OS Android?

V HTC Tattoo je oficiálně dodáván jen Android 1.6. Systém funguje spolehlivě, ale nějaké mouchy přece jenom má. Tuneři (od tuning) jsou rozděleni na 2 skupiny. První se snaží pomoí tu jednodušších či naopak složitějších úprav změnit svůj telefon. Telefony od HTC jsou vybavvány nadstavbou zvanou Sense UI, která uživatelské rozhraní trochu mění a přidává funkce, které nejsou součástí standardní Android distribuce. Na oplátku si však UI řekne o zdroje telefonu. Nejjednodušší úpravou je tedy vypnutí Sense UI a náhrada tzv. launchpadu za něco jiného. Přijdete přitom o možnost využívání některých specifických widgetů, které bez spuštěného Sense UI nefungují, odezva systému se však zlepší. I se Sense UI není pomalá, ale rychlejší verzi poznáte. Pro dobrodruhy, kteří moc adrenalinu nemusí, je tohle naprosto bezpečná cesta. Spočívá jen v instalaci příslušného programu z Marketu.

Druhým stupněm je tzv. flashování. Tento způsob je již složitější, pracnější a hrozí při něm riziko, že svůj telefon proměníte v těžítko, ze kterého si již nikdy nezavoláte. Opravdu je to nebezpečné a tak to musíte dělat až po zralé úvaze, jestli vám to za to stojí. Na druhou stranu, pokud čtete těnto blog, přepokládá se, že s IT máte něco společného. Pro průměrného IT odborníka to není zase až tak složité. Je ale pravda, že já jsem sbíral odvahu asi 3 měsíce. Berte to jako varování – můžete si nenávratně zničit svůj telefon a je to také důvod, proč by vám nemusel prodejce uznat záruku.

Velmi záhy poté, co jsem se začal se svým telefonem seznamovat jsem objevil stránky XDA Developers, konkrétně uživatelské fórum. Je to velká komunita fanoušků chytrých mobilních zařízení. najdete zde běžné uživatele, vývojáře SW a také mnoho vývojářů  tunerů. Ve fóru je dokonce celá sekce, která je věnována HTC Tattoo (také známého jako Click). Její objevení pro mne znamenalo něco jako zlatý poklad. Tolik všemožných informací, rad a postupů jsem nikde jinde neobjevil.

Docela zásadním příspěvkem ve fóru je vlákno, které shromažďuje všechny dostupné Custom ROM. Pohledem do seznamu zjistíte, že na Tattoo můžete provozovat několik verzí OS Android, ať už od lehce „vytuněných“ 1.6 verzí včetně Sense UI až po poslední Gingerbread. A právě pohled do seznamu mne definitivně utvrdil v tom, že to risknu a Tatto předělám (se všemi riziky, které s tím souvisejí).

Co mi vlastně v produkční verzi telfonu tak vadilo a co vyšší verze řeší?

Problémem největším je nemožnost instalování aplikací na paměťovou kartu. Tattoo totiž ve výbavě moc paměti nemá (256 MB RAM, k dispozici je pro aplikace 165 MB). Není také možné používat Bluetooth k ničemu jinému než jen jako pro připojení HF sad nebo sluchátek. Navíc stále více aplikací není dostupných pro Android 1.6.

V novější verzi také narazíme na tzv. JIT kompilaci (Just-In-Time), která může výrazně urychlit běh některých programů, vlastní kompilace ale nějaký čas zabere a proto se může stát, že se nějakého viditelného zrychlení nedočkáte.  Z nových vlastností určitě zaujme i možnost používt váš telefon jako Wi-Fi hotspot.

Shrnutí poznatků

Jak jsem zjistil pročítáním diskuzních fór, není pravda, že by HTC Tattoo neumožnilo běh OS Android 2.x verze. Dokonce zde není ani nikdo, kdo by tvrdil, že telefon se nedá používat kvůli HW náročnosti. Když srovnáte starší verzi s novou, v běhu neshledáte žádný rozdíl.

Nic není perfektní a tak i neoficiální porty Androida 2.x na HTC Tatto disponují několika (pro někoho) podstatnými chybami. Vzhledem k tomu, že oficiální podpora výrobce na tyto verze neexistují, musela spousta věcí vzniknout reverzním inženýrstvím. Ještě stále se setkáme s tím, že ne vše, co je v telefonu funguje.V podstatě už přetrvávají jen 2 věci – fotoaparát a FM Rádio. Pokud tyto dvě věci používáte, zůstaňte u originálního Androida. Momentálně probíhá intenzivní práce na rozchození fotoaparátu, vývojáři už jsou v půli cesty. A tento vývoj byl navíc zaznamenán v posledním měsíci, takže to vypadá, že vyřešení je blízko. Nicméně já nefotím a tento handicap mne neomezuje.

Jak začít?

A znovu – postup nezkoušejte, dokud si nejste na 100% jistí, že víte co děláte. Pak se ještě jednou zamyslete. A když už si budete jistí, ještě jednou to proberte ze všech stran.

Jako naprosto špičkový se mi jeví zdroj v tomto vlákně. Začněte tím, že si vše přečtete. Než začnete cokoliv dělat, musíte telefon rootnout. Tento postup najdete v bodech 1.3 a 1.5. Pro nás líné existuje postup popsaný v bodě 1.4 a pro ty úplně nejlínější existuje postup ve stažení a instalci aplikace Universal Androot, která provede root na stisk jednoho tlačítka. Aplikace opravdu funguje, osobně jsem ji zkoušel a využil. Její výhodou je to, že umí udělat i proces opačný. To se hodí když jde telefon do servisu :)

Poud máme administrátorská práva, můžeme v telefonu dělat spoustu věcí a měnit důležité součásti systému. Hodně důležitou části je tzv. recovery mód. Ten umožní zálohovat/obnovovat kompletní OS a také aplikovat patche. Přečtěte si bod 2.1 a 2.2 v návodu, pak proveďte kroky z bodu 2.3. Tím máte k dispozici tento speciální mód a flashování může začít. pokud jste použili Universal Androot, stáhněte a rozbalte si balíček Tattoo.rar z bodu 1.3, teprve poté můžet začít s bodem 2.3. Najdete v něm právě recovery image.

Po této přípravě už vám nic nebrání v tom vybrat si vhodný systém dle vašich představ. Z již zmiňovaného seznamu si snad vybere každý. Já jsem zkoušel ROM KalimochoAz HTCMania a jsem s ní velmi spokojen.

Je to Android 2.2.1 založený na CyanogenMod portované na Tattoo. Oplývá řadou zajímavých vlastností jako je např. patchovaný kernel, který má menší spotřebu či umí sloužit jako USB klíčenka pro start PC.

Poté doporučuji stáhnout Google aplikace v mdpi verzi a pomocí Recovery mód patchnout. Pokud chcete i poslední verzi Marketu (2.2.6) , patchněte tohle.

A pak už se jen radujte…

Sdílet