Hlavní navigace

Zahodil jsem myš a používám trackball

3. 5. 2012 12:27 (aktualizováno) Petr Krčmář

O tom, jak jsem se naštval na moderní myši a dal jsem šanci trackballu. Okamžitě jsem se zamiloval a nechci už myš ani vidět.

Poměrně dlouhou dobu jsem používal myš společnosti Microsoft. Ano, můžete se mi divit, ale jak mi jednou řekl jeden můj známý z téhle firmy: „Hele, podle mě by se měl Microsoft vykašlat na software a dělat hardware. Ale psst.“ S tou myší jsem byl velmi dlouho spokojen, byla to taková ta velká, do dlaně, ergonomická (čti hodně křivá), bezdrátová, baterky vydržely dva roky, velmi přesná, prostě super.

Jak jsem se k trackballu dostal

Myš ale po letech odešla a já jsem marně hledal náhradu. Tenhle kousek se už nevyráběl a tak jsem hledal. Zatím jsem nouzově používal mini myš k notebooku. Takhle nouzově jsem fungoval asi rok a rozhlížel jsem se, co bych kde koupil místo své microsoftky. Ukázalo se ale, že zrovna frčí pidimišky, mikromišky, nanomyšky. Hodně barevné, hodně kytiček, hodně blikající. Ale já chci sakra velký špalek do ruky! Nemáte šanci. Navíc všichni prodávají přes internet, takže ohmatat si někde pořádné myši je problém.

Nakonec jsem asi náhodou narazil na trackbally. Tak mě napadlo, že jsem tohle zařízení neměl v ruce asi deset let a že bych mu dal šanci. Kolegovi se náhodou dva kousky doma válely a že mi je půjčí k odzkoušení. Tak se stalo, že jsem je v redakci zapojil a začal intenzivně testovat rovnou na lidech (sobě).

Mistře, jaké jsou vaše pocity?

Během dvou minut jsem věděl, že to je přesně ta věc, kterou jsem hledal. Jen s kuličkou a otočená obráceně. Nakonec jsem si vybral trackball Logitech Trackman Marble. Je to do USB, optické, s velkou kuličkou a čtyřmi tlačítky.

Veselé byly (a občas ještě jsou) reakce okolí. „Co to je? Aha! A je to bezdrátové?“ a podobně. Tak je to trackball a bezdrátový není, protože není proč. Většinu lidí překvapí, že se tím vůbec nešmejdí po stole. Setkal jsem se opravdu s tím, že někdo položil ruku na trackball, zatočil kuličkou, pak kouknul na monitor a začal posouvat celou tu velkou věc po stole a divil se, že se kurzor nehýbe. Tak opravdu ne, trackballem se po podložce nehýbe.

Poměrně rychle jsem zjistil, že díky přesné optice pod kuličkou se s tímhle zařízením pracuje naprosto parádně, kurzor vám nikdy neuteče a zamíříte vždycky tam, kam chcete. Fakt je, že první dva dny jsem se u Gimpu dost vztekal, protože udělat přesný pohyb po přímce jakýmkoliv směrem není sranda. Dneska ale už mám práci natrénovanou tak, že mi nedělá ani problém s grafikou. Pravda, Counter Strike jsem s tím ještě nehrál, ale třeba by to taky šlo.

Praktická poznámka: Občas se stane, že kulička začne zadrhávat. Nebojte se ji vyndat, jde to snadno. Pod ní jsou kluzné plošky, které se časem zanesou různými smítky. Stačí je očistit a zase to bude klouzat jak o závod.

Jak na to v Linuxu

Samozřejmě bylo naprosto zásadní, abych trackball slušně nakonfiguroval v Linuxu. To se mi po chvíli laborování povedlo, pro další zájemce tedy sepíšu jednoduchý návod, abyste už nemuseli tápat a přinejhorším si prostě jen moji konfiguraci zkopírovali nebo lehce upravili. Základ jsem zřejmě (už je to chvíle) našel v nápovědě k Ubuntu.

Trackball má celkem čtyři tlačítka: dvě velká a nad nimi dvě malá. Rozhodl jsem se to nakonfigurovat fikaně: velká tlačítka klasicky jako levé a pravé na myši a levé malé tlačítko použít jako prostřední a pro rolování. Pro malé pravé jsem ještě využití nenašel a asi nenajdu, takže ho nepoužívám. Ale můžete si ho nastavit třeba na zpět v prohlížeči nebo na nějaká ta gesta, dle libosti. Já ho mám spíš náhodou nastavené jako „vpřed“, ale neklikám na něj.

Ještě se vrátím k tomu malému tlačítku vlevo: když s ním u mě ťuknete, použije se jako prostřední myšítko, respektive klepnutí kolečkem. Tedy otevře vám odkaz v novém panelu, zavře panel a podobně. Navíc ale, pokud ho držíte, můžete točit koulí a tím scrollujete stránkou v obou osách. To je věc, kterou jsem si hodně oblíbil a plně mi to nahrazuje kolečko na myši. Navíc kolečko je jednoosé, tady třeba ve zmíněném Gimpu přirozeně rolujete i do stran.

Konfigurace je umístěna klasicky v /etc/X11/xorg.conf  a vypadá takto:

Section "InputClass"
    Identifier      "Marble Mouse"
    MatchProduct    "Logitech USB Trackball"
    MatchIsPointer  "on"
    MatchDevicePath "/dev/input/event*"
    Driver          "evdev"
    Option          "SendCoreEvents" "true"

    Option "Buttons"            "9"
    Option "ButtonMapping"      "1 8 3 4 5 6 7 2 9"
    Option "EmulateWheel"       "true"
    Option "EmulateWheelButton" "8"
    Option "YAxisMapping"       "4 5"
    Option "XAxisMapping"       "6 7"
EndSection

Neděste se toho, není to žádná hrůza. Důležitá je ta druhá půlka. Vidíte, že se tam zapíná emulace kolečka a mapuje se na tlačítko číslo 8. Tohle číslování je důležité zejména pro pátý řádek odspoda, kde vidíte řadu čísel. Tam se definuje, jak se které fyzické tlačítko na zařízení chová v systému. Můžete si tak libovolně funkce tlačítek přeházet, třeba pro levou ruku nebo jakkoliv chcete.

Fyzická tlačítka jsou označena čísly 1, 3, 8 a 9. Ještě je tam tlačítko číslo 2, což značí stisk obou velkých tlačítek a je to samostatná akce, kterou můžete takto využít. Budete ale potřebovat zapnout direktivu Emulate3buttons. Akce 4 – 7 nejsou tlačítka, ale čtyři směry otočení kuličky (nahoru, dolů, vlevo, vpravo). Fyzická tlačítka jsou nejdůležitější, rozkreslil jsem vám je proto do obrázku:

Teď už jen znát pořadí mapování v tom dlouhém řádku. Je následující:

  1. levé tlačítko
  2. prostřední tlačítko
  3. pravé tlačítko
  4. scroll nahoru
  5. scroll dolů
  6. scroll doleva
  7. scroll doprava
  8. zpět
  9. vpřed

Je to trochu matoucí, tady je samozřejmě levým tlačítkem míněno to, co se obvykle za levé tlačítko považuje. Tedy hlavní akce při kliknutí myší. Jestli si ji namapujete na fyzické levé tlačítko, je samozřejmě na vás. Já to tak mám. Pokud jste leváci, asi si prohodíte první tři položky v řádku na 3 9 1, abyste hlavní akci vyvolávali pravým tlačítkem a prostřední měli taky na pravé straně.

Vysvětlil jsem vám systém, teď už je to na vás. Já jsem s tímhle rozložením naprosto spokojený a mám ještě jedno tlačítko, které nijak nevyužívám. Třeba mě časem napadne, co s ním. Tak hezké trackballení.

Sdílet