Hlavní navigace

Když se člověk čte slovensky

11. 3. 2011 11:58 Petr Krčmář

V nejnovějším čísle slovenského PC REVUE se se mnou objevil rozhovor. Zjistil jsem, že umím plynně slovensky.

Už jsem docela zvyklý psát do různých novin i časopisů, ale přesto je pro mně vždycky svátkem, když mi někde vyjde něco zajímavého. Tentokrát ale nejsem autorem já, ale Stano Hoferek, který se rozhodl pro slovenské vydání PC REVUE napsat článek o Debianu. Záslužná to činnost, chválím ho za to.

Navíc se rozhodl pod tímto článkem zveřejnit ještě rozhovor se mnou. Důvodem je pravděpodobně hlavně to, že se snažím angažovat v propagaci Debianu především v Česku. Ale jelikož jsme pořád (a snad vždycky budeme) se Slováky tak trochu bratia, přesahuje to snažení občas i na Slovensko. Není to narcismus, ten článek se mě vlastně netýká a točí se jen okolo Debianu, takže je to zase Stanova záslužná propagační činnost.

Zajímavé je, že já v tom rozhovoru mluvím plynně slovensky, což bylo překvapení i pro mě samotného. Samozřejmě se jedná o překlad, ale i tak je to zvláštní. Jak mi kdysi napsal jeden autor článku, který jsem přeložil do češtiny: „Je zvláštní číst sám sebe v jiném jazyce.“ Pokud si to chcete přečíst, klikněte si:

(Děkuji redakci PC PCREVUE, že mi povolila zveřejnění článku na tomhle blogu.)

Sdílet