Hlavní navigace

LinuxDays mají být nové české LinuxExpo

19. 10. 2012 16:39 (aktualizováno) Petr Krčmář

Už tento víkend se koná konference LinuxDays. Byl jsem u jejího stvoření, vymýšlení a přípravě. Rozhodl jsem se vysvětlit historii téhle akce a ideový záměr.

Nápad na novou konferenci vznikl v březnu na letošním InstallFestu. Na večerní seanci (čti: v hospodě) nás vytáhl ven Petr Hodač a vyřkl myšlenku, že LinuxExpo je mrtvé a chce to nějakou náhradu. Všem (bylo nás tam asi osm) se nápad moc líbil, Petr hned navrhl, že by to mohl zaštítit FIT ČVUT a že by se to mohlo konat na půdě fakulty a vůbec všichni měli skvělé nápady. Protože už byl březen, rozhodli jsme se, že na podzim to bude to pravé.

Proběhlo několik schůzek, kde jsme si ujasnili, co vlastně chceme:

  • konferenci od lidí pro lidi – žádné firemní PR žvásty
  • chceme stánky, ale s takovým obsahem, který se nám bude líbit
  • chceme vstupné zdarma
  • chceme to udělat na půdě FIT
  • chceme prostě něco mezi LinuxExpo a starým OpenWeekendem
  • chceme, aby to bylo neziskové ze dvou důvodů
    • protože na tom nechceme vydělat
    • protože nechceme být kvůli penězům tlačeni do něčeho, co nechceme

Všechno se dalo do pohybu. V jednu chvíli jsme dokonce chtěli, aby se konference jmenovala LinuxExpo. Že prostě převezmeme otěže, aby ten název nezanikl. Kontaktovali jsme lidi z ExpoNetu, kteří Expo pořádali, s tím, jestli to vidí jako dobrý nápad. Dostalo se nám jen stručné odpovědi že ne, že doménu nedostaneme, že si to nepřejí. Vymysleli jsme proto vlastní název. Výběrko bylo dlouhé, padaly různé návrhy, až jsme skončili u LinuxDays.

Mezi tím na jednu schůzku přivedl Michal Hrušecký (pracuje pro SUSE) svého kolegu, který se jmenuje Theo Chatzimichos. Je to Řek, pracuje v Praze a používá Gentoo. Ten navrhl, že by se u LinuxDays mohla udělat i mezinárodní Gentoo konference. Že by to bylo při jednom, bylo by to větší a mohli bychom spojit síly. Přišlo nám to jako super nápad, takže jsme do toho šli.

Na další schůzku pak přiletěl Jos Poortvliet, který je pro změnu z Helsinek a taky pracuje u SUSE. Ten zase přišel s tím, že se někde musí konat letošní openSUSE konference a že bychom to mohli spojit (už to začíná být nudné, co?). Zase jsme souhlasili a tím se nám to celé rozrostlo do docela obřích rozměrů.

Dohromady počítáme asi s tisícovkou lidí, kteří se rozeběhnou do různých sálů. Výhoda pro nás je, že jsme tím spojením dostali spoustu nových lidí, řadu nápadů a zkušeností. Návštěvníci dostanou neuvěřitelně pestrou nabídku různých přednášek ve dvou jazycích (česky a anglicky) a budou moci volně přebíhat mezi sály. Já si myslím, že pokud to dopadne (a já doufám že jo), tak to bude velmi zajímavé.

Zároveň bude v jednom sále část se stánky, měly by tam být zastoupené všechny české projekty, distribuce, lidi, skupiny. Určitě bude z čeho vybírat, stánek tam bude mít i Debian, budete se moci podívat na instalaci, probrat výhody, nevýhody, za chytrý dotaz dostanete placku :-). Mezi stánky budou i sličné slečny s našim butikem. Takže pokud máte zájem o nějaké tričko nebo tanga, vyzvednete si je tam bez poštovného.

Přednášky jsou taky velmi zajímavé. Vybíralo se dvoukolově, nejdřív hlasovala veřejnost, pak jsme to trochu ladili, ale bude to lahudka. Na co se nejvíc těším já osobně:

  • na přednášku o Gentoo od Tomáše Scarabea Chvátala,
  • na přednášku o WrapSix od Michala Zimy,
  • na ukázku 3D tiskárny a tisku,
  • na deb balíčky z Win aplikací,
  • na linuxové sítě od Pavla Šimerdy,
  • a samozřejmě na svůj rozhovor s Tomášem Matějíčkem o Slaxu.

Určitě přijďte, bude to zajímavé, poučné a hlavně strašně velké. U toho nesmíte chybět.

Sdílet