Hlavní navigace

Osobní postřehy z letošních LinuxDays

6. 10. 2013 23:08 (aktualizováno) Petr Krčmář

Osobní postřehy z druhého ročníku LinuxDays, který se podle mého velmi povedl.

Právě jsem přijel z druhého ročníku konference LinuxDays, za kterou jsem taky tak trochu zodpovědný. Články na Rootu budou, budou i fotky a další věci. Teď chci ale napsat jen několik svých postřehů, dokud jsem plný dojmů. Vezmu to různě, jak mě věci napadají.

Návštěvnost byla výborná, zaregistrovalo se asi 650 lidí, nakonec jich v sobotu přišlo asi 400, v neděli 300. Tedy celkem tam mohlo být tak 500 unikátních návštěvníků. Jsem z toho nadšený, posluchárny byly plné a celé to krásně fungovalo. Po loňském ročníku jsme se trochu báli, jestli jsme schopni akci naplnit, i když to nebudou čtyři konference v jednom. Je ale vidět, že o takovou akci je zájem.

Stavba 3D tiskáren byl ohromný úspěch! Když s tím kluci přišli, byl jsem hodně skeptický a řekl jsem něco jako: „No dobře, tak to na ten web dejme, ale když se nikdo nepřihlásí, tak to nějak zahrajeme do autu a konat se to nebude.“ Už za pár dní mi Hody volal, ať na web napíšu, že jsou registrace plné. Nakonec jsme mohli z kapacitních důvodů uspokojit jen devět skupinek, ale ozvaly se desítky zájemců.

LPI certifikace byla velkou neznámou, nakonec si certifikát přišli udělat čtyři lidé. Lidé z LPI byli spokojení, prý to je docela dobré číslo. Navíc nám několik dalších lidí děkovalo, že se podařilo takovou věc zorganizovat.

Bastlírna pro děti byla taky úplnou novinkou, pohybovalo se tam postupně asi sedm dětí, stabilně zhruba čtyři. Něco si tam vyráběly nebo koukaly na pohádky, ale když jsem šel kolem, pořád se tam ozýval smích, takže to asi bylo fajn.

Stánky fungovaly taky výborně, letos jsme je dali do jedné místnosti, abychom návštěvníky netříštily do různých koutů. Zdálo se, že to funguje, u stánků pořád někdo postával, ptal se a diskutoval. Bylo to perfektní místo setkání, bavil jsem se tam s lidmi o DNS, IPv6, Debianu a hromadě dalších témat.

Přednášky se moc povedly, prakticky pořád bylo v programu něco, co mě zajímalo. Občas došlo bohužel ke kolizi ve dvou místnostech, ale to se nedá nic dělat. V každém případě se pořizoval záznam, takže až se to podaří sestříhat, budou k dispozici nahrávky. Pokud jste některou místnost nestihli, budete moci za dlouhých zimních večerů přednášku shlédnout.

Bezdrátová síť byla celkem funkční, dokonce se povedla rozchodit nativní IPv6, takže i Neběží běželo. Bohužel nějaké výpadky na síti byly, pásmo 2,4 bylo místy hodně zatížené. Není se čemu divit, bylo tam 600 zařízení, se kterými se návštěvníci připojovali. Tohle udolá lecjaký bezdrát.

Celý tým výborně fungoval, na samotné konferenci je asi desítka lidí, která se stará o všechno potřebné. Jen jsem nabyl dojmu, že si do příště musíme koupit ty vysílačky, jako mají kolegové na LinuxAltu. Běhat po celé té ohromné budově FITu bylo někdy vysilující.

Což mi připomíná: opět se tam pohybovalo nezanedbatelné množství paní a slečen, jedna dokonce stavěla 3D tiskárnu. Je tedy bezva, že tam nebyli jen samí chlapi a dokazuje to, že se těmhle technickým věcem můžou stejně dobře věnovat i holky.

Zažili jsme tam i chvíli dojetí, když velkého plyšového Tuxe v sobotu vyhrál nevidomý kluk, který se tam celou dobu pohyboval s bílou holí. Byl z toho nadšený takovým čistým způsobem, že jsme pak o tom všichni v ředitelně (místnost pro organizátory) mluvili a měli jsme radost, že on měl radost.

Každopádně, jak jsem řekl v závěrečném proslovu, určitě máme v plánu zorganizovat příští ročník LinuxDays, takže se za rok zase můžete těšit. Většinu věcí pravděpodobně uděláme stejně, ale zkusíme zase vymyslet nějaké novinky. Pár tipů už máme a ještě jsme nečetli ankety, které nám návštěvníci vyplnili.

Jsem rád, že se to celé daří dělat tak, jak jsme si to vymysleli před rokem: jako akci, kterou děláme pro radost a jejíž příprava nás má hlavně bavit. Podle reakcí baví i návštěvníky, přednášející a všechny kolem. LinuxDays zdar!

Sdílet