Hlavní navigace

Asus Eee je v ČR! Ale za kolik?

30. 11. 2007 10:27 Petr Krčmář

Tak jsem dnes poprvé narazil na český shop, který prodává Asus Eee. Nejprve mě ta zpráva potěšila, ale pak mě zarazila nepříjemně vysoká cena. Za tyhle peníze si to nikdo normální nekoupí.

Dohledával jsem přes Google nějaké informace o Asus Eee a v AdWords na mě vyskočila česká reklama na prodej notebooků Asus Eee. Prodává je obchod i4WiFi. Je možné, že nejsou první ani jediní, ale je to poprvé, co jsem na takovou nabídku narazil.

Shop nabízí evropskou verzi, která je identická s variantou Eee PC 4G Surf (seznam všech variant), což je druhý nejnižší model v nabídce Asus. Obsahuje 512 MB paměti a 4 GB flash disk.

V první chvíli mě nabídka potěšila a řekl jsem si, že je fajn, že se to konečně prodává. Bohužel mě nepříjemně zaskočila cena, která je stanovená na 9490 Kč bez DPH, což s daní udělá asi 11300 Kč.

Za ty peníze si můžu vybrat z několika desítek klasických notebooků. Pokud se podíváme do cenové kategorie pod 13000 Kč, zjistíme, že haldu strojů nabízí ACER, něco má Fujitsu-Siemens, MSI nebo dokonce HP. U toho je HP 530 k dostání například za cenu okolo 12000 Kč s DPH.

Nechci vypadat jako odpůrce Asus Eee, mě se ten notebook opravdu líbí a sám jej mám v plánu pořídit (novější verzi s Intel Merom), ale uznejte, že za ty peníze to pro většinu lidí nemá moc smysl.

Samozřejmě ty další zmíněné notebooky nejsou tak malé, skladné a především zdaleka ne tak lehké a mobilní, ale zase nabízejí 15" displej, aspoň 80 GB disk a DVD vypalovačku, což je pro většinu lidí mnohem silnější argument než „nějaké to kilo navíc“.

Já říkám Asus Eee ano, ale za cenu pod 8000 Kč. Pokud mi ho nenabídne za ty peníze nikdo u nás, jsem ochoten si pro něj zajet třeba na výlet do Německa. Bude levnější a ještě mi vrátí německé DPH. A podle ohlasů z mého okolí nebudu rozhodně sám.

Co vy na to?

Sdílet