Hlavní navigace

Jak stahovat celá alba z Google Picasa v Linuxu

3. 2. 2009 9:51 (aktualizováno) Petr Krčmář

Tento problém trápí většinu linuxových uživatelů webového alba Google Picasa. Nikde jsem ale nenarazil na řešení, které je přitom poměrně snadné. Jak stáhnout zpět do počítače celé album?

Začal jsem na třídění fotek používat Google Picasa. O možnostech této služby se mi zmínil Patrick Zandl jednou v redakci a mě to natolik zaujalo, že jsem vyzkoušel a zůstal. Nainstaloval jsem si betaverzi třetí Picasy a jsem naprosto spokojen.

Fotky ale uploaduji z několika počítačů a když si je pak chci do některého z nich znovu stáhnout, nemám v Linuxu ve webové aplikaci volbu na stažení, jako ji mají uživatelé Windows. Chvíli jsem musel pátrat, až jsem zjistil, jak se věci mají. Abych postup nezapomněl a poradil s ním dalším lidem (už se mě na to pár lidí ptalo), rozhodl jsem se ho hned sepsat.

Celé to funguje tak, že webové rozhraní potřebuje mít pro stahování spojení s desktopovou aplikací, kterou máte u sebe. V případě že toto spojení (přes vlastní API) má, přibudou na webu některé funkce. Pokud web ale spojení nenajde, automaticky některé volby skryje – třeba ono stažení. Řešením je přesvědčit Firefox, že má komunikaci směrovat na správnou aplikaci. Jde o to, přidat tři řádky do dvou konfiguračních souborů. Jdeme na to.

Vypněte Firefox, protože pokud to neuděláte, přepíše vám novou konfiguraci. Ve svém profilu ( ~/.mozilla/firefox/[IDprofilu]) najděte soubor prefs.js a připište na jeho konec tyto dva řádky:

user_pref("network.protocol-handler.app.picasa", "/opt/google/picasa/3.0/bin/picasa");
user_pref("network.protocol-handler.external.picasa", true);

Cestu si samozřejmě opravte dle sebe, já jsem ale instaloval z oficiálních balíčků a tohle tam mám přesně já. Druhým upravovaným souborem je .mailcap, který naleznete ve svém domovském adresáři. Pokud tam není, tak jej vytvořte a připište do něj:

application/x-picasa-detect; false; description=Picasa Installation detection

To je vše. Po nastartování Firefoxu a vstupu do některé z galerií ve vaší Picase se vám zjeví nové menu:

A to je vše, přátelé. Jakmile vyberete některou položku, Firefox se dotáže, jestli má opravdu směrovat komunikaci na externí aplikaci Picasa, vy potvrdíte a vše je propojeno. Příjemnou zábavu.

Sdílet