Hlavní navigace

Chrome OS a jeho dvě nevýhody, které v praxi neexistují

29. 1. 2014 16:37 (aktualizováno) Petr Krčmář

Pořád dokola se omílají dvě nevýhody Chrome OS, které podle mě ale v praxi nikomu nevadí. Které to jsou?

Dnešní článek Jirky Macicha o Chrome OS přinesl v textu i v diskusi dva neustále skloňované problémy konceptu Chromebooků. V předposledním odstavci se píše:

Výpadek začal krátce po 20. hodině našeho času, jenže třeba v USA bylo o osm hodin méně, takže právě vrcholil pracovní týden. Vzpomeňte si na vysoké prodeje Chromebooků do firemního sektoru zmíněné v úvodu článku. Uživatelé, kteří Chromebook používají v kombinaci s Google Apps v tu dobu neměli přístup ke svému e-mailu či kalendáři. Rovněž přišli o přístup k dokumentům a dalším souborům v cloudu. Nemohli ani komunikovat přes Hangouts.

Tenhle argument proti Chrome OS je velmi častý, ale v praxi nedává smysl. Pokud nepojedou internetové služby, je mi jedno, jestli sedím u „plnotučného“ počítače nebo u Chromebooku. V každém případě se nedostanu ke své poště a webovým stránkám. Dnes všichni při práci s počítačem potřebují internet a bez internetu prakticky nic nefunguje a nedává smysl. Zejména internet.

Když u nás v práci vypadne připojení, začnou se tvořit fronty v kuchyňce a před záchodem, kolegové odcházejí hromadně na oběd/svačinu/cokoliv a provoz se totálně zastaví. A to máme všichni své počítače s pevnými disky, soubory a nainstalovanými programy. Mail server sice běží v serverovně v kanceláři, ale ani ten mail server bez připojení nedává smysl, když nemůžete posílat poštu a přijímat novou.

Druhá často zmiňovaná nevýhoda vlastně souvisí s tou první: na Chromebooku nemůžu mít běžné aplikace. On je to ovšem rozšířený omyl, redakční kolega Kamil Pošvic má Chromebook od Samsungu a má na něm normální Ubuntu. Běží mu paralelně s Chrome OS a může mezi oběma prostředími bez rebootu přepínat. Ovšem i on je bez připojení k internetu ztracený, stejně jako ostatní. Ubuntu je mu v takové situaci „plat prdné“.

Všechno je dneska online, bez přístupu k síti můžete na počítači leda tak hrát karty nebo psát diplomku, ale i k tomu už se dnes prakticky neobejdete bez internetových služeb, slovníků, Wikipedie a dalších zdrojů. Dneska už si ani počítačovou hru nenainstalujete bez sítě, protože Steam je online a krabici s CD nemáte (pokud vůbec máte CD mechaniku).

Chromebook nemám, ale chápu úplně jeho smysl. Chápu taky, že může někomu vadit jeho těsné propojení s Google, ale umím si představit, že by někdo vytvořil linuxovou distribuci nezávislou na jediném provozovateli, která by byla taky z uživatelského hlediska takhle jednoduchá a blbuvzdorná. Jsou uživatelé, kterým bych něco takového s klidem nainstaloval.

Sdílet