Hlavní navigace

Apple iPad - mediální šílenství

1. 2. 2010 17:35 (aktualizováno) mihun

Společnost Apple Inc. představila svůj multimediální tablet. Není to však typický tablet s desktopovým operačním systémem, ale se pouze s mobilním systémem iPhone/Mac OS X Mobile.

Zde na serveru Root.cz napsal Adam Štrauch recenzi iPadu. Jeho článek je recenzí zkušeného vývojáře a technicky orientovaného člověka. Porovnává zde koncept zařízení a dívá se do budoucna na podobná řešení založená na bázi Linuxu. My se podíváme na jednotlivé možnosti tohoto zařízení z hlediska aplikací:

1. Surfování po webu

iPad má zabudovaný prohlížeč Safari. Ten nemá podporu Flashe. Podle Steva Jobs je Flash na Mac OS X nestabilní a často padá. Prohlížeč Safari je známý svým velmi jednoduchým rozhraním s menšími možnostmi rozšíření, než třeba FireFox, Opera, ale i Internet Explorer. Přidaná hodnota má být v mobilním prohlížení internetu a možnosti mít internet v ruce. Jaká je skutečnost? Internet v ruce se hodí na browsení při ranní (bezkofeinové) kávě, využije jej i Vaše manželka na erotické chatování než se vrátíte z Vaší firmy. Pro opravdové  mobilní browsení v prostředcích MHD či ve vlacích ČD bude chtít spíše menší zařízení, jako je HTC Touch HD/HD2 nebo iPod Touch/iPhone.

Celkové hodnocení bodu 1: 90/100 (nemá Flash a má jenom Safari)

2. Prohlížení fotografií a práce s nimi

Zařízení Apple je vhodné pro použití jako fotorámeček. Umožňuje prohlížení vašich fotografií a jejich organizaci do alb v předpřipravené aplikaci. Zařízení bohužel nemá SD čtečku ani USB port, takže při mobilním přenášení fotografií z Vaší nové Nikon D2X zrcadlovky budete potřebovat iPad Connection kit. Na tabletu již nebude možné provádět složitější úpravy a transformace Vašich fotografií, Adobe Photohop (Elements) nebo Adobe LightRoom zde není možné provozovat.

Celkové hodnocení bodu 2 : 50/100 (neumí pokročilé zpracování fotografií, nemá USB a SD čtečku) 

3. Poslech hudební produkce

Firma Apple je známá svým businessem posyktování hudby a hudebních podcastů na iTunes Store. Hudbu obvykle posloucháme při dlouhé cestě dopravními prostředky, při pohlavní styku či při večerní relaxaci po práci. Zařízení s velkou obrazovkou není vhodné pro mobilní ani pevné poslouchání hudby. Vzhledem k využití displeje se hodí poslech hudby s koukáním na videoklipy, vyjímečně jako podkres při jiné činnosti na ipadu.

Celkové hodnocení bodu 3: 10/100 (na toto použití se moc nehodí, to není až tak chyba Apple)

4. Prohlížení filmů

iPad je osazen IPS LCD displejem o velikosti 9,7 palců. Vzhledem k zabudovanému ARM procesoru Apple A4 na frekvenci 1GHz je schpen zobrazovat videa i ve formátu HD. Rychlost je okolo 30 fps. Podle norem pro lidské oko je zobrazení více než 25 snímků za sekundu považováno za plynulý pohyb (moje školní odborné znalosti). Tedy filmy jsou koukatelné. Problémem mobilního sledování filmů v dopravních prostředcích MHD vzhledem k velikosti displeje je kompenzován lepším zážitkem než sledování filmů na smartphonu. Při sledování filmů nepotřebujeme tablet, obvykle se díváme na TV LCD obrazovku, v nouzi na monitor počítače či LCD displej notebooku. To ale může vyřešit dokoupený stojánek.

Celkové hodnocení bodu 4: 90/100 (lepší dojem je na velkém plátně TV obrazovky)

5. Aplikace pro E-maily, kontaky a úkoly

iPad umožnuje přístup k aplikacím pro přečtení E-mailů , zobrazní kontaktů a úkolů. Poslední dobou firma Apple podporuje určitým způsobem MS Echange servery. Zde je etalonem produkt Microsoft Outlook s jeho možnostmi a integrací na další technologie v ekosystému Microsoftu.

Apple jak známo vyrábí svůj HW a svůj software, nicméně jiný HW moc netestuje. V tomto bodu jsem obětí mazání E-mailový zpráv pomocí softwaru Mail a mizerné synchronizaci kontaků a úkolů, včetně mazání úkolů na mobilním zařízení (nemám iPhone). P.S. nekupujte Mac, pokud nemusíte. Nicméně vzhledem k neexistenci USB portu pravděpodobně synchronizovat nebudete a zařízení úspěšně použijete jenom pro kontrolu vašich malů, úkolů a schůzek.

Celkové hodnocení bodu 5 : 20/100 (hodí se pouze pro amatéry a poloprofesionály s menším tokem mailů a úkolů)

6. Tvorba a úprava kancelářský dokumentů

iPad je schopen po doinstalování aplikací kompatibilních s produktem iWork vytvářet prezentace, tvořit dokumenty v kancelářském editoru, tabulky a grafy v tabulkovém procesoru. Na iPadu není možné rozběhat operační systém Windows 7 a tedy není možné použít v IT průmyslu referenční produkt Microsoft Office. Chybí tak možnosti práce s databázemi (SQL, Access), chybí možnost využití aplikace OneNote pro získávání dat od klientů a tvrorbu úkolů (s integrací na Microsoft Outlook) či třeba spolupráce s Microsoft SharePoint Serverem.
Pokud dostanete dokument na USB čtečce, musíte mít sebou synchronizační kolébku, protože chybí USB port. Pokud dostanete katalog na CD nebo DVD, máte smůlu, zařízení nemá integrovanou mechaniku. Jste-li vyslán na služební cestu do hotelu, kde není WiFi, ale je tam pouze ethernetový rozvod, máte opět problémy.

Hodnocení bodu 6: 20/100 (hodí se pro amatérskou tvorbu dokumentů, především domácí použití) 

7. Otevřené možnosti použití

IPad nelze použít jako počítač. Na zařízení není možné rozběhat systém Windows 7, ani firemní systém Mac OS X Snow Leopard. Systém na bázi Linuxu či BSD není také oficiálně podporovaný a pokusy o jeho instalaci se podle firemní politiky budou pravděpodobně rovnat ztrátě záruky.

Hodnocení bodu 7 : 0/100 (není to počítačový tablet)

8. Čtečka knih

Společnost Apple otevírá nový iBook Store. V tomto obchodě si bude možné zakoupit knihy. Apple zde bude konkurovat zavedenému Amazonu, které má zařízení Kindle. Aplikace firmy Apple je vzhledem k zábavnějšímu účelu iPadu hezčí, v ovládání to však bude podobné. Apple se evidentě Kindle inspiroval. Problémem čtečky knih je podsvícený displej, který není považován nejvhodnější na čtení knih. 10 hodin výdrže znamená nutnost častějšího nabíjení a potenciální problémy s vaším zrakem. Obdobné je to s čtečkou novin, se kterou ovšem souvisí bod 1. Noviny na elektronickém zařízení většinou čteme na webu.

Celkové hodnocení bodu 8: 50/100 (na četbu knih se více hodí specializovanější zařízení Kindle, či kniha samotná.)

Shrnutí výhod:

+ poměrně zajímavý displej – IPS LCD 9,7´´
+ 10 hodin výdrže na baterie (udává výrobce)
+ Assisted GPS
+ kompatibilní s iPhone SDK
+ wow-styl ovládání známý z iPhone s pocitem (byť omezeného) tabletu přímo v ruce

Nevýhody:

– omezená softwarová výbava
- není multitasking
- nemá USB port
- nemá firewire port
- chybí čtečka SD/CF
- chybí interní DVD mechanika
- chybí interní Blueray mechanika- není čtečka otisků prstů
- není etherentový port
- neumí běžet Windows ani Mac OS X ( Linux s otázkou…)
- podsvícený displej se nehodí pro čtečku knih

Zdoje:
[1] Wikipedia, The Free Encyclopedia, iPad
[2] Apple Inc., iPad – The best way to experience the web, emails and photos
[3] Apple Inc., QuickTime – Apple Special Event January 2010

Sdílet