Hlavní navigace

Zajímavé aplikace a jejich srovnání - Témata označená nálepkou Linux

  • Boj proti pirátství

    Pirátství je známý zločin. Stejně tak, jako Somálští piráti se zbraní v ruce okrádají firmy provozující námořní dopravu, tak i někteří čeští podnikatelé a teenageři okrádají o peníze IT firmy a jejich zaměstnance. Ochranu duševního vlastnictví pomáhá zajišťovat i Protipirátská  Unie. Podle Protipirátské Unie je v České republice ukradeno až 38% software. Nejčastěji se firemně krade specifický software pro design, jako jsou různé CADy pro architekturu nebo stavebnictví…
    6. 5. 2010 20:34 (aktualizováno)
  • Apple a nesvobodné systémy. Je to před nebo už za hranicí

    Tento blog se zabývá zajímavými zařízeními a především aplikacemi na těchto zařízeních. Dosud jsme měli dva hlavní typy licencí aplikací. Čtivost je relativně malá, tak příjde bomba. Uzavřené systémy komerčního typu. Většina z nás je zná a miluje je pro jejich vysokou kvalitu a podporu. Jsou opravdu kvalitní, opravdu propracované, hezké a mimořádně snadno se používají. Známým příkladem je Microsoft Office.
  • Sony Playstation 3 bez GNU/Linuxu

    Jeden z nejlepších Linuxových počítačů, pokud víte a znáte, je Sony Playstation 3. Tedy byl. Dosud. Společnosti Sony se nelíbí, aby si uživatelé na její herní konzoli nainstalovávali systém Linux. Mít doma Sony Playstation 3 bylo výhodné z mnoha důvodů. Známá herní platforma (Konzole jsou dnes tahoun her), Blueray mechanika a možnost provozovat i Linux. Člověk, který si koupil Playstation 3 měl domácí počítač (domácí kancelář s internetem) s Linuxem (např…
  • Kradete? Máte nelegální Windows? Budete mít tmu

    Jeden z nejznámějších produktů firmy Microsoft je operační systém Windows. Koupí tohoto operačního systému získáváte přístup nejen k zabudované funkcionalitě, ovladačům či bezpečnostním prvkům, ale i možnost provozovat aplikace napsané pro tento systém. Spousta chudých a hlavně nemorálních lidí tento systém krade. Je to přeci tak snadné. Stejně tak snadné je ukrást rohlík v samoobsluze nebo třeba okrást vlastní babičku, že?
    12. 2. 2010 21:35 (aktualizováno)
  • Jsou Apple respektive Unixové systémy určené pro ČR?

    Myslím, že zdejší čtenáři znají velmi dobře trh IT. Průzkumy podílu jednotlivých operačních systémů jednoznačně upřednostňují systém Windows. I systém Windows Vista, který byl hlavním nejnovějším systémem relativně krátkou dobu, dosáhl mnohem většího obchodního úspěchu než systémy Linux, BSD a Mac OS X dohromady. A to i přes určité negativní komentáře některých IT redaktorů.
    6. 2. 2010 22:20 (aktualizováno)
  • Vliv IT na vzdělání a humanitu

    Ve společnosti se často hovoří o vlivu informačních technologií na vzdělanost lidí a humanitu. Známé jsou projekty One Laptop Per Child (OLPC), který se snažil vyrobit relativně cenově dostupný notebook pro použití v Africe a v rozvojových zemích 3. světa. Pro chudé lidi hraje velkou roli systém založený například na Linuxu, který je dnes již velmi dobře použitelný (pro účely lidí ve 3. světě je to pravděpodobně nejlepší systém) ve velké části aplikací a hlavně – je (obvykle) zadarmo.
    3. 2. 2010 12:03 (aktualizováno)
  • Už zase sněží

    Právě teď u nás v Praze velmi hustě sněží. Odpoledne okolo 14. hodiny sněžilo pouze mírně, někdy po 15. hodině začalo velmi silně sněžit. Hrozí opět nárůst kalamit? Jaké je textová předpověď? Zataženo se sněžením, na východě zpočátku sněžení pouze místy. Nejvyšší teploty –3°C až +1°C. Místy se budou tvořit sněhové jazyky, od vyšších poloh závěje.
  • Market share Linuxu poroste díky Microsoftu?

    V nedávné době se řešily novinky ohledně linuxového klonu Windows. Operační systém Ylmf je založený na jádře Linuxu. Rain Forest Wind Guangdong Computer Technology Company z Čínské lidově demokratické republiky si myslí, že okopírováním vzhledu Windows XP prolomí bariéru uživatelů mezi OS postaveném na bázi Linuxu a systémy Windows, které mají ve světě majoritu (market share zhruba 95%). Přitom záleží na aplikacích a způsobu ovládání či myšlení, ne na tupém kopírování nějakého vzhledu…
    28. 1. 2010 17:19 (aktualizováno)