Hlavní navigace

Porovnání nejnovějších prohlížečů: Firefox ve výkonu vítězí

10. 10. 2011 11:34 (aktualizováno) Petr Krčmář

Rozhodl jsem se porovnat aktuální verze čtyř nejpoužívanějších prohlížečů a zveřejnit výsledky. Porovnával jsem Firefox, Chrome, Operu i Internet Explorer.

Už dlouho jsem nepsal nic o webových prohlížečích a včera se pod naší zprávičkou o OpenSUSE objevil názor, který říkal, že Firefox 4 je úžasně rychlý a „Gecko teď vykresluje i rychleji než WebKit použitý v Safari a Chrome“. Pochybovačně jsem se ušklíbl a rozhodl jsem se to prověřit. Zvolil jsem nejnovější verze všech prohlížečů: Firefox 4 RC, Chrome 10, Opera 11.01 a Internet Explorer 9 RC.

Samozřejmě vím, že benchmarky nejsou přesné, výkon není to nejdůležitější a dalo by se to otestovat jinak a intenzivnějí a vůbec, ale i tak je to zajímavé. Nejde mi ani o nějakou přesnost, je to jen takové měření pro mě a na blog. Pokud vás to nezajímá, můžete přestat číst, nic dalšího než testy už tu nebude.

Dva prohlížeče v tomto testu jsou sice RC, ale to zároveň znamená, že jsou de facto hotové a dost možná jde o úplně finální verze. Pokud se nenajde žádná chybka, budou prohlášeny za ostré. Pokud se najde nějaká chybka, tak to bude bezpečnostní nebo nějaká drobnost, ale už se určitě nebudou měnit žádné významné části kódu ani se nebude nic dolaďovat. Takže je možné je bez problému prohlásit za dokončené.

Použil jsem známý test SunSpider a postupně jím prohnal všechny zmíněné prohlížeče. Abych měl srovnání s novým Internet Explorerem, poprosil jsem Martina Malého o pomoc. On má k dispozici Windows, já ne. Provedl stejné testy jako já, ale samozřejmě na jiném hardware. Výsledky jsme tak museli přepočítat, aby seděly k mým testům na Linuxu. Nedívejte se proto na absolutní čísla, ale na relativní poměry mezi výsledky. To je to podstatné.

Tady je graf výsledků pro jednotlivé prohlížeče:

Překvapivě je to tak, Firefox výrazně zrychlil a asi o 5 % předběhl Internet Explorer a o 12 % Chrome. Na třetím místě je Opera se ztrátou 15 % na Firefox. Nutno říct, že v absolutních číslech nejsou ty rozdíly nijak dramatické, zatímco dříve se stávalo, že jeden prohlížeč (třeba Chrome) předběhl jiný prohlížeč (třeba IE) o několik násobků svého výkonu, dneska jsou rozdíly v zásadě vyrovnané a při práci se stránkami uživatel rozdíl nezpozoruje.

Musím říct, že Firefox 4 je pro mě příjemným překvapením. Skutečně se zdá, že vývojáři zamakali nejen na panýlkách a čudlítkách, ale promazali i kolečka a pár jich vyměnili, aby se to celé točilo rychleji. Taky Microsoft očividně zapracoval a ohromný náskok konkurence se mu podařilo dohnat. Podle aktuálního vývoje to navíc vypadá, že je stále kam se posouvat, protože například vývojáři Chrome tvrdí, že se jim v poslední verzi zase podařilo o kus výkon zlepšit. Jen tak dál.

Sdílet