Hlavní navigace

Vyžadujeme iPhone!

3. 10. 2008 20:23 (aktualizováno) Martin Hassman

Už hodně dlouho se mi nestalo, abych narazil na stránku, která by mi v prohlížeči nefungovala a vyžadovala po mě prohlížeč jiný než ten, který používám. Obvykle se jednalo o stránky svázané s Internet Explorerem. To se ovšem změnilo. Už i takový Olympus funguje.

Dnes jsem po hodně, hodně dlouhé době na jednu takovou narazil a kupodivu po mě nechtěla Internet Explorer, nýbrž:

Je mi jasné, že ta stránka je jen hra, která má fungovat na iPhone a mě do ní nic není. Ale přesto přemýšlím, kam až to může vést. On ten iPhone prostě letí a je na něj spousta pěkných udělátek a hříček, jak nám ukazoval Pixy na PWP. Nedivte se těm autorům, ono je prostě pěkné vyrobit udělátko přímo pro Něj. A určitě se připojí další a další. Že to neběží na těch ostatních zastaralých zařízeních? (Zastaralý = ne iPhone.) Komu to vadí?

Jenže přemýšlím, zda přesně takhle nenápadně nezačínaly koncem devadesátých let ty starší problémy. Visual Basic Script, ActiveX – kolik let se z nich web vzpamatovával?

Rozdíl je jen jeden. Internet Explorer se tenkrát stal majoritním prohlížečem. U WebKitu upraveného pro iPhone se o nějaké majoritě nedá hovořit. Ale přesto mě stránka vyžadující pro vstup zařízení, které nemám, znervózňuje. Jako bych viděl vztyčený varovný prst (a nechtějte vědět jaký) říkající: „Hele bacha, tohle jsme tu už jednou měli!“

Pozn: Ani se nesnažte to otevírat v Safari, Chromiu nebo jiném prohlížeči s WebKitem. Události touchstart, touchmode a touchend, které stránka používá, to malé krásňoučké zařízeníčko prostě potřebují!

Sdílet