Hlavní navigace

Když se umí marketing aneb Volání zdarma

20. 9. 2013 11:21 (aktualizováno) Svatopluk Vít

V souvislosti s příchodem nové verze iOS označené číslem 7 jsem často zatahován do konverzace s lidmi, kteří jsou laiky a čtou jen masová média. Těmi samozřejmě probublávají informace i ze světa IT, konkrétně o novinkách od Applu. A díky dobrému marketingu se lidé dozvídají, co vlastně nový systém přináší. Kupodivu největší ohlas sklidilo „volání zdarma.“

Na mém blogu není tajemstvím, že využívám pracovní iPhone 4S a v mém okolí se to ví. Protože Apple informace jsou všude, řadě lidí to slouží jako téma konverzace s ajťákem. Jen pro příklad (třeba u oběda):

„Ahoj, tak jsem slyšel, že iPhone má novou verzi software uvnitř. Už jsi to viděl?“

„Jo, četl jsem pár recenzí a chystám se to i stáhnout.“

„A prý se tak dá s iPhonem volat zadarmo. Je to pravda?“

„Jo, je to pravda.“

„No to je bomba, to zas všem vypálili rybník! Škoda, že nemám iPhone. Asi by se dalo dost ušetřit…“

Pak následuje klíčový fakt :

„A co máš za telefon?“

„Nějaký dotykáč od Samsungu.“

„No a ten to umí taky. Taky můžeš volat zadarmo.“

„Fakt? A jak to funguje?“

Prosím pomiňte fakt, že „volat zadarmo“ znamená něco trochu jiného než si uživatelé představují (alespoň z pohledu ušetření za hlasové služby a nutnost aktivace datových služeb), ale soustřeďte se na to, že lidé nevědí, že i dnes mohou používat Viber či Skype na telefonu úplně bez problémů a že je to stejné. Berou to jako fakt, že s tím přišel až Apple a je to něco převratně nového.

Na odborném webu k tomu nemusím nic dalšího vysvětlovat, ale možná je čas na to, propagovat i jiné služby, které v podstatě nabízejí to stejné a také pro jiné systémy. Pro mne je to docela velké překvapení, že běžní uživatelé uvažují takto. A je to zásluha marketingu společnosti Apple, že lidé to berou takto. Neslyšel jsem nikoho mluvit o čtečce otisků prstů v novém iPhone 5S, o novém vzhledu či vylepšených aplikacích. Všichni mluví jen o volání zdarma.

Zároveň nikdo neví, že tuto možnost má i teď a že v podstatě stačí jen nainstalovat příslušnou aplikaci. Otázkou je, že musí podobně instruovat i své kontakty, ale to je stejné jako u iPhone neboť to funguje jen směrem z iPhone na iPhone. Když se tak zamýšlím, je to vlastně omezující, protože např. Viber funguje na mnoha telefonech a je jedno jestli s Androidem, iOS, WindowsPhone nebo BlackBerry. No ale vysvětlujte to běžným uživatelům…

Sdílet