Hlavní navigace

Tři mocné chvaty počítačové sebeobrany pro začátečníky

16. 7. 2009 14:36 (aktualizováno) Martin Hassman

Znáte to. Někdy se dostanete do situace, kterou je třeba rychle a spolehlivě vyřešit. Myslím tu zoufalou situaci, kdy jste skutečně v úzkých, zatlačeni nepřítelem do slepé uličky. V takovém případě se nesmíte  ohlížet na případné ztráty. Na řadu přichází ty nejdrsnější prostředky. Nepřítele musíte zpracovat okamžitě. Ideálně jedním úderem.

K napsání tohoto postu mě přivedla @žirafka. Ta se totiž dnes v podobné situaci ocitla. A nezbylo jí než absolvovat můj korespondeční rychlokurz počítačové sebeobrany (jak jinak, než po Twitteru). O několik základních chvatů, které byste rozhodně měli znát, se nyní podělím i s vámi.

Chvat první: orlí dráp

Prvním chvatem, který si představíme, pohyb nepřítele okamžitě a neprodleně zablokujete (uzamknete). Jeho základní tělesné funkce sice zůstanou nedotčeny, ovšem bez patřičného odblokování nebude schopen dalších akcí.

Připravte si palec a ukazováček pravé ruky podobně jako vidíte na fotografii níže. Oba prsty (připomínající orlí drápy) umístěte tak daleko od sebe, aby po dopadu na klávesnici stiskly klávesu pravý Win a klávesu L. Při správném provedení nepřítele tím neprodleně a dokonale uzamknete. Nezapomeňte si chvat několikrát po sobě vyzkoušet. Správný nápřah vypadá takto:

Chvat druhý: bezbožná kudlanka

Druhý chvat bude mnohem nebezpečnější. Úder se provádí levou rukou. Palec a ukazováček směřují k sobě a aby byl úder úspěšný, musí přesně trefit klávesy CTRL a Shift. Prostředníček (hlava kudlanky) je natažený tak, aby se při úderu zakousnul (resp. aby udeřil) do klávesy Esc.

Tím ovšem celý chvat kudlanky bezbožné nekončí. Tato první část chvatu vám pouze otevře cestu k zasazení smrtelného úderu na citlivé partie nepřítele, které se vám tímto odkryjí. Můžete zaútočit vždy jen na jednu z nich. Pečlivě proto nad otevřeným Task Managerem zvažte, kterou to chcete poslat na onen svět. Může to být zrádný prohlížeč, který nečekaně zajal všech 100 % procesoru, ale může se také jednat o něco zcela jiného.

Jistoty rychlého a správného úsudku v tomto chvatu dosáhnete pouze při pravidelném cvičení. A ukažme si ještě, jak tento chvat vypadá. Tak tedy tohle je kudlanka bezbožná:

Chvat třetí – smrtelný

Někdy se dostanete do situace, kdy předchozí dva chvaty nepomůžou a nezbývá než zvolit definitivní řešení. Tentokrát k tomu budeme potřebovat obě ruce. (Legenda sice říká, že v údolí okolo bambusové řeky žije Mistr, který dokáže tento chvat provést i jedinou rukou, ovšem možná se jedná jen o babské povídačky).

Mniši jižního pohoří jej nazvali chvat kontrolních prstů, mniši ze severních plání mu naopak říkají úder bez alternativ. Snad jako mix obou názvů vznikl název, který v moderní čínské transkripci zní Kťrl-Ālt-Del. Což je také pokřik, který byste měli během tohoto úderu vykřiknout. Údajně proto, aby duch usmrceného protivníka nezabloudil a našel správnou cestu ke svému znovuzrození.

Tento smrtící úder jistě nepotřebuje dalších komentářů:

Pokud vás zmíněné chvaty zaujaly a chcete se v nich zdokonalit, rozhodně se nezapomeňte přihlásit do korespondenčního rychlokurzu na Twitteru.

Sdílet