Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou Internet

  • S geolokací by se neztratili ani Jeníček a Mařenka

    Poslední rok se zajímám o geolokaci. O to, jak funguje, i o její možné využití. Před pár týdny jsem měl v Brně na FI MUNI přednášku S geolokací by se neztratili ani Jeníček a Mařenka, na které jsem vysvětloval principy geolokace a jejího použití (nejen) na webu. Anotace přednášky Co to je geolokace a jak funguje? Jaké služby pro geolokaci využít? Seznámíme se s podporou v prohlížečích, s tím, jak ji využívat ve webových aplikacích a možná i jak naprogramovat příští Foursquare.
    24. 6. 2010 14:13 (aktualizováno)
  • Recenze knihy Planeta Google

    Planeta Google s podtitulem „O troufalém plánu jedné firmy organizovat všechno, co známe“ je relativně čerstvý překlad od Computer Pressu. Randall Stross napsal originál v roce 2008. Computer Pressu se povedl relativně rychlý překlad a jedná se tak o nejaktuálnější knihu o Googlu v češtině. Probírá poměrně velké spektrum témat…
    25. 12. 2009 19:40 (aktualizováno)
  • V CZ Podcastu spolu s Google Wave a HTML5

    Včera jsem měl tu čest být hostem natáčení 32. CZ Podcastu. Povídali jsme si v něm o HTML5 (o které – jak určitě víte – se už dlouhodobě zabývám na svém dalším blogu HTML456) a o Wave, což je novinka od Googlu, do které jsem před pár týdny dostal pozvánku. Pokud máte zájem a hodinku čas, tak vzhůru k poslechu.
    16. 7. 2009 14:37 (aktualizováno)
  • Kdo brzdí český internet? No ten v tom novém triku

    Před Vánoci jsem tu publikoval virtuální obchod triček s výrokem Jsem brzda českého internetu (zasvěcení moc dobře vědí, komu tento výrok patří, nezasvěcení prominou) . Později mě kontaktoval Geekshop.cz, že je to vlastně zajímavý nápad a proč nezkusit takové tričko skutečně vyrobit. Dohodli jsme si podmínky, navrhli jsme design a nové tričko je zde.
    16. 7. 2009 14:36 (aktualizováno)
  • Jak vám může Twitter zničit život?

    Prostě tím, že ho budete používat AŽ MOC. [youtube NlZcHwsa6CU] Tak doufejme, že tohle se mě nestane 8-) BTW je zajímavé, že mezi videi o Twitteru nenajdete téměř jediné, které bychom mohli označit za normální. Že by nějaký signál? 8-)
    17. 4. 2009 8:57 (aktualizováno)
  • Válečníci sítě nyní v češtině. A jaké!

    Výukový snímek Warriors of the Net se díky sdružení CZ.NIC dočkal české dabované verze. Od vydání anglické verze Válečníků uplynulo několik let, ale film neztratil nic ze své kvality a myslím, že se stále jedná o přední výukový film na podobné téma. Válečníci sítě je krátký snímek vysvětlující některé základní internetové pojmy v podobně hravém stylu, jakým fracouzský seriál Byl jednou jeden život seznamoval diváka se základy některých biologických oborů.
    27. 8. 2008 19:53 (aktualizováno)
  • Web jak z druhé třídy

    Svůj předchozí příspěvek jsem začal nostalgicky a dnes začnu stejně. Člověk se vyvíjí. Když píšete do školního sešitu ve druhé třídě, nic vám na tom nepřijde, píšete přece stejně dobře jako všichni okolo vás. Ruka občas trochu bolí, psát se nechce, ale musí. A tak píšete. Ovšem když takový sešit najdete o deset let později, zděsíte se, zda je opravdu váš a zda jste tak hrozným rukopisem plným pravopisných chyb někdy mohli psát. A že to snad ani není možné…
    27. 10. 2007 14:43 (aktualizováno)
  • Já trubka, ty trubka, on trubka - YouTube

    Kdo by neznal YouTube. Ale dokud jsem nenahrál na YouTube své první video a nezaložil si tam účet, nevšiml jsem si, kolik možností YT nabízí. Většinou si jen pustím stránku s videem, na které jsem dostal odkaz, a pak jdu pryč. Zbytek stránky nevnímám. Ale uživatelé video můžou nejen hodnotit (červené hvězdičky) nebo komentovat (pod některými videi se rozpoutávají zajímavé diskuse), ale i vytvářet svá videa jako reakci (něco jako když u sebe na blogu napíšete reakci na příspěvek jiného blogera).
    27. 10. 2007 14:43 (aktualizováno)
  • Google Analytics s mapou České republiky

    Weby se už nějaký pátek zabývám a vždy mne bavilo (resp. někdy jen bavilo, někdy to byla součást podniku) sledovat přístupy na jednotlivé stránky webu (odkud, kam, kdy a proč). Ačkoliv jsem dlouhodobý fanda služby NAVRCHOLU.cz, ne na všech webech si mohu dovolit používat její placenou variantu Platinum a jiné varianty pro mě nejsou moc vypovídající. Proto poslední dobou experimentuji s Google Analytics.
    24. 4. 2008 15:29 (aktualizováno)
  • Story z Google Story 2

    Pokračování spotu Story z Google Story. Cesta Googlu neskončila u funkčního vyhledávače. Museli najít způsob, jak na něm vydělávat. Jenže ještě poměrně dlouho poté, přestože byl Google už dobře známý a denně zpracovával zdarma miliony dotazů uživatelů z celého světa, se společnost potýkala s problémem, jak vlastně vydělávat peníze. Protože s výjimkou dvou společností, Red Hat a Netscape, nikdo nejevil ochotu platit za licence opravňující k zabudování vyhledávače Google do svých stránek. (s. 102)
    30. 4. 2008 10:31 (aktualizováno)