Hlavní navigace

Web jak z druhé třídy

27. 10. 2007 14:43 (aktualizováno) Martin Hassman

Svůj předchozí příspěvek jsem začal nostalgicky a dnes začnu stejně. Člověk se vyvíjí. Když píšete do školního sešitu ve druhé třídě, nic vám na tom nepřijde, píšete přece stejně dobře jako všichni okolo vás. Ruka občas trochu bolí, psát se nechce, ale musí. A tak píšete.

Ovšem když takový sešit najdete o deset let později, zděsíte se, zda je opravdu váš a zda jste tak hrozným rukopisem plným pravopisných chyb někdy mohli psát. A že to snad ani není možné. A že ten sešit radši někam schováte nebo raději rovnou spálíte, aby ho někdo náhodou nenašel.

Tak. Už je spálený nebo pečlivě schovaný a nikdo ho nenajde. Ale tím to nekončí. Nebezpečí na vás číhá znova. Učíte se řekněme cizí jazyk a v rozhovoru ve třídě říkáte úplné gramatické nesmysly. Za deset let už komunikujete bez problémů, a když by vám někdo pustil nahrávku z vašich prvních hodin výuky, propadli byste se možná hanbou. Naštěstí takové nahrávky nikdo nepořizuje.

Jenže tahle pravidla všude neplatí. Existuje totiž zvláštní předmět, jehož první lekce jsou pečlivě zaznamenávány pro generace budoucí. A nejdou ani schovat, ani spálit. Mluvím o webu.

Bylo pro mne totiž obrovským zděšením, když jsem v indexu Archive.org (ten Americký projekt archivující celý web) našel navěky uložené své první webové stránky. Jsem si připadl, jako když by můj sešit z druhé třídy někdo našel, otevřel na tom nejnepovedenějším místě a dal za školní vitrínu i s mojí jmenovkou.

Vytvořil jsem je asi před deseti lety pomocí Netscape WYSIWYG editoru na Win3.11. Ten měl už tenkrát tu krásnou funkci Publish, kam jste jen zadali parametry FTP účtu a on váš výtvor nahrál na školní server. Dnes vypadají jako by je vytvořil možná desetiletý kluk, jen s tím rozdílem, že mě tenkrát bylo už dvacet!

Vzpomněl jsem si při tom na svou glosu o chybujícím Timovi a rozšíření webu a jen mne to přesvědčilo, že prostě musí být pravdivá.

A co vy? Visí někde na Archive.org váš první web, váš sešit z druhé třídy, který byste nikomu raději neukazovali? Nepochlubíte se???

Sdílet