Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou google

  • V CZ Podcastu spolu s Google Wave a HTML5

    Včera jsem měl tu čest být hostem natáčení 32. CZ Podcastu. Povídali jsme si v něm o HTML5 (o které – jak určitě víte – se už dlouhodobě zabývám na svém dalším blogu HTML456) a o Wave, což je novinka od Googlu, do které jsem před pár týdny dostal pozvánku. Pokud máte zájem a hodinku čas, tak vzhůru k poslechu.
    16. 7. 2009 14:37 (aktualizováno)
  • Proč Google Chrome neroste jako kdysi Firefox aneb jak to tenkrát bylo

    Poslední dobou se objevují zprávy, že prohlížeč Google Chrome roste velmi pomalu. S Markem Prokopem jsme vedli debatu, zda je zmíněný nástup opravdu tak pomalý, nebo je to jen zdání a jiné rozšířené prohlížeče, např. Firefox na tom byly na začátku úplně stejně. Našel jsem si k tomu pár zajímavých čísel a napsal jsem Markovi malý report o tom, jak to tenkrát s Firefoxem bylo. Myslím, že by bylo škoda jej nezveřejnit, proto jej přikládám…
    5. 3. 2010 19:14 (aktualizováno)
  • Horor jménem Google

    Horory – příběhy, které nás děsí. The Googling je série několikaminutových filmečků, které se pokouší o téma hororu (a v zásadě se jim to i docela daří). Spojuje je jeden ústřední motiv – Google. Na rozdíl od jiných filmů, ve kterých se Google také objevuje (např. předposlední Bondovka), zde nehraje roli křoví, ale je ústředním motivem.
    6. 2. 2009 23:01 (aktualizováno)
  • Chrome a Opera. Když dva dělají totéž...

    Při porovnávání uživatelského rozhraní prohlížečů se často setkávám s argumentem „prohlížeč $%g^8d&@(# tuto funkci obsahuje už dávno“, který následuje implikace jako „a tudíž je lepší“ nebo pohana „oni to od něj jen okopírovali“. Tento argument je lichý a Google Chrome nabízí hned několik ukázek proč.
    8. 9. 2008 18:28 (aktualizováno)
  • Google mapy v mobilu i s mojí polohou

    Dostal jsem na krátkou dobu zapůjčen telefon se Symbianem, a když už mám v ruce přístroj, který není zcela obstarožní, pustil jsem se do testování, proto se teď v blogu objeví i pár mobilních příspěvků. Mapy v mobilu Nedávno jsem si stěžoval, že v Opeře Mini nezobrazím rozumné mapy. To stále platí, a ačkoliv se někteří (např. wap.mapy.cz) snaží, aby tomu bylo jinak, stav je zatím stále zoufalý.
    8. 7. 2008 10:31 (aktualizováno)
  • Google Analytics s mapou České republiky

    Weby se už nějaký pátek zabývám a vždy mne bavilo (resp. někdy jen bavilo, někdy to byla součást podniku) sledovat přístupy na jednotlivé stránky webu (odkud, kam, kdy a proč). Ačkoliv jsem dlouhodobý fanda služby NAVRCHOLU.cz, ne na všech webech si mohu dovolit používat její placenou variantu Platinum a jiné varianty pro mě nejsou moc vypovídající. Proto poslední dobou experimentuji s Google Analytics.
    24. 4. 2008 15:29 (aktualizováno)
  • Story z Google Story 2

    Pokračování spotu Story z Google Story. Cesta Googlu neskončila u funkčního vyhledávače. Museli najít způsob, jak na něm vydělávat. Jenže ještě poměrně dlouho poté, přestože byl Google už dobře známý a denně zpracovával zdarma miliony dotazů uživatelů z celého světa, se společnost potýkala s problémem, jak vlastně vydělávat peníze. Protože s výjimkou dvou společností, Red Hat a Netscape, nikdo nejevil ochotu platit za licence opravňující k zabudování vyhledávače Google do svých stránek. (s. 102)
    30. 4. 2008 10:31 (aktualizováno)
  • Story z Google Story

    Před několika týdny vyšel český překlad knihy Google story autorů D.A. Vise a M. Malseeda. Na Lupě jste si mohli před týdnem přečíst její recenzi. Kniha se velmi dobře čte, nezaměřuje se příliš na technické aspekty Googlu, jako spíše na lidi, jejich příběhy a motivace, což já mám rád. Našel jsem v ní plno zajímavých momentů, které jsem chtěl někam poznamenat. Snad někoho zaujmou a třeba i motivují k přečtení knihy.
    30. 4. 2008 10:31 (aktualizováno)