Hlavní navigace

HTML opět na scéně

24. 4. 2008 16:00 (aktualizováno) Martin Hassman

Tento týden 7. března 2007 mezinárodní webové konzorcium W3C vydalo prohlášení o znovuzahájení práce na HTML a vytvoření příslušné pracovní skupiny.

Podle základajícího dokumentu by měla být nová specifikace dokončena v roce 2010. K přihlášení do skupiny jsou zváni všichni odborníci, kteří tak budou mít přístup i k neveřejným materiálům a diskusím v průběhu vývoje specifikace.

Může nám připadat zajímavé, že k založení skupiny došlo po té, co se specifikace skupiny WHATWG (sdružující vývojáře prakticky všech webových prohlížečů kromě Internet Exploreru), nechvalně známá HTML5, dostala do slibného (byť místy kritizovaného) stádia. A že do vedení HTML skupiny W3C byl postaven právě Chris Wilson z týmu Internet Exploreru (viz též odkazy dole, reakce blogů Chrise Wilsona a Daniela Glazmana).

Ačkoliv cesta XHTML (jako XML varianty připravované HTML specifikace) je novou skupinou poměrně jasně zdůrazněna, zda se tato cesta bude ubírat směrem XHTML 2.0, směrem podobným nebo směrem jiným, není vůbec jasné.

Zapojte se

Ian Hickson (vývojář Opery a člen WHATWG) vyzývá k zapojení i členy WHATWG: „Pokud se nezapojíte a jazyk se vyvine jinak, než jste si představovali, bude to jen vaše chyba.“ Ostatně v zakládací listině se o snaze spojení sil obou skupin píše.

HTML neumře

Můžeme tento krok odsuzovat nebo naopak za rachotu bubnů oslavovat jeho příchod. Pro mě znamená jediné. Ačkoliv ještě před pár lety byla vize webu poměrně jasná a moc lidí o ní nepochybovalo, dnes tomu tak není. Vize je rozmazaná, nejistá a ocitla se v krizi. Máme tu tábory, které proti sobě brojí víc než jindy. Zřejmě nezbývá, než si ještě chvilku zapřešlapovat na místě, a pořádně si tu budoucnost ujasnit, než konečně vybereme, kudy dál.

Relevantní odkazy:

Sdílet