Hlavní navigace

Microsoft se konečně zapojil do HTML WG

24. 4. 2008 15:57 (aktualizováno) Martin Hassman

Od založení pracovní skupiny pro HTML u W3C (7.3. 07) uplynul téměř měsíc. V mailing listu a IRC kanálu začaly padat první názory, ale na klíčovou osobnost skupiny, jednoho z jejích předsedů Chrise Wilsona (Microsoft, tým IE7), se stále čekalo.

Chris musel počkat na vyřešení právních záležitostí uvnitř MS:

    Joining any W3C WG requires a process internal to Microsoft to review
    the intellectual property and legal ramifications of that participation. (ChW, 20.3.07)

Včera (4.4. 07) se Chris konečně připojil a představil se své skupině.

V pracovní skupině jsou tak nyní zastoupeny hlavní společnosti, které mají s vývojem webu co do činění: AOL, Apple, Mozilla, Nokia and Opera. Vzniklá specifikace by tak měla mít velkou šanci na reálné nasazení (což byl naopak problém u dnes prakticky pohřbeného XHTML 2.0).

Vydání prvního pracovního návrhu specifikace nového HTML je však naplánováno na červen, zbývají tedy pouhé tři měsíce příprav. Nelze nezmínit skupinu WHAT WG, jejíž specifikace HTML 5 je po více jak dvouletém úsilí relativně vyvinutá, některé části jsou prakticky kompletní a existují již první funkční implementace.

Dá se předpokládat, že názor Chrise Wilsona o tom, zda specifikaci HTML 5 převzít nebo se jí alespoň inspirovat, či jít zcela jinou cestou a termín vydání případně i posunout, bude pro skupinu v nejbližších týdnech rozhodující.

Příbuzné odkazy

Sdílet