Hlavní navigace

Piráti vs zazobanci

23. 4. 2008 13:06 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Asi tak by se dala charakterizovat zpráva, kterou jsem si přečetl nejprve na stránkách DSL reports. Ctěnému čtenářstvu jsou určitě stránky The Pirate Bay známy neb se jedná o jedny z největších stránek zabývajících se vyhledáváním na BitTorrentu. Co tak zajímavého se událo?

Předně je nutno říci, že velkým vydavatelstvím leží zmiňovaná skupina pěkně v žaludku, neboť tyto stránky slouží převážně k vyhledávání „nelegálního“ obsahu na BitTorrent sítích tj. autorsky chráněného obsahu šířeného bez souhlasu vlastníka práv. Řečeno laicky – máte-li potřebu hledat na internetu pirátské kopie filmů (takových jako např. v před nedávnem medializované kauze kolem české verze filmu o Simpsonových), obvykle své hledání začnete právě na této stránce.
Pokud se dobře pamatuji, byly provedeny mnohé pokusy o to, zajistit „zavření“ stránek pro porušení zákona právě s ohledem na „šíření“ nelegálního obsahu. Obhajoba vždy stála na tom, že The Pirate Bay vlastně nikdy nic nešíří, jen dává odkazy. V dnešní době je to prostě velmi kontroverzní činnost a jako takovou se jí snaží velké firmy potírat.
Ale zpět k tomu, proč tento článek píšu. Stala se totiž taková drobná věc. Skupina The Pirate Bay se nějakým způsobem dostala k e-mailům firmy MediaDefender. MediaDefender je firma, která velkým vydavatelstvím dodává produkty, které mají zajistit ochrany proti kopírování atd. Po pročtení tohoto mailu se The Pirate Bay dozvěděla, že velké firmy, jako např. Universal Music Group, EMI nebo Activision či mnohé další (vše to jsou pobočky nacházející se ve Švédsku nebo v severských zemích, stejně jako The Pirate Bay) si platily hackery, kteří podnikali útoky na servery The Pirate Bay. Mělo se jednat o spamování, hackování či DDoS útoky.
The Pirate Bay zvolila strategii, kdy podala trestní oznámení na jmenované společnosti s odkazem na to, že útoky byly cílené a útočníci byli na tuto práci najímáni za peníze. Nechtěl bych v tuto chvíli být v kůži švédských vyšetřovatelů. Bude se k nim upírat docela dost lidí z celého světa a bude čekat, jaké padne rozhodnutí.
Z jedné strany chápu snahy velkých vydavatelství potírat snahy o šíření „nelegálního“ obsahu, z druhé strany je jasné, že některé praktiky tohoto boje můžeme označit za nekalé. Je mi přesně jasné, co tím chtěli docílit – tedy zánik organizace The Pirate Bay nebo aspoň jejich služeb. Bohužel zákon je v tomto případě dosti bezzubý a navíc nelze jednoznačně říci, zda se The Pirate Bay dopouští nekalé činnosti. Na to neumí odpovědět ani soud, protože několik soudních stání již proběhlo a bez uspokojivého výsledku pro vydavatelství.
Nyní se karta obrátila a The Pirate Bay má v této chvíli navrch (alespoň se to zdá). Uvidíme, kam to dospěje. Osobně si myslím, že pravda, je někde venku…

Sdílet