Hlavní navigace

Pirátem jen napůl?

23. 4. 2008 12:44 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Kdo pracuje ve firmě na nějakém postu, který se zabývá IT, je automaticky oslovován kolegy s prosbou o radu při výběru nového počítače/notebooku. Mnoho z nás se účastnilo debat o tom, jestli je lepší AMD nebo Intel, NVIDIA nebo ATI apod. A součástí toho bývá i diskuze nad softwarem. Ale už jste slyšeli o licenci napůl? Já už vím, co si pod tím představit.

Níže najdete více méně autentický přepis našeho delšího rozhovoru nad novým počítačem. Možná slova nebudou úplně přesná, důležitý je však smysl.

– A teď ještě poslední věc. Software. Víš, ona žena bude nějaké věci posílat klientům, občas dělá nějaké tabulky atd. Ale ten OpenOffice.org, co jsi mi dával minule, ten ne. Ona z něho byla žena nešťastná, nic v něm neuměla udělat.
- Tak se mrknem na Office2007. Tady to je – SmallBusiness verze za 5500 a Profi verze za 7000. Vše v OEM verzi, tj. ve verzi svázané s tím počítačem.
- A hele tady vidím ještě verzi Home/Student a stojí 1500.
- No ale tu nemůžeš použít, protože ten počítač budeš používat v podnikání.
- No, ale doma.
- Jo, ale licence to zakazuje.
-Aha. No ale ona si žena účtuje jen paušální daň, takže ten PC nikde nefiguruje. Takže koupím ten Home/Student a nikomu to nepřijde divné. Počítač bude doma.
- No, ale to není v pořádku, tohle licence nepovoluje.
- Ale on se to nikdo stejně nedozví. Je to lepší, než to ukrást celé. Mám ještě dceru – studentku, takže jí ten Office dám taky, to licence umožňuje
- Jo, to jo, dá se to nainstalovat na 3 počítače
- A ta OEM verze?
- Ta je vázaná s hardwarem a proto kolik PC, tolik licencí.
- Jo, tak ta Home/Student verze bude lepší, protože je na více počítačů

Takže teď už je jasné, co je myšleno tou licencí napůl. Je sice proti licenci používat Home/Student licenci na výdělečnou činnost, ale je to lepší, než ukrást Office celý. Ani nechtějte vědět, jak se dotyčný vyděsil, když viděl Office2007 na screenshotech.

Problém je spíše v tom, že se dotyčný snaží omlouvat použití Home/Student licence tím, že je lepší pro MS, když aspoň něco koupí, než kdyby to ukradl celé. A má pocit, že je vše OK. Je to přece jen nepatrné porušení, stejné jako jezdit po městě rychlostí 55 kmh, protože nikdo přece nemůže ohlídat, že pojede 50 přesně. Slova o tom, že 50 je nejvyšší povolená rychlost, což znamená, že může jet klidně 45, nepadají na úrodnou půdu. Je to jen drobné porušení a to se svět nezboří. A taky je drobné porušení licence používat ICQ s neautorizovaným klientem, stejně tak je drobným porušením předpisů chodit na přechodu pro chodce na červenou. Nikde nic o tom, že to není správné. A tím bychom se měli řídit. Není to správné…

Sdílet