Hlavní navigace

Hrr na ně!

4. 3. 2010 12:55 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Dnes se na konkurenčním portálu objevil článek popisující jeden konkrétní krok, kterým se pokusil provozovatel odstřihnout od závadného software. Je to pěkný reportážní článek, který popisuje důvody proč tomu tak je a zároveň zdůvodňuje, proč byl nasazen software, který byl nasazen. To zásadní se však děje v diskuzi.

Jde o konkurenční Živě a článek nazvaný Z redakce: Končíme s ICQ, přecházíme na Windows Live Messenger. Už delší dobu je zřetelně vidět, že se tento portál primárně zaměřuje na uživatele MS Windows a MS produktů obecně. Svými čtenáři je soustavně napadán za to, že je k některým věcem až příliš nekritický. Jak taková tendečnost vypadá, můžete zjistit sami, po přečtení zmiňovaného článku.

Ve stručnosti jde o to, že se provozovatel rozhodl ukončit využívání sítě ICQ v redakci a nahradit IM klienta tím od MS nazvaným Windows Live Messenger (pro neznalé, je to pokračovatel MSN Messengeru). Jako důvod bylo uvedeno hlavně to, že ICQ už není lehký klient a je těžkopádný. Mě se třeba vůbec nelíbí to, že nezmínili problematické podmínky licence, které nepovolují použití ICQ pro komerční účely, což komunikace ve firmě určitě je.

První vřava vznikla z výroku „Nastavení jsme upravili doplňkem Plus, jemně doladili programem A-Patch, nainstalovali pár užitečných skriptů.“ Jak jsem pochopil, tzv. A-Patch hackuje originálního klienta. A byl tu první proti názor. Je to v souladu s licencí? Diskutující se snaží rozvést téma toho, že zmiňovaný A-patch se prý údajně využívá především k odstraňování reklamy, redakce se brání tím, že k tomu A-patch nepoužívají. Těžko soudit, nevidím do toho.

Druhá vřava vznikla z toho, že někdo upozornil na licenční podmínky, ve kterých je uvedeno:

„We provide the Service for your personal use. You may use the Service while you are at work, but you may not use the Service to conduct business without a separate written contract with Microsoft.“

Docela mne pobavila přímá reakce jednoho z členů redakce :

" V českém překladu podmínek je uvedeno toto:

Poskytujeme Službu pro vaše osobní užívání. Smíte Službu užívat v zaměstnání, ale bez samostatné písemné smlouvy se společností Microsoft ji nesmíte využívat k obchodním záležitostem.

My službu nevyužíváme k obchodním záležitostem. Nic jejím prostřednictvím neprodáváme ani nekupujeme."

A pak už se to točí kolem toho, že si diskutující myslí, že to komerční využití je a redakce se brání že není atd. Dokonce se brání i tím, že Microsoft o tom ví a že nezasáhl a tudíž to považují za důkaz toho, že je vše OK.

Je jasné, že v této diskuzi nemohla nepadnout zmínka o Jabberu. Diskutující si nadávají do fanatiků a příznivců, prostě nic překvapivého. Opět jsem se bavil nad výrokem redakce, proč nebyl zvolen Jabber:

„Protože služba provozovaná firmou jako Microsoft je o něco spolehlivější než služba provozovaná nadšenci na koleně. Abychom měli zajištěnu spolehlivost aspoň takovou, jakou nabízí síť MSN, museli bychom provozovat vlastní Jabber server ⇒ dodatečné náklady. Navíc samozřejmě všechny limity Jabberu oproti MSN… Neumí sdílet soubory, plochu, aplikace, design okna, kontakty, neumí video, neumí integraci s Outlookem. Je to taková spíše z nouze ctnost.“

Jistá část výroku je pravdivá a to ta poslední o limitech. Ale první část je jasný FUD. Když byl autor vyveden z omylu o pár nadšencích provozujících Jabber server na koleně v podobě Googlu (Gmail účet je zároveň přihlášením na GoogleTalk, což je Jabber server), nezmohl se na nějaké argumenty.

Celá diskuze na mne dýchá několika motivy. Proč, když se provozovatel rozhodl změnit ICQ na něco jiného prostě a jednoduše neřekl, změnili jsme IM software a vybrali jsme WLM. Hlavně proto, protože jedeme na MS technologiích a tak nám WLM vhodně zapadá do struktury. Tohle ovšem neřekli a celé to vyznívá ve stylu : „Zvolili jsme WLM, ale ne proto, protože je to MS (jsme nestranní), ale protože nic lepšího a vhodnějšího nikdo nenabízí.“

Myslím si, že se diskuze účastní hodně nezaujatých, ale také dost zaujatých lidí. Tato diskuze je v lecčems dobrá, protože je vidět, že o ICQ se prostě nemluví. Výroky typu „ICQ je skvělé“ se tam neobjevují. Momentálně vzplála válka o to, podpořit svou volbu argumenty typu „Protože jsme největší, máme nejrychlejší síť, jsme multiplatformní, šifrujeme…“ Druhá strana vždy vyrukuje s argumenty, proč to tak není.

Pokud máte zájem se přidat na kteroukoliv stranu nebo se jen s nadhledem pobavit nad argumenty, běžte se na diskuzi podívat. Zítra (21.1.11) se snad objeví i podrobnější článek, který to celé uvede na pravou míru.

Když shrnu své názory na celou kauzu. Trochu mne mrzí, že portál, kam chodí určitě dost začátečníků, takto neprofesionálně a zaujatě líčí co a jak. A je trochu zarážející, že se jisté „fígle“ omlouvají tím, že se vlastně nic neděje. Redakce jde příkladem, takže začátečníci získávají pocit, že některé věci jsou normální. Ne, normální nejsou, jen se je někdo snaží takto prezentovat. Ale to bohužel pláču na špatném hrobě.

Sdílet