Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT - Témata označená nálepkou Software

  • Multiplatformní album

    Dovolená je za námi (nebo před námi) a v dnešní době je běžné, že si archivujeme své obrázky vyfocené digitálním fotoaparátem. Někteří z nás prostě obsah paměťové karty vysypou do složky a vypálí CD. Jiní si zase vytvoří album a umístí jej na web. Já ovšem používám program, který je někde uprostřed. Jmenuje se JAlbum.
    23. 4. 2008 13:12 (aktualizováno)
  • Winkumentace se vyplatí

    Nebojte se, v nadpise není chyba. Chci jen naznačit, že k vytváření tutoriálů nebo uživatelských příruček často využívám program Wink. Umožní mi totiž přímo v prostředí programu zachytit všechny potřebné kroky a v reálném čase vše přímo předvést potenciálnímu studentovi. Chcete-li vytvářet dokumentaci a zároveň být při výuce velmi efektivní, zkuste dát Winku šanci.
    23. 4. 2008 13:14 (aktualizováno)
  • Překládat a nebýt za blbce

    Poněkud čerstvé zážitky z překládání většího množství anglických řetězců mne nutí, vylít si srdíčko s uvažováním v angličtině a češtině. A nakonec není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Můžete překládat jak bůh, stejně narazíte na problémy. V článku se pokusím popsat své zkušenosti s překladem rozhraní redakčního systému Joomla ve verzi 1.5 RC1. S překlady různých programů mám celkem bohaté zkušenosti…
    23. 4. 2008 13:14 (aktualizováno)
  • Vlk se nažere a koza zůstane celá

    Docela rozvířené vody v komunitě nezávislých vývojářů redakčního systému Joomla se začínají zklidňovat. Nepozoruji ani nějaký výrazný odliv a ukončování projektů, ani razantní nárust ve vzniku nových věcí. A navíc se tu objevují Chytré Horákyně. V současnosti je trochu trendem aktivně bojovat proti něčemu špatnému. Vše začalo skoro před dvěma lety. Vývojářský tým se rozhádal s týmem spravujícím nadaci redakčního systému Mambo a rozešel se ve zlém. Vývojáři si sbalili svých pět švestek a odešli.
    23. 4. 2008 13:15 (aktualizováno)
  • Vyšla nová Joomla...

    Příznivci redakčního systému Joomla! se dočkali. Objevila se nová verze. Nejenom ta, která opravuje chyby ve stávající stabilní verzi (označená 1.0.13), ale i dlouho očekávaná verze Joomla! 1.5 Release Candidate 1. Jenže to má své háčky. Začnu pro mne trochu nepochopitelnou věcí. Vývojáři se snaží vyšperkovávat stabilní verzi, přidávat bezpečnostní záplaty. Vždy, když vyjde nová verze, označí se číslem o jedno vyšším. Tak je to i v případě verze 1.0.13. Jenže vývojáři provedli docela zásadní věc
    23. 4. 2008 13:15 (aktualizováno)
  • Argumenty? Došly!

    Nadpis může evokovat stav věcí před několika dekádami. Horší ovšem je to, že je to přítomnost. Dostal jsem se k problému, který by chtěl někdo vyřešit, narazil však na zeď v podobě neústupného člověka. Jak přes něj prorazit? Na úvod příběhu řeknu, že znám některé detaily, ne ovšem vše, ale i tak to stačí na pochopení celého problému. Řešení zatím neexistuje a ani se nerýsuje. Existuje jedna větší česká firma, která disponuje sítí několika poboček…
    28. 4. 2008 14:28 (aktualizováno)
  • Co používám - Limbo, Drake, Guppy

    Obvykle popisuji programy, které používám. Nebo jsem se s nimi ve své praxi setkal. Dnešní příspěvek v podstatě vzniknul skoro náhodou. Ozval se mi kamarád, že má zaplacený web hosting, na kterém má umístěny HTML stránky a že by tam chtěl něco předělat. Jestli bych nevěděl co a jak. Jednalo se prakticky jen o pár stránek a pár fotografií.
    28. 4. 2008 14:29 (aktualizováno)
  • Co používám - Freeware/Open Source/Komerční Software

    Po úspěšném založení deníčku, je čas začít psát seriál. Chci postupně představovat programy, které používám a vysvětlit proč je používám. Na úvod mi dovolte krátké zamyšlení se nad tím, jaký druh software vlastně zvolit. Může to znít trochu zvláštně, ale osobně nemám problém s používáním jakéhokoliv softwaru. Nemám rád fanatiky. Výkřiky typu „Linux rulez!“,„Windows sucks!“, „Linux bych si nenainstaloval ani za zlaté prase“ jsou sice cool, ale jinak na nic. Už jsem zmiňoval svou vlastní situaci.
    31. 7. 2007 15:06 (aktualizováno)
  • Často kladené dotazy čili FAQ

    Bývá dobrým zvykem se ve společnosti neznámých lidí alespoň trochu uvést. Já k tomu použiji tento článek. Pokusím se podrobněji uvést svou osobu a pohnutky, které mne vedly k založení tohoto deníčku. Článeček (ač vyšel původně v roce 2007) je postupně aktualizován. Poslední aktualizace byla provedena v srpnu 2010.
    24. 8. 2010 10:23 (aktualizováno)