Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT - Témata označená nálepkou Software

  • Konečně pořádný tool!

    Nějak jsem v poslední době přehlédnul fakt, že se vektorový editor Inkscape „dohrabal“ k další verzi označené 0.46. Jeho vývoj jde velmi čile kupředu a zvláště v poslední verzi si myslím,že přinesl spoustu zajímavých funkcí. testoval jsem i RC verze a je toho dost. Jste-li průměrný kancelářský uživatel nebo sekretářka, určitě vás nové funkce potěší.
    23. 4. 2008 12:42 (aktualizováno)
  • Pirátem jen napůl?

    Kdo pracuje ve firmě na nějakém postu, který se zabývá IT, je automaticky oslovován kolegy s prosbou o radu při výběru nového počítače/notebooku. Mnoho z nás se účastnilo debat o tom, jestli je lepší AMD nebo Intel, NVIDIA nebo ATI apod. A součástí toho bývá i diskuze nad softwarem. Ale už jste slyšeli o licenci napůl? Já už vím, co si pod tím představit.
    23. 4. 2008 12:44 (aktualizováno)
  • OpenAIM aneb ICQ vrací úder

    Narazil jsem na zajímavost – firma AOL, což je provozovatel u nás tak populární sítě ICQ, se otevírá klientům třetích stran. Končí tak dohady o tom, zda je nějaký klient nabízející chatování po ICQ legální či ne. Doba se mění a pokud se nepřizpůsobíte, může se stát, že upadnete v zapomnění. Pokud se podíváte na stránku AOL Developer Network, najdete tam docela dost informací o tom, jak naprogramovat svého vlastního klienta…
    23. 4. 2008 12:44 (aktualizováno)
  • Grafici se houfně přesunou k Linuxu!

    Potřeboval jsem stáhnout novou verzi WINE (0.9.54) a spočinul mi zrak na zajímavé zprávičce. Vzápětí jsem ji objevil také na českých stránkách mé oblíbené linuxové distribuce. Prý se pod WINE dá provozovat modla všech grafiků – Adobe Photoshop. Neustále se setkávám s klišé, proč někteří uživatelé prostě nemohou přejít na Linux. Pomalu se mi daří odolávat tlaku, když lidé říkají, že v Linuxu nefunguje Microsoft Office. Silný argument v podobě OpenOffice.org se v mnoha případech už nedá přehlížet.
    23. 4. 2008 12:47 (aktualizováno)
  • Heuréka!

    Můj vlastní otec, invalidní důchodce, 56 let. Telefonní hovor, dnes odpoledne tj. 28.12.2007. Počítačový nadšenec a dlouholetý uživatel MS operačních systémů a znalý normálních, běžných postupů. Volá a veselým hlasem oznamuje… "Tak jsem včera neměl co dělat. Narazil jsem na nějaký odkaz. Stáhnul jsem si Linux. Bylo to ve formě na rozbalení na CD (rozuměj ISO soubor). Tak jsem to stáhnul, mělo to asi 700 mega. Vypálil jsem to na CD.
    28. 4. 2008 13:39 (aktualizováno)
  • Na soubory opravdu multiplatformně

    Jsem celkem posedlý aplikacemi, které fungují skrz mnoho platforem. Obvykle se pro každou platformu vytváří specifická verze. Narazil jsem však na užitečnou aplikaci, která je v jedné verzi pro všechny platformy. Tedy pro všechny, které podporují Javu. No nedáte si multiplatfomního správce souborů?
    23. 4. 2008 12:50 (aktualizováno)
  • Poňoukáme začátečníky?

    Jeden z Murphyho „novinářských“ zákonů říká, že končí-li novinový titulek otazníkem, odpověď zní ne. V souvislosti s jedním článkem, který vyšel na konkurenčním „skoro win-only“ portále se však zdá, že tento zákon nemusí vždy platit. Konkrétně mluvím o serveru zive.cz a jeho článku o knize Ivana Bíbra, zaměřené na Mandrivu 2008. Jedná se o dobře napsanou recenzi knihy a v podstatě tento autor článek napsal poutavě, že se i začátečníci začnou ptát, jestli na tom Linuxu něco není (no dobře, moc po
    28. 4. 2008 14:25 (aktualizováno)
  • Hrr na ně!

    Dnes se na konkurenčním portálu objevil článek popisující jeden konkrétní krok, kterým se pokusil provozovatel odstřihnout od závadného software. Je to pěkný reportážní článek, který popisuje důvody proč tomu tak je a zároveň zdůvodňuje, proč byl nasazen software, který byl nasazen. To zásadní se však děje v diskuzi.
    4. 3. 2010 12:55 (aktualizováno)
  • Nostalgie z let osmdesátých

    Vedlejším produktem mého snažení o nalezení nějakého emulátoru počítače Commodore 64 byla také jedná speciální stránka. Když jsem to uviděl, nechtěl jsem tomu věřit. Je to však fakt. Existuje multiplatformní emulátor Comoodore 64 – je napsaný v Flashi! Úkol zněl jasně – i když se mi jej do puntíku nepovedlo splnit, najít emulátor Commodore 64, který se nemusí instalovat a poběží ve Windows. Začal jsem hledat Live CD distribuci, ale moc jsem neuspěl…
    23. 4. 2008 12:58 (aktualizováno)
  • Naplněná představa digitálního světa

    V tomto zápisku bych se chtěl vyjádřit ke své velmi pozitivní zkušenosti při pořízení specifického programu. Varuji všechny, kterým se dělá zle, při přečtení slova Windows. Pracuji s Linuxem, ale s Windows taky. A když je co, pochválím. Chtěl bych opěvovat internet a jeho možnosti. Lehké uvedení do děje – koupili jsme si domů videokameru (napsal jsem o tom tento článek). Pak se nám zhruba před rokem narodila dcera…
    28. 4. 2008 14:26 (aktualizováno)