Hlavní navigace

Co používám - Freeware/Open Source/Komerční Software

31. 7. 2007 15:06 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Po úspěšném založení deníčku, je čas začít psát seriál. Chci postupně představovat programy, které používám a vysvětlit proč je používám. Na úvod mi dovolte krátké zamyšlení se nad tím, jaký druh software vlastně zvolit.

Může to znít trochu zvláštně, ale osobně nemám problém s používáním jakéhokoliv softwaru. Nemám rád fanatiky. Výkřiky typu „Linux rulez!“,„Windows sucks!“, „Linux bych si nenainstaloval ani za zlaté prase“ jsou sice cool, ale jinak na nic. Už jsem zmiňoval svou vlastní situaci.
Mám doma několik počítačů (co byste taky od IT osoby čekali). Mám jeden stolní počítač a protože jsem už dnes líný kupovat součástky a něco si z nich sestavovat, koupil jsem jej již hotový. Samozřejmě, že součástí byly Windows XP. Neodinstalovával jsem je. Šel jsem spíše cestou nejmírnějšího odporu. Moje žena je účetní a přivydělává si tím, že vede účto i několika drobným podnikatelům. Pak má taky pár firmiček, které vedou podvojné účto. Co si budeme nalhávat, situace na trhu těchto programů je skoro jasná – Windows vládnou. Jsou čestné linuxové výjimky, třeba Honey Calc. Takže tam se XPéčka hodí. Dále mám přístup k internetovému bankovnictví, které jaksi nepodporuje něco jiného než IE. Vím, je to má lenost, ale podívejte se kriticky na situaci ještě tak před dvěma lety – byla žalostná, teď se to postupně lepší.
A pak nějaké hry. Jsem docela fanda různých závodních her (kdo si dnes vzpomene na tehdy revoluční hru Need For Speed 1 z roku 1993). Poslední dobou jsem objevil jednu docela chytlavou záležitost. nazvanou Trackmania Nations. Ta se hraje online (s instalací na PC) a verze pro Linux není.
To jsou třeba u mne důvody, proč jsem zatím doma neangažoval Linux na plný úvazek. Jistím to všakjinak. Když to tak vezmu, mám své Windows nadopovány dalším softwarem. Po chvilkovém boji s manželkou jsem nasadil OpenOffice.org, prohlížím internet Mozilla Firefoxem, poštuju s Mozilla Thunderbirdem, soubory spravuju s FreeCommanderem, vektorovou grafiku dělám s Inkscape, fotky prohlížím v IrfanView a úpravy dělám v GIMPu. Když se dívám na nějaké video, mám buď Media Player Classsic neb VLC Player. Myslím si, že je to vše velmi kvalitní software s velmi nízkou pořizovací cenou.

Další počítač je dnes už letitý IBM Thinkpad A22 s Celeronem na PIII o síle 500 MHz a 256 MB RAM. Původně tam byly Windows 98, dnes tam proháním Mandrivu, momentálně ve verzi 2007.1. Zapomněl jsem se zmínit, že stolní počítač je dualboot, taktéž s Mandrivou. A asi se budete divit, ale i na takto archaickém notebooku se dá celkem pohodlně pracovat. Není to žádný sice žádný rychlík, ale také u toho nežešedivíte i když spustíte KDE, OpenOffice.org a Mozillu Firefox s Thunedrbirdem naráz. Jen se to pomaleji rozjíždí (třeba Firefoxu to trvá cca 30 sekund, OOo asi tak stejně), vlastní práce je už pohodová úplně.

A tady to přichází. Když používám Linux více a více zjišťuji, že už s ním nemám žádný závažný problém. Jsem schopen prakticky ihned dělat to stejné, co s Windows XP. Až na ty některé aplikace, které jsou opravdu Windows závislé. Zkouška ohněm přišla letos v únoru, kdy se porouchal ještě jeden notebook (pracovní mé ženy) a byla nucena se asi 14 dní potýkat s Mandrivou. Její konstatování o tom, že je to v podstatě stejné, mne velmi potěšil.

Ano znám ty, kteří nad Windows ohrnují nos, ale já osobně razím cestu, že není problém operačního systému, spíše třeba v používaných aplikacích. Ale třeba Windows Vista mi přijdou až moc podezřívavé. Jenže většinu času používáme stejně jen aplikace a tam dokážu doinstalovat z významnějších věcí téměř to stejné, co do své Mandrivy. A to je také výhoda, protože jako uživatel pak už neřešíte operační systém, ale aplikace. A ty vypadají v rámci možností prakticky stejně a stejně se i ovládají…

A jako poslední věc – komerční program není špatný a nezdráhám se za ně platit – když je to nástroj, který používám a který mi něco přináší, proč ne? Proč si nekoupit aplikaci na střih videa? Proč si nekoupit aplikaci na návrh 3D modelů? Proč si nekoupit profesionální bitmapový editor? Pokud obsahují funkce nebo postupy, které preferuji, je to přece přirozené. V dnešní době už nikdo software krást nemusí. Dříve se tak dělo s odkazem na to, že se to u nás nedá koupit, pak že je to moc drahé. S masovějším šířením svobodného software, který je v mnoha ohledech stejně kvalitní jako komerční, už padají i výmluvy o nepřiměřené ceně. Proč krást Photoshop, když v něm budu fotku jen zmenšovat či ořezávat? To je čisté šílenství. Z rukávu začnu já nebo kdokoliv znalý sypat jména použitelných programů. Ano vím, že existuje i mnoho „odfláknutých“ a vyloženě uživatelsky nepřítulných projektů a že je jich dost. Jenže stejně tak existuje i spousta velmi dobrých počinů.

No a o těch budou mé další postřehy a články.

Sdílet