Hlavní navigace

Co používám - Limbo, Drake, Guppy

28. 4. 2008 14:29 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Obvykle popisuji programy, které používám. Nebo jsem se s nimi ve své praxi setkal. Dnešní příspěvek v podstatě vzniknul skoro náhodou.
Ozval se mi kamarád, že má zaplacený web hosting, na kterém má umístěny HTML stránky a že by tam chtěl něco předělat. Jestli bych nevěděl co a jak. Jednalo se prakticky jen o pár stránek a pár fotografií.

Pokud jste četli mé předchozí články víte, že celkem aktivně pracuji s redakčním systémem Joomla. Jeho web hosting sice podporuje PHP, jenže na přístup do MySQL databáze se musí připlácet. Na jednoduché stránky je zbytečné nasazovat Joomlu.
V roce 2005 byla Joomla ještě Mambo. Pokud vás zajímá proč a jak, zkuste tenhle článek nebo toto. Už v té době se objevil tzv. fork (nový program vzniklý na základě kódu již existující verze nějakého programu, přidávající nové vlastnosti nedostupné v původním produktu), kdy bylo standardní Mambo „přeupraveno“ tak, aby nebylo závislé na MySQL, ale používalo tzv. flat-file DB. Pak stačí mít hosting s podporou PHP a je to.
Přesně v této situaci jsem se ocitl i já. Protože jsem si na Limbo vzpomněl nasadil jsem jej. Jedná se o upravené Mambo, které se snaží co nejvíce zachovávat původní ráz tohoto redakčního systému. Vlastní jádro proto neobsahuje moc modulů, můžete si je doinstalovat. Na domovské stránce www.limboportal.com najdete verzi ke stažení obsahující jak „chudé“ Limbo, tak i verzi s několika předinstalovanými moduly (Fully Load). K dispozici je kromě klasických funkcí redakčního systému i fórum, obrázková galerie, ankety nebo modul pro správu často kladených dotazů.
Jeho obrovskou výhodou je, že se dá plně počeštit (čeština pro uživatelskou část existuje, dá se ovšem přeložit i správcovská část, momentálně však překlad není, musíte si vše přeložit sami pomocí jednoduchých textových souborů).
Od systému opravdu neočekávejte nic světaborného, je to ovšem mnohem lepší, než spravovat HTML stránky pomocí nějakých HTML editorů. Jsem dokonce schopen zaučit i toho kamaráda tak, aby byl schopen si na své stránky přidávat nový obsah, či fotografie svých produktů. Jen pro vaši představu – je to truhlář a tak má na stránkách kontakt na sebe, kontaktní formulář a několik fotografií svých realizací.
Celé zprovoznění včetně naplnění obsahem vzalo asi 8 hodin práce tj. instalace, nastavení, doplnění obsahu, jednoduchá grafika, nastavení galerie atd.)
To byly výhody. V čem jsou nevýhody? Jedinou podstatnou spatřuji v tom, že se celý systém nějak zastavil a skoro více než rok se aktivně nevyvíjí. Objevily se nějaké opravné patche, řešící nedostatky v zabezpečení (ty jsou z počátku letošního roku), ale to je vše. Nicméně si myslím, že to zase až tak na škodu není. Na to nasazení, jaké jsem požadoval je systém opravdu dostatečně robustní a odlehčený zároveň. Nejsou problémy se zálohováním. Pomocí FTP stáhnete všechny soubory a vše přenesete celkem jednoduše úplně jinam, na jiný hosting. Stačí jen drobné změny v konfiguraci (např. absolutní cesta v rámci serveru, případně doména atd.). To je jeho opravdu velká výhoda.
Zmíněný nedostatek ve vývoji je však částečně rozptýlen. Limbo CMS bylo vzato jako základ nově vznikajícího projektu nazvaného Drake CMS, který vše aktivně vyvíjí dál. Tento projekt se však dostal mnohem dál, podporuje 8 druhů databázových serverů (flat-file zůstala) a začíná se měnit v opravdu zajímavé řešení.
Před lety jsem také sehnal ještě jeden systém, který je nazýván Guppy. Jedná se o francouzský redakční systém s počeštěným rozhraním a nabízejícím stejnou funkčnost jako Limbo nebo Drake. Jen vzhledově trochu zaostává. Ale jinak je na druhou stranu docela dobrý. Zkuste, uvidíte. Nezklame vás svými funkcemi, je docela dobře nastavitelný s větším množstvím doplňků. Vývoj stále aktivně probíhá. Ano vím, profíky to moc neosloví, ale pro situace, jako ta, do které jsem se dostal já, jsou tyto produkty naprosto dostačující, mocné a zároveň jednoduché.

Sdílet