Hlavní navigace

Open, nebo Libre?

30. 11. 2012 1:17 (aktualizováno) Lukáš Kotek

Název příspěvku asi hodně napovídá. V průběhu posledních pár měsíců a let se nám z OpenOffice.org vytvořily dva nezávislé projekty, jak přímý pokračovatel Apache OpenOffice, tak fork LibreOffice zaštítěný The Document Foundation. Oba dva si získaly (nebo získávají) významné sponzory a podporovatele. IBM patrně u prvého, Red Hat a další u druhého zmíněného projektu. Pro čtenáře Roota asi nic překvapivého a nového, stejně jako okolnosti tohoto rozštěpení.

Vcelku by mě zajímalo, jak se návštěvníci Roota k oběma projektům staví, resp. který z balíků používají. Osobně oba balíky dlouhodobě, chtělo by se říct používám, ale přesnější bude střídám :-) Po dlouhém období, kdy jsem jako kancelářský balík používal prakticky výhradně LO (s malými odskoky ke Google Docs a ještě menšími k MS Office u druhého PC), jsem nyní po doporučení přesedlal zpět na OO.

První věc, která mě nahlodávala, se před časem týkala chybného exportu do RTF, což pro mě (v daný okamžik) byl možná ne zásadní, ale rozhodně nepříjemný problém. V bugzille už byl tehdy problém nahlášený a následně za několik dní i vyřešený. Další potíž, se kterou jsem se setkával po celou dobu používání LO, byla drobná a zcela náhodná nestabilita. Nevím, jaká je Vaše zkušenost s OO, ale vyjma jednoho případu (na který si nyní vzpomínám) v už dost vzdálené minulosti, kdy byl tento balík na mém PC mírně nestabilní (byla tam tuším nějaká spojitost s verzí Javy), jsem ho vždy považoval takřka za skalně stabilní kus software.

Poslední dobou jsem si u LO čím dál častěji všímal náhodných zatuhnutí GUI (třeba i na několik desítek sekund), které řídce ústily v pády celé aplikace (ať už se jednalo o Writer nebo Calc). Zajímavé je, že se problém projevoval jak u LO starší verze (řady 3.4) pod Fedorou, tak u aktuální verze (3.6.3) provozované na PC s Windows. Pohled do bugzilly a vyhledání slova freeze napovídá, že se opět nejedná o něco neznámého. S OO 3.4.1, které jsem několik dní zpět nainstaloval na oba počítače, nepozoruji žádnou ze zmíněných potíží (u identických dokumentů). Pocitově je zde také lepší odezva GUI a možná i rychlost startu aplikací. Zajímavé také je, že OO dokáže korektně provést export do PDF i v situaci, kdy LO rozhodí formátování.

Celé mi to ústí v jediný závěr: neuškodilo by LO trochu více konzervatismu? Měl jsem možnost vidět přednášku Michaela Meekse (toho času jednoho z hlavních vývojářů LO) na LinuxDays a byl to strhující zážitek, málokdy zažiji člověka s takovou spoustou elánu na rozdávání. Pokud jste neviděli, zde je odkaz - čas od 2:02:30. Je to poměrně dlouhé, tu a tam člověk/já nestíhá, ale stojí to za to :-) LO je díky lidem jako on produkt se spoustou skvělých jemných vychytávek v nejrůznějších oblastech. Některé mi v OO chybí méně (elegantnější design), jiné mnohem více (export do OpenXML, s nímž se bohužel setkávám čím dál častěji). Věci, o nichž jsem mluvil výše, pak zbytečně kazí dojem.

Když vyjádřím smutek nad rozštěpením celého projektu, asi v tom nebudu ani sám, ani první, který to říká. Jsem zvědavý, jak se projekty do budoucna vyprofilují. Živé se nyní zdají oba dostatečně. Představa konzervativnějšího, ale stabilního a odladěného OO, stejně jako progresivního a inovativního LO, mi nejde proti srsti, jen si říkám, jestli by to společně – a vůbec pod jednou střechou – nešlo mnohem lépe. Takový Debian by o vývojových větvích mohl vyprávět :-) Byť uznávám, že je to trochu/dost ulítlá analogie :-)

Jak se na to díváte vy?

[poll id=„8“]

P.S. Omlouvám se za nezvládnuté moderování diskuze pod minulým příspěvkem. Děkuji všem za zajímavé reakce. Dlouho jsem si neuvědomil, že mám pod článkem zakázané komentáře (a vypnuté notifikace – dohromady špatná kombinace).

Sdílet