Hlavní navigace

Koně a blogísky už ne!

2. 2. 2009 14:49 (aktualizováno) Petr Krčmář

Je zvláštní, jak absolutně platí pravidlo: „založte blogy, přitáhnou blogeři“. V kodexu blogera, který má každý uživatel k dispozici, je jasně napsáno, že „Bloger se zavazuje věnovat se ve svém blogu převážně obsahu spadajícímu do tématického a odborného vymezení serveru Root.cz.

Bohužel se až příliš často objevují nové blogy, ve kterých si můžete přečíst zápisy typu: „Ahoj, jsem Lenka, je mi dvanáct, chodím do béčka a mám ráda koně! Tady jsou nějaké jejich obrázky.“ Text je obvykle následován hromadou krásných fotografií, které ovšem nezobrazují ani tučňáky, ani počítače, ale čtyřnohé tvory s hřívou.

Dalším naprosto typickým druhem blogerů jsou lidé, kteří si založí blog a do prvního zápisu uvedou: „Nazdárek, tohle je můj blogísek. Něco pěkného mi napište.“ Mimochodem v obou příkladech jsem vynechal průměrných 32 překlepů, 24 hrubek a 18 typografických chyb.

Je zvláštní, že oba druhy blogerů se objevují velmi pravidelně a zároveň velmi často. Napadá mě, jestli si někdo nedělá legraci a nevkládá podobné nesmysly do blogovacích systémů jen tak. Ale kdo by měl na podobné věci čas.

Právě teď mě napadla ještě jedna hrůzostrašná představa: Není to náhodou úloha nějakého pomateného učitele výpočetní techniky? „Milé děti, teď se naučíme psát blogy. Najděte si ve vyhledávači nějaký blog a zkuste si do něj něco napsat.“ Zajímavá metoda, která jistě naplňuje heslo „škola hrou“, ale uznejte, že je docela masakr každý týden smazat pět blogů o koních.

Naštěstí se tyhle věci nepropagují ven a vlastně na ně ani vy čtenáři nenarážíte. Nechali jsme si totiž do blogovacího systému dopsat podporu pro prověřování blogů. Vždycky když někdo napíše příspěvek do neprověřeného blogu, dorazí do redakce e-mail. My to zkontrolujeme, podíváme se, jestli je to o koních nebo o IT a podle toho blog buďto odstraníme nebo zaškrtneme, že je to OK a že může dál vycházet bez problémů.

Mimochodem, to taky odstraňuje všechny pokusy protlačit do blogů odkazy na warez, porno a jiný veselý obsah, který na Root nepatří stejně jako koně :-).

Napadá mě, jestli si nenecháme dopsat také automatický bloger killer, který bude reagovat na klíčová slova „kůň“ a „blogísek“.

Mimochodem díky prověřování blogů už není potřeba filtrovat zobrazované zápisy na titulní straně Roota, takže tato ochrana bude brzy odstraněna a budou se zobrazovat všechny zápisy ze všech prověřených blogů.

Sdílet