Hlavní navigace

Jak blbec do diskusí přišel

3. 8. 2010 13:43 (aktualizováno) Petr Krčmář

Brouk do hlavy pro všechny zastánce svobody, necenzury a otevřeného prostředí. Aneb jak jeden blb zničí celou diskusi.

„Zase je tu blbec,“ hlásí mi Martin a začínáme se bavit o postupu. Občas se nám prostě objeví. Říkejme mu jednoduše blbec, nebo chcete-li blbeček. To je osoba neznámého druhu, která má čas na to, aby otravovala lidem život v diskusích. Zná ji každý provozovatel většího webu s diskusním fórem.

Vyznačuje se tím, že pod (obvykle) anonymní přezdívkou zamořuje diskuse nesmyslnými bláboly, nejčastěji útočnými a adresními. Taková osoba se prostě jen baví tím, že někoho naštve, někdo se o ni zajímá a někdo s ní něco dělá. Podle našich interních doměnek se zřejmě jedná o děti tak ze sedmé třídy, ale nemůžeme vyloučit ani to, že jde prostě o dospělé blbce.

Bohaté zkušenosti s podobnými případy mají naši kolegové s DigiZone.cz, kteří svého času řešili opravdu masivní problém s jedním jediným blbcem. Ten byl zlý, provokativní, dokázal napsat desítky zpráv za hodinu, zamořoval diskuse. Postupně se přitahovaly šrouby (registrace, blokování adres) a výsledkem byl jen výsměch typu: „Vy debilové, stejně sem budu psát co já budu chtít. Jste chudáci!“ Chudáci tedy chlapci opravdu byli. Nakonec se zavedly povinné registrace se schvalováním komentářů. Po padesáti schválených komentářích byl pak člověk prohlášen za prověřeného a psal bez schvalování. Tomuhle konkrétnímu blbci se chtělo (!) registrovat, psát padesát slušných komentářů a pak to rozjet. Řekněte mi: kdo má na takové chování čas?

Několik podobných případů jsme měli i na Zdrojáku. Jeden anonymní nebyl, vyměnili jsme si s ním několik desítek mailů, diskutovali jsme soukromě (jen elektronicky) a pak se nám podařilo ho uklidnit. Teď máme případ nový. Blbec, který pod anonymní přezdívkou z anonymizérů píše čistě provokativní nesmysly, adresuje je konkrétním lidem (kteří anonymní nejsou) a ničí tím diskusi pod jednotlivými články. Smutné na tom je, že jeden jediný člověk dokáže rozklížit prostředí, kde se ostatní slušně baví o zajímavých věcech. Začnou na něj reagovat, on se bude vztekat a bavit ještě víc, přitáhne další blbce a výsledkem bude, že „Diskuse na Zdrojáku jsou přece známá žumpa.“

A teď babo raď. Co s tím? Dokonce i zastánci otevřených diskusí nechtějí číst výkřiky typu: „Tohle je zase kravina!“ nebo „Hloupí cenzoři mě tu jen mažou!“ Ale jakmile začnete mazat, ten člověk samozřejmě přitvrdí a začne hra na „mě stejně nedostanete“. Jakmile začnete blokovat nějaké adresy, stane se totéž, bude přicházet z anonymizačních služeb a kola se roztočí. Nechat ho tam nechcete a nemůžete, protože jedno moudré moudro říká, že „dneska necháte v ulici jedno rozbité okno, zítra to budou dvě a za týden máte vymlácené celé město“.

My ochotní, vedení nevědomými, děláme nemožné pro nevděčné.

Co byste navrhovali udělat? Jak byste postupovali vy, kdyby někdo na vámi spravovaném (nebo dokonce vašem osobním) serveru kalil vodu, dělal nevěstinec a štval čtenáře? Je tohle ještě otázka svobody projevu, otevřené diskuse nebo je to za čárou a takový člověk si zaslouží cenzuru?

Co dělat s anonymním blbcem?

Sdílet