Hlavní navigace

Jak vypadá připravovaný mobilní Root

9. 2. 2011 12:28 (aktualizováno) Petr Krčmář

O mobilizaci Roota už mluvíme nějakou dobu, psal jsem o tom na různých místech a vlastně jsme se tím vůbec netajili. Už je k dispozici testovací verze a já jsem se rozhodl vám ukázat, jak vypadá.

Když jsme začali o mobilní verzi Roota na poradách mluvit, rozdělili se příslušní kolegové na dva tábory: jeden tvrdil, že mobilní verze jsou důležité, protože mobilních zařízení přibývá. Druhá půlka tvrdila, že dnešní mobilní prohlížeče jsou natolik schopné, že nemá smysl pro ně dělat speciální weby.

Já patřím do první skupiny a i když chápu, že mobilní prohlížeče jsou schopné, zároveň z praxe vím, že malý displej vyžaduje speciální obsah. Sám to vidím denně na rozdílu třeba mezi Rootem a mobilní verzí serveru iHned, která se načítá výrazně rychleji a mnohem lépe se s ní pracuje. Trvalo nám to, ale kolegy jsme nakonec přesvědčili a vývoj začal.

Samozřejmě bylo potřeba dořešit řadu filosofických otázek: Má se objevit standardně mobilní web nebo až na vyžádání? Co všechno do mobilního webu zařadit? Jak vyřešit široký obsah – třeba tabulky a obrázky? Nakonec jsme všechno vyřešili a výsledek existuje. Zatím jen v redakčním prostředí, nemusíte URL na obrázcích ani zkoušet (vím, že stejně neodoláte), zatím to nefunguje.

Funguje to tak, že pokud na web přijdete z mobilního prohlížeče, automaticky se vám objeví mobilní verze. Tohle chování jste si vybrali v anketě, tak si teď nestěžujte :-).

Součástí obsahu jsou články a zprávičky v plném znění.

V článcích jsou samozřejmě vidět i obrázky.

Pokud se vám mobilní verze nelíbí nebo máte zájem o obsah, který na ní není, můžete si přepnout na plné zobrazení i na mobilu. Tato volba se uloží a už vás mobilní verze nebude obtěžovat. Samozřejmě si pak budete moci ručně zase přepnout zpátky.

Co se týče platforem, pak vím o testování na iPhone, Androidu, Maemo i Windows Mobile. Na těchto platformách to funguje bez problémů. Pokud se objeví nějaké další problémy při ostrém nasazení, bude se to řešit následně.

Teď nedokážu říct, kdy se objeví mobilní verze venku, ale nemělo by to dlouho trvat, je to více méně hotové, jen se ladí bugy.

Sdílet